Kærnemælkskoldskål med citronskum
Ingredienser
- Arbejdstid:
- 10 min.
- Hviletid:
- ca. 30 min.
- Ikke fryse-egnet
- (4 portioner)
- ½ stang vanilje
- 2 æggeblommer (1 bæger pasteuriserede)
- 50 g sukker
- ½ liter gammeldags kærnemælk
- ½ liter ymer eller tykmælk
- 1 citron
- Citronlage:
- 1 usprøjtet citron (økologisk)
- 2 spsk sukker
- ½ dl vand
- Citronskum:
- 1½ æggehvide (pasteriseret)
- 2 tsk sukker
- 1 dl piskefløde (flødeskum)
- Flæk vaniljestangen, og kom kornene i en skål med æggeblommer og sukker.
- Pisk det skummende og rør gradvist kærnemælk og ymer eller tykmælk i.
- Smag til med fintrevet citronskal og -saft eller brug citronlagen her nedenfor. Sæt kærnemælkskoldskålen i køleskabet.
- Citronlage: Skær det gule af skrællen på citronerne i små strimler (brug evt. et juliennejern).
- Kog dem ca. 5 min. i en blanding af sukker og vand, til citronstrimlerne er klare. Køl lagen af og tilsæt saft af citronen.
- Citronskum: Pisk æggehviderne stive med sukker. Bland flødeskum og 2 tsk fra citronlagen i.
- Kom en klat citronskum i kærnemælkskoldskålen og kom lidt citronskal på toppen.