lammekølle med flødekartofler

Lammekølle med flødekartofler og bacon-bønner

Du behøver ikke være mesterkok, for at lave en god, saftig lammekølle. Hemmeligheden er at bruge stegetermometer. Her får du opskriften på en lækker lammekølle med flødekartofler til. Server lammekøllen med flødestuvede kartofler og en skøn salat med grønne bønner og bacon. Se her, hvordan du laver lækker lammekølle i ovnen:

Lammekølle til 4- 6 personer

Total:1 time

Ingredienser

  • 1 lammekølle, ca. 2½ kg
  • 2 tsk. salt
  • 1 tsk. peber
  • 3 både hvidløg
  • 4 stilke
  • frisk rosmarin eller 1½ tsk. tørret
  • 1 løg i både
  • 3 gulerødder
  • ½ kålrabi
  • 1 persillerod
  • ca. 1 l vand
  • Sovs:
  • ca. 8 dl stegesky/kraft
  • ¼ dl solbærsaft
  • 3 dl fløde
  • 1 spsk. soja sauce
  • 1 spsk. Dijon sennep
  • 1 spsk. Provence krydderi
  • ½ tsk. peber
  • 1 tsk. salt
  • Flødestuvede kartofler:
  • 1 kg kartofler
  • 1 spsk. smør
  • 3 dl fløde
  • 1–2 fed hvidløg
  • ca. 1 tsk. salt
  • ½ tsk. peber
  • 3 spsk. timian
  • Tilbehør:
  • 1 pose små grønne bønner
  • 1 pakke tørsaltet bacon lidt olivenolie

Sådan laver du lammekølle med flødekartofler

  1. Gnid lammekøllen godt ind i salt og peber. Del hvidløgsfedene i tynde både, og stik dem ind i små lommer på stegen med en kniv. Gør det sammen med rosmarin.
  2. Klargør grøntsagerne, og skær dem ud i mindre stykker. Læg dem i et smurt fad, og placer lammekøllen ovenpå. Stik et stegetermometer i stegen. Hæld ca. 1 liter vand på. Sæt stegen i ovnen på 125 grader i 2–3 timer. Når stegetermometeret viser 64 grader, er stegen rosa. Når det viser 70 grader er den gennemstegt. Lad stegen hvile mindst et kvarter indpakket i folie, før du skærer den op.
  3. Sovs: Hæld al kraften fra lammekøllen i en lille gryde. Tilsæt solbærsaft, fløde, soja, sennep og Provence krydderi. Lad alt koge nogen min., til sovsen tykner lidt. Er den ikke tyk nok, kan du jævne den med Maizena. Smag til med salt og peber.
  4. Kog bønnerne ca. 2 min. i letsaltet vand, og smid dem straks i iskoldt vand, så de bevarer sprødheden. Snør en skive tørsaltet bacon rundt om en lille buket bønner, og læg dem i et smurt, ovnfast fad. Dryp med lidt olivenolie. Sæt fadet i ovnen på 200 grader i ca. 10 min., eller til baconen er sprød.
  5. Flødestuvede kartofler: Skræl kartoflerne, og skær dem ud i mindre stykker. Kog dem næsten møre, og hæld vandet fra. Hæld smør og fløde på, og lad dem simre et par min., til kartoflerne er møre. Tilsæt, finthakket hvidløg, salt, peber og timian.
  6. Servering: Server stegen med flødestuvede kartofler, sovs og grønne bønner med bacon.