Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid (10 stk.)
Grunddej:
2 dl vand
5 g gær
200 g fint sigtet speltmel
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Rør speltmel i væsken, til den ikke længere klumper. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den stå på køkkenbordet i ca. 12 timer.
Ølandsboller:
1 portion grunddej
3 dl vand
5 g gær
1 spsk. salt
2 tsk. flydende honning
ca. 450 g ølandshvedemel
1. Hæld grunddejen i en stor røreskål. Tilsæt vand, gær, salt og honning og rør, til gæren er opløst. Rør ølandshvedemel i dejen lidt ad gangen. Dejen skal æltes rigtig godt – enten med hænderne, så længe du orker, eller i en røremaskine i ca. 10 min.
2. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
3. Vælt dejen ud på en et stykke bagepapir drysset med mel, og del den i 10 stykker. Form dejen til boller, og læg dem på et stykke bagepapir.
4. Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i ca. 20 min.
5. Tænd ovnen på 225 grader varmluft – 250 grader almindelig ovn. Lad en bageplade blive i ovnen.
6. Drys bollerne med lidt ølandshvedemel. Lemp forsigtigt boller og bagepapir over på den varme bageplade, og sæt den tilbage i ovnen. Bag bollerne i ca. 12 min. Afkøl bollerne på en bagerist.
► SE OGSÅ: Lækre sprøde mysliboller
► SE OGSÅ: Koldhævede speltboller
► SE OGSÅ: Hjemmebagte æbleboller med chokolade og mandler