Æbleskiver er skønne til julens mange hyggestunder.

Marcipanæbleskiver med tranebær- og granatæblesyltetøj

Jeg elsker at bruge de sprøde og saftige granatæblekerner omkring juletiden. De smukke rubinfarvede kerner giver et skønt strejf af jul sammen med de lige så røde syrlige tranebær. En opskrift af Gitte Jakobsen.

4 personer

Ingredienser

  • Grunddej:
  • 50 g gær
  • 100 ml vand, lunet
  • 400 ml kærnemælk
  • 4 æg
  • 250 g hvedemel
  • 2 spsk rørsukker
  • 2 tsk kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 1 portion grunddej
  • lidt smør, smeltet
  • 150 g god marcipan, ­groftrevet
  • 100 g mandler, smuttede
  • og hakkede
  • Tranebær og granatæblesyltetøj:
  • 200 g tranebær
  • 100 g sukker
  • 100 ml vand
  • 1 citron, saften heraf
  • 1 granatæble, kernerne heraf
  • Desuden:
  • flormelis til at drysse over æbleskiverne eller vaniljeis

Sådan gør du

  1. Grunddej:
  2. Rør gæren ud i vandet. Tilsæt kærnemælk, og rør æggene ud i væsken. Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en skål, og pisk det i væsken. Lad dejen hvile overdækket i 45 minutter. Nu har du den skønneste grunddej til æbleskiver.
  3. Syltetøj:
  4. Kom tranebær, sukker, vand og citronsaft op i en gryde, og lad det koge op, til næsten alle bærrene er ­bristede. Vend det med kernerne fra granatæblet, imens syltetøjet stadig er varmt, og lad den trække i 1 times tid.
  5. Bagning:
  6. Vend revet marci­­­­­­pan og hakkede mandler nænsomt i grunddejen. Smør hullerne i æbleskivepanden med lidt smeltet smør, og sæt panden på komfuret under jævn varme. Fyld 1 god spsk i hvert hul og derefter 1 tsk syltetøj midt i hver æbleskive. Dæk med endnu 1 spsk dej. Bag æbleskiverne, til bunden er let gylden. Vend dem med et træspyd, og bag dem færdig. Drys med flormelis, eller server det ved siden af sammen med en vaniljeis af god kvalitet.