Kend din krydderurt: 5 lækre opskrifter
De friske urter er sommerens velsignelse og giver din mad smag og friskhed. Brug dem i søde og salte retter, som grønt drys eller ingrediens direkte i gryden.
Krydderurter, duften, frodigheden, smagen, og de mange fine spiselige blomster, de får, må være det mest tilfredsstillende i verden at dyrke. I potter, i jorden i haven, i drivhuset, på altanen, i vindueskarmene, på taget, i haven − de giver en følelse af stor rigdom, og mange muligheder både i det salte og det søde køkken. De friske urter er sommerens velsignelse, og du kan konservere smagen af dem på mange måder.
Der findes alle dem vi kender, og så uendeligt mange flere, hundredvis af forskellige slags timian, salvier, basilikumsorter og sære eksistenser som vietnamesisk koriander, kvan og spiselige tagetes. Krydderurter giver din mad smag, så være ikke bange for at bruge masser af dem som grønt drys, plukket i den grønne salat, i grillmarinader, i salsaer, pestoer, cremolata.
Der er dog forskel på, om du skal bruge dem rå, stegt/kogt med eller som drys. Nogle urter, som de lidt træagtige, buskede fra Sydeuropa, rosmarin, timian, lavendler og oregano skal have varme for at folde sig ud, andre, de bløde og saftige som koriander, basilikum, kørvel og mexicansk estragon (lakridstagetes) dør af varme, og skal først i maden som råt, grønt drys.
Her får du en lille guide til dine krydderurter:
Den nemmeste rettesnor for, hvordan du bruger krydderurter i din mad, er at inddele dem i søde og salte urter − mange af de søde kan også bruges i det salte køkken, men ikke omvendt. Her er et lille (og bestemt ikke komplet) overblik.
Salte urter
Er skønne i salater, salsa, og varm mad: Salvie, timian, peberrod, rucola, løvstikke, oregano, persille, dild, bibernelle, koriander, kørvel, vietnamesisk koriander, laurbærblade, hvidløg, purløg, kinesisk purløg og havesyre.
Søde urter
Er gode i søde sammenhænge/desserter som is, creme, frugt, bær, kager, sirupper, men altså også i det salte køkken: rosmarin, alle slags basilikum, citrontimian, lavendler, estragon, sødskærm, alle slags mynte, kvan, citronverbena, citronmelisse, fennikel frugtsalvie, ananassalvie, solbærsalvie, citronhestemynte, monarda fistulosa, lakridstagetes, appelsintagetes, vanillegræs og citrongræs.
Til pesto bruger du urter med bløde blade, og gerne dem, du har meget af: Persille, rucola, koriander, løvstikke, basilikum, kørvel, sødskærm. Du kan også sagtens bruge lidt af de andre urter, gerne i en blanding, f.eks. basilikum, koriander og mynte eller persille, rucola og løvstikke eller Rucola, kørvel og hvidløg. Vær modig, og prøv dig frem!
Til cremolata, som er en heftig grofthakket blanding af aromatiske urter til at drysse over stegt eller grillet kød, fisk eller grøntsager − cremolata er en magisk sky af smag, som regner aroma ned over din mad, netop fordi det er friske urter. Prøv disse skønne kombinationer eller lav din egen favorit:
- koriander, citrongræs, chili og mynte
- basilikum, hvidløg, persille og chili
- persille, citronverbena, citronskal og hvidløg
- kørvel, purløg, citronskal og kinesisk purløg
- vietnamesisk koriander, citrongræs, mynte og basilikum
- citrontimian, citronskal, rosmarin og persille
Til marinader kan anbefales rosmarin, salvie, timian, orangetimian, citrontiman, lavendler, oregano, græsk oregano, merian, laurbærblade, hvidløg og estragon.
LIMONADE AF MANGE SLAGS CITRON
JORDBÆR MED CITRONVERBENA OG BERGAMOTTEMYNTE
PRØV OGSÅ: Nem hverdagsmad - Græsk taverna