Sådan laver du beef wellington
Boeuf wellington eller beef wellington er en skøn luksusret, som passer godt til festlige lejligheder. En beef wellington er en indbagt oksemørbrad, der pakkes ind i lækkert svampefyld og butterdej. Her får du opskriften + en trin for trin guide til at lave beef wellington. Velbekomme!
Beef Wellington til 6 personer
Total:2 timer
Ingredienser
- 1 kg oksemørbrad (afpudset)
- salt og peber
- 1 spsk. olivenolie
- 1 rulle butterdej (250 g)
- 1 æggeblomme (til pensling)
- evt. 1 tsk. flagesalt
- Duxelles (svampefars):
- 2-3 skalotteløg
- evt. 1-2 fed hvidløg
- 250 g markchampignon
- 25 g smør
- 1 dl madeira (eller portvin)
- 3 spsk. persille
- 3 spsk. rasp (eller brødkrumme)
- Tilbehør:
- f.eks. flødestuvet/smørdampet spinat og små ristede kartofler/flødekartofler (se flere forslag til tilbhør længere ned på siden)
Sådan laver du beef wellington:
- Krydr det afpudsede kød grundigt med salt og peber, og brun det hurtigt på alle sider på en brandvarm pande med olie.
- Læg kødet på en tallerken, og lad det køle af
Duxelles - svampefars:
- Pil skalotteløg og evt. hvidløg, og hak dem fint.
- Rens champignonerne, og hak dem fint - det er nemmest i en foodprocessor.
- Steg skalotteløgene bløde på en pande med smør, tilsæt de hakkede champignon og evt. hvidløg, og steg under omrøring i 5 min.
- Tilsæt madeira, og kog igennem, til væsken er kogt væk.
- Tilsæt hakket persille og rasp, og krydr med salt og peber.
- Bred blandingen ud på en tallerken, og lad den køle af.
Sådan samler du retten
- Læg butterdejen på et stykke bagepapir, og smør duxelles på dejen i samme bredde som kødstykket - og ikke helt ud til kanterne.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle, og læg det på duxelles-laget.
- Luk dej med duxelles omkring kødet, tryk samlingerne sammen med en gaffel, og skær overskydende dej væk.
- Pisk æggeblommen med 1 spsk. vand og 1 knsp. salt, og pensl den på dejen. Rids evt. forsigtigt et mønster i dejen med bagsiden af en kniv, og sæt butterdejspakken i køleskabet i mindst 30 min.
- Varm ovnen op til 250 grader (225 grader varmluft).
- Sæt butterdejspakken på en bageplade med bagepapir, pensl med æggeblomme, drys evt. med flagesalt, og sæt pladen i ovnen i ca. 25 min.
- Mål evt. med et stegetermometer: det skal vise 52-55 grader, da temperaturen i kødet stiger 8-10 grader, mens det hviler.
- Flyt den indbagte mørbrad over på et trancherbræt med saftrille, og lad den hvile i 10 min. før du skærer den i tykke skiver.
Sådan laver du tilbehøret:
- ½ liter brun sovs (jævnet, velsmagende kalvebouillon)
- 1 dl madeira
Sådan laver du tilbehøret:
- 500 g gulerødder
- 250 g pastinakker
- 1 bundt forårsløg (eller 6-8 små porrer)
- 2 spsk smør
- Tilbehør: kogte, skrubbede kartofler
Indbagte hakkebøffer med svampefyld:
- ca. 600 g hakket oksekød
- 1 spsk. smør + 1 spsk. olie
- salt og friskkværnet peber
- Svampefyld:
- 500 g markchampignoner (eller portobellosvampe)
- 4-5 skalotteløg
- 1 spsk. kartoffelmel (eller majsstivelse/maizena)
- 1 æg
- 4 plader butterdej (ca.20x20 cm, evt. optøet)
- Madeirasovs:
- 1/2 l brun sovs (evt. jævnet med kalvebouillon)
- 1 dl madeira
- Grøntsager:
- 500 g gulerødder
- 250 g grønne bønner
- 25 g smør
- ca. 2 dl vand
- Tilbehør: brød
Sådan gør du:
- Form 4 hakkebøffer.
- Brun dem i gyldent smør og olie på begge sider.
- Krydr med salt og peber.
- Tag kødet fra varmen, og lad det køle lidt af.
- Svampefyld: Kom rensede svampe og skalotteløg i en foodprocessor, og kør det helt fint.
- Steg blandingen på en tør pande, til væsken er fordampet.
- Krydr med salt og peber, og rør sammen med kartoffelmel.
- Pensl 4 stykker butterdej med sammenpisket æg.
- Læg 1 hakkebøf på hvert stykke dej. Fordél svampefyldet på hver bøf.
- Pak bøfferne ind, læg dem på bagepapir på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg.
- Sæt bagepladen i ovnen ved 225 grader i ca. 20 min.
- Bøfferne skal være 75 grader i midten (målt med stegetermometer).
- Skær gulerødderne i stave på størrelse med bønnerne. Damp dem med smør og vand i ca. 5 min. i en gryde under låg, til grøntsagerne er tilpas møre. Krydr med salt
- Servér indbagte bøffer med svampefyld, smørdampede grøntsager, brun sovs smagt til med brun sovs smagt til med madeira og hertil brød.
Skønne hovedretter til nytår
-
Stegt lammekrone med timian og gnocchi
-
T-bone med bearnaise, fritter og brøndkarse
-
Nemt & lækkert torskefad
-
Stegt torsk med mos, sprøde urter og beurre blanc
-
Kalvemørbrad med sennep, timian og hvidløg
-
Indbagt tournedos a la Rossini
-
Vagtler med hoisinsauce
-
Oksemørbrad med fennikel-pære-salat
-
Sådan laver du beef wellington