Mad med power: Mallorca-lam
Mallorca-lam
(Opskrift fra bogen „Bare spis – mad med power“)
8 personer
2 kg lammekød fra kølle
100 g speltmel
Salt og peber
2 spsk. tomatpuré
7-8 fed hvidløg
6 spsk. olivenolie
1 ½ dl sherry
3 løg
1 god håndfuld friske krydderurter, oregano, timian, rosmarin eller merian
2 dåser flåede tomater
600 g tørret frugt; abrikoser, dadler og figner
100 g pinjekerner
Salt og peber
Skær kødet ud i mellemstore stykker. Bland melet med salt og peber og vend kødstykkerne i. Brun kød, tomatpuré og hvidløg i olivenolie i en sauterpande. Når det tager farve, så hæld et glas sherry over – lad stege et par minutter. Stil til side.
Snit løgene fint og steg dem i olivenolie i en stor jerngryde. Løgene skal stege langsomt ved svag varme, til de bliver bløde og karamelliserede – i mindst 10 minutter. Kom krydderurter ved (men gem lidt til pynt), steg lidt mere og kom salt i. Tilsæt tomaterne og lad det stege i 20 minutter mere.
Put lammekød og væske over i jerngryden, sæt låg på og lad simre ved lavt blus i mindst en time. Retten kan sagtens stå og simre i tre timer på lavt blus. Du kan også stille gryden i ovnen ved 75 grader i seks timer. Hak de tørrede frugter i små stykker og rist pinjekernerne på en tør pande – og lad det simre med i de sidste ti minutter. Drys med lidt af de friske krydderurter og server.