Madplan: Aftensmad på 20 minutter
Mandag: Kalvekotelet med speltsalat
Det skal du bruge:
4 kalvekoteletter a 125 g
2 tsk olivenolie
lidt frisk eller tørret oregano eller salvie
salt og peber.
Lun speltsalat:
200 g perlespelt
2 grillede, flåede peberfrugter
1 fintsnittet rødløg
50 g grønne oliven
1 spsk olivenolie.
Servering:
150 g kogte, grønne bønner
300 g durumbrød.
Sådan gør du:
Pensl kødet med olie, drys krydderier på og grill det fra to-fire minutter på hver side efter tykkelse.
Kog perlespelten efter anvisning på pakningen, afdryp og rør den med peberfrugterne – skåret i mindre stykker – rødløg og oliven samt olie, lidt salt og peber.
Servér salaten til kødet evt. med grønne bønner og brød.
Tirsdag: Hurtig pasta med svampe
Det skal du bruge:
500 g båndpasta
500 g rensede svampe, gerne forskellige
4 hakkede skalotteløg
4 fed knust hvidløg
1/2 dl olivenolie
200 g baby spinat
salt, peber
4 små runde cremede gedeoste.
Sådan gør du:
Kog pastaen al dente som anvist.
Skær de største svampe i lidt mindre stykker. Steg svampe, løg og hvidløg i olie 4-5 minutter ved jævn varme. Tilsæt spinat samt friskkogt pasta og bland godt.
Smag til med salt og peber og servér med ost skåret i halve skiver på toppen.
Onsdag: Lynlasagne uden ovn
Det skal du bruge:
300 g friske lasagneplader
400 g hakket oksekød 9-15%
1 spsk olivenolie
500 g svampe gerne forskellige
500 g friske tomater
1 pose babyspinat
salt, peber
200 g ricotta
250 g groft brød f.eks. filone spelt
Sådan gør du:
Kog lasagnepladerne 3-4 min. i letsaltet vand.
Brun kødet ved god varme i olivenolie. Tilsæt svampe, de største skæres i mindre stykker og steg 4-5 min.
Hak tomaterne og kom dem ved. Steg endnu et par minutter og bland kødsaucen med spinat. Smag til med salt og peber.
Anret lasagnerne portionsvis med kødsauce og ricotta og nyd dem med et stykke groft brød.
Torsdag: Tunbøf med svampe og pesto
Det skal du bruge:
4 tunbøffer
150 g østershatte
2 spsk vindruekerneolie
salt og friskkværnet peber
4 skiver brød
1 spsk olivenolie
50 g rucola.
Pesto:
2 store bdt frisk basilikum
1 fed hvidløg hakket
1 spsk pinjekerner
1 dl olivenolie
50 g revet parmesanost
Lidt citronsaft
Salt og friskkværnet peber.
Sådan gør du:
Pluk basilikumbladene af stilkene og kom dem i en blender sammen med hvidløg og pinjekerner, parmesan og olivenolie. Blend til pestoen er lind, smag derefter til med citronsaft, salt og peber.
Salt må først kommes i til sidst for at undgå, at pestoen bliver bitter og brun.
Skær 4 runde skiver ud af brødskiverne og rist dem, fordel på fire tallerkner, steg tunbøfferne to minutter på hver side, så er de stadig medium indeni. Skal de være gennemstegte, skal de have 4 minutter på hver side. Læg tunbøfferne på brødene, kom 1 spsk pesto oven på hver bøf. Sauter østershattene i nogle minutter på en tør pande, kom oven på pestoen og slut af med rucola, server straks.
Fredag: Grøntsags-wok med ris
Det skal du bruge:
1 bundt forårsløg
1 rød peberfrugt
1 grøn squash
2 stilke bladselleri
3 gulerødder
1½ spsk vindruekerneolie
1½ spsk revet frisk ingefær
1 fed finthakket hvidløg
1-1½ tsk finthakket rød chili
saften af 1 lime
½ bundt koriander
2 spsk hakket persille.
Jasminris til 4 personer
Sådan gør du:
Skær top og bund af forårsløgene og snit dem i lange tynde skiver på skrå. Halvér peberfrugten, fjern kernerne og skær den i tynde strimler og snit ligeledes squash, bladselleri og gulerod i strimler.
Opvarm en wok og steg grøntsagerne i lidt olie 2-3 min. Krydr grøntsagerne med ingefær, hvidløg, salt og peber og steg fortsat 1 min. Tag wokken af varmen og krydr med limesaft, koriander og persille.
Servér wok-grøntsager med tamari soya, lime skåret i både og kogte jasminris.
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 5 nemme hverdagsretter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
Grøntsager:
150 g grønne bønner – evt. fra frost
500 g rensede svampe, gerne forskellige
4 skalotteløg
1 rødløg
1 bundt forårsløg
500 g baby spinat
500 g friske tomater
150 g østershatte
1 rød peberfrugt
1 squash
2 stilke bladselleri
3 gulerødder
50 g rucola.
Hvidløg
Ingefær
Rød chili
1 lime
Frisk basilikum
Frisk oregano
Frisk koriander
Persille
Kød:
4 kalvekoteletter a 125 g
400 g hakket oksekød 9-15%
4 tunbøffer
Mejeri:
4 små runde cremede gedeoste
200 g ricotta
Frisk parmesanost
Diverse:
200 g perlespelt
2 grillede, flåede peberfrugter
50 g grønne oliven
500 g båndpasta (gerne frisk)
300 g friske lasagneplader
Pinjekerner
Jasminris
2 gode italienske brød – gerne lidt grove (du skal bruge brød til 3 af opskrifterne)