Micki Chengs juleappelsincheesecake med kanelbund, marengs og koraller

Micki Chengs juleappelsincheesecake med kanelbund, marengs og koraller

Hvert efterår bruger vi foran skærmen i selskab med deltagerne fra ”Den store bagedyst” og deres mesterværker og kagekiksere. Når programmet slutter fortsætter bageriet for mange af dem, og vi har bedt den tidligere deltager, Micki Cheng, om at dele deres julekiksere, juletraditioner og ikke mindst allerbedste juleopskrift med os.

Micki Cheng Micki Cheng, 29 år, er kendt fra ”Den store bagedyst” 2015, hvor han kom helt til finalen. I øjeblikket er han aktuel i det prisbelønnede ”Ultras sorte kageshow” på DR Ultra. Derudover er han ambassadør for GoCook, og han har udgivet kogebogen ”Mickis kager – når det skal være rigtig hyggeligt”.

Læs mere på hans Instagramprofil @mickicheng, hvor han gavmildt deler ud af sine skønne opskrifter og sjove glimt fra hverdagen.

Mit yndlingsjulebag ...

Jeg ELSKER specier. Især dem med chokolade. Men vaniljekranse er også et kæmpe hit. Og så er jeg helt vild med klejner. Både de sprøde danske, men også de luftige norske. Mums! Allermest er jeg vild med svigermor Gerdas klejner. De er simpelthen de bedste.

Mit bedste julebageråd ...

Lad vær med at stresse over julebag. Tag det stille og roligt, og forsøg at planlægge de forskellige projekter.

Det allervigtigste er, at man husker at nyde det og hygge sig samtidig med alle julens projekter. Og nå ja, skal man lave honningkager, er det en god ide at starte tidligt. Men det allerbedste råd, som jeg selv bruger, er at lave en ordentlig spand mørdej til småkager længe før jul.

Jeg deler dejen op og tilsætter forskellige smage: nødder, chokolade osv. Jeg ruller dem til pølser, pakker dem ind i film og så på frost. Så er de klar til at blive skåret ud og komme en tur i ovnen. På den måde kan jeg spare tid og lave velduftende julebag på ingen tid.

Min største julekagebommert ...

Engang ville jeg servere en lækker julekage for familien, men den kiksede totalt. Jeg lavede en kage med tung mazarin/nøddebund, karamel og hvid chokolademousse med masser af lime. Og kagen skulle pakkes ind som en baked alaska.

Men på en eller anden måde fik jeg gjort noget grueligt galt med marengsen, så da jeg tog kagen ud af køleskabet, var marengsen smeltet, og kagen lå i en sø af smeltet marengs. Dog smagte kagen alligevel ganske udmærket – der fulgte bare lidt rengøring.

Sådan starter jeg julebagesæsonen ...

Allerede i slut oktober-start november, når det begynder at blive mørkere udenfor, starter jeg lige så forsigtigt med at bruge julens krydderier som kanel, nelliker, ingefær osv. i bagningen. Så kommer der lidt julemagi hist og her. Men den begynder for alvor omkring første søndag i advent. Der SKAL man jo jule, ikke?

Sådan fejrer jeg første søndag i advent ...

Fra denne weekend er der altid juleguf i huset i en eller anden form. Om det er konfekt, chokolader, hjemmebagte småkager eller noget helt fjerde er underordnet. Så længe det smager af jul, og det er bagt med smør …

Juleappelsincheesecake med kanelbund, marengs og koraller 

Bund:

150 g digestivekiks

150 g kanelkiks (bastogne)

150 g smør

Appelsincreme

6 blade husblas

3 appelsiner, saft og skal heraf

100 g sukker

1-2 citron, saft heraf

200 g flødeost naturel

2 dl cremefraiche

4 dl fløde

Marengs

1 dl vand

325 g sukker

150 g æggehvider

Koraller: 

10 g hvedemel

70 ml vand

25 ml neutral olie

1 nip salt

1 dråbe gul pastafarve

Sådan gør du:

Bund: Kom kiksene i en pose, og bank dem til smulder med en kagerulle (eller giv dem en tur i en foodprocessor). Smelt smørret, og bland det med kiksekrummerne. Kom krummerne i en springform (diam. 22 eller 24 cm) foret med kageplast, og pres bunden godt sammen og helt ud til kanten.

Appelsincreme: Udblød husblassen i koldt vand. Riv skallen af to af appelsinerne, og pres saften ud af alle tre. Kom appelsinsaft, sukker og saften fra 1 citron op i en gryde, og kog ind til ca. 1½ dl sirup. Det tager ca. 10-15 minutter at koge siruppen.

Smag til med evt. mere citron eller sukker. Den skal være sød, men alligevel ret syrlig. Lad siruppen køle let, vrid husblassen for vand, og kom det op i den varme sirup. Smelt husblassen, og lad siruppen køle til ca. 37 grader.

Tilsæt til sidst den revne appelsinskal. Pisk flødeost og cremefraiche til en lind creme. Pisk fløden let stiv i en anden skål. Kom 1 spsk af ostemassen i siruppen, og vend det godt sammen. Tilsæt endnu 1-2 spsk ostemasse, og bland det godt.

Kom den nu tempererede husblasmasse i resten af ostemassen, pisk hurtigt sammen, og vend det til sidst hurtigt sammen med fløden. Hæld massen på kiksebunden, og glat cremen ud. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer.

Marengs: Kog vand og sukker, til sukkeret er opløst. Kog siruppen ind, til boblerne bliver tykke og grødet. Siruppen skal op og ramme 115 grader. Pisk æggehvider luftige og stive, og tilsæt den varme sirup i en tynd stråle, mens du fortsat pisker.

Pisk 7-10 minutter til en sej og lækker marengs. Pisk indtil marengsen når stuetemperatur. Kom marengsen i en sprøjtepose med en rund tylle. Overskudsmarengs kan laves til kyskager (det er bare svært at lave en mindre portion)

Koraller: Bland alle ingredienser sammen til en tynd og meget flydende dej. Varm en pande op på middel varme, og start med halvdelen af dejen og derefter anden halvdel. Pas på, det sprøjter og sprutter. Når det stopper med at sprutte, er de færdige. Løft korallerne over på fedtsugende papir, indtil kagen skal pyntes.

Samling: Placer cheesecaken på et fad. Top med marengs, brænd marengsen let med en brænder, og pynt tilsidst med koraller og evt. skovsyre.