Brioche - en fransk klassiker
Her er brød med rii-iigeligt smør. Brioche er også en klassiker i smørelskende Frankrig, og smager vidunderligt med marmelade eller lidt koldt smør. Du kan også servere broiche til foie gras, ost eller en god skinke.
11
Ingredienser
- 15 g gær
- 1 spsk lunkent vand
- 50 g sukker
- ¼ tsk havsalt
- 2 spsk lunkent mælk
- 1 knsp safran
- 250 g mel 00
- 2 æg M
- 225 g smør
- 1 æg til pensling
Sådan laver du brioche
- Rør gæren op med i vandet og sæt blandingen til side i fem min.
- Varm imens mælken op til den lunken, og tilsæt sukker og salt. Tilsæt gærblandingen, mel og æg og rør dejen i ca. ti min til den meget smidig.
- Tilsæt smørret under stadig omrøring lidt ad gangen, og rør videre 6-7 min til dejen er helt glat og glinsende. Det kan virke som om dejen har svært ved at optage smørret i starten, men bliv bare ved at røre, så vil den samle sig.
- Læg dejkuglen i en skål med film over, og lad den hæve i 2-3 timer et lunt sted, til den har nået dobbelt størrelse. Del nu dejen op i 10-12 små kugler, som lægges i en smurt muffinsbradepande eller på en almindelig bradepande med bagepapir. Lad briocherne efterhæve 1 time, pensl dem med et sammenpisket æg og bag dem ved 180 grader i ca. 20-25 min til de er jævnt gyldne og hævede. Spis dem lune eller ved stuetemperatur.
- Se også opskrift på kanelboller.