de perfekte brunede kartofler opskrift

Nemme brunede kartofler, der ikke brænder på

En klassiker, der stiller krav til kokkens opmærksomhed. Men brunede kartofler er slet ikke så svært at lave, hvis bare du er opmærksom på panden, mens sukkeret smelter og bliver til 'karamel'. Se her, hvordan du laver nemme brunede kartofler, der ikke brænder på:

Noter brunede kartofler

Brunede kartofler til ca. 4 personer

Total:1 time

Ingredienser

  • 1 kilo små kartofler - fx aspargeskartofler
  • 5-6 spsk hvidt sukker
  • 2 spsk smør
  • vand
  • evt. lidt frisk citrontimian

De perfekte brunede kartofler opskrift

  1. Kog kartoflerne på almindelig vis i letsaltet vand ved middel varme i omkring 15 minutter.
  2. Herefter skal du pille kartoflerne.
  3. Kom de kogte kartofler i en sigte, overhæld dem med lidt koldt vand, og lad vandet løbe fra.
  4. Kartoflerne skal være let fugtige af vand på overfladen, når de kommes på panden – men ikke for våde. På den måde hænger det smeltede sukker bedre ved kartoflerne, når de karamelliseres på panden.
  5. Lad sukkeret smelte på en pande ved jævn varme, til det er gyldenbrunt.
  6. Når sukkeret er smeltet, så tilsæt smør, og rør i det med en træske, så det samler sig til en jævn masse. Hæld kartoflerne på panden – men pas på, det kan godt sprutte.
  7. Rør forsigtigt rundt i kartoflerne i karamellen i 10-15 min., til karamellen fordeler sig, og de er sukkerbrunede og lækre.
  8. Når de brune kartofler har fået den ønskede farve og smag, så anret dem i en skål, og drys dem evt. med lidt frisk citrontimian.

Vidste du...

... at man opfindeligt spiste brunede kastanjer - og at brunede kartofler egentlig er en "fattigmandserstatning"?

Traditionen med at sukkerbrune kartofler og servere dem som tilbehør til gås eller and juleaften stammer helt tilbage fra middelalderen. Dengang var det dog ikke kartofler men kastanjer, som blev brunede i sukker. Men kastanjer var dyre, og i midten af 1800-tallet fandt fattigfolk på at erstatte dem med de noget billigere kartofler. Vores elskede brunede kartofler er altså blot en billig erstatning for den "ægte vare"!

Læs 10 andre sjove ting, du måske ikke vidste om julens traditioner her.

Lav brunede kartofler i ovnen

Vil du have den helt nemmere version af brunede kartofler - så lav dem i ovnen.

Som når du laver brunede kartofler på panden, så skal nu bruge et kilo små, kogte og pillede kartofler og 2 spsk smør, men brug i stedet for smør 150 gram brun farin.

Kom kartoflerne i et ovnfast fad sammen med smør og farin og giv dem cirka 45 minutter i en 200 grader varm forvarmet ovn. Rør forsigtigt rundt i dem et par gange undervejs, så farinen bliver fordelt over de brunede kartofler.

Det kan også være en fordel at lave brunede kartofler på denne måde, hvis du skal lave mange kartofler på én gang. Så kan du lave dem i en dyb bradepande. Gang blot opskriften her op til den ønskede mængde.

OBS! Denne version af brunede kartofler bliver ikke på samme måde karamelliseret, som når du laver brunede kartofler på panden. De brunede kartofler i ovnen får dog stadigvæk sødmen - og smagen af jul.

Hvilke kartofler skal jeg bruge til brunede kartofler?

Har du travlt, kan du nemt lave dine brunede kartofler af kartofler fra glas. De brunede kartofler kan dog blive melet, hvis du bruger kartofler fra glas.

Vi anbefaler derfor, at man bruger andre mere faste små kartofler, såsom aspargeskartofler, som koges, pilles og derefter brunes.

Hvor mange brunede kartofler skal jeg lave pr person?

Du skal bruge omkring et kilo kartofler til at lave brunede kartofler til 4 personer.

Hvor lang tid tager det at lave brunede kartofler?

Det tager cirka 40 minutter at lave brunede kartofler med forkogte kogte kartofler. Dertil kommer kogetid og den tid, det tager at piller kartofler.

Skal jeg bruge varme eller kolde kartofler, når jeg laver laver sukkerbrunede kartofler?

Når du laver sukkerbrunede kartofler, kan du både bruge varme og kolde kartofler, hvis blot de er kogte og pillede på forhånd. Vær dog blot opmærksom på, at det kan tage længere tid at brune kartoflerne.

Kan jeg bruge skrællede kartofler til brunede kartofler?

Undgå at skralde de kartofler, du skal bruge til sukkerbrunede kartofler. Når du skræller bryder du på den hinde, der holder på kartoflens væsker. Gør du det, vil det sive ud i karamellen, hvilket giver både en anderledes smag og konsistens, når kartoflerne brunes.

Hvorfor brænder mine brunede kartofler på?

En af hyppigste årsager, til at du brænder karamellen på, er, at du skruer for højt op for temperaturen - muligvis, hvis du tænker, at det får det til at gå hurtigere. Hav tålmodighed og smelt sukkeret og brun kartoflerne ved middel varme.

Sker det, at sukkeret brænder på, så start hellere forfra, da smagen af brændt karamel vil trænge igennem i dine brunede kartofler.

Hvad skal der være på julebordet?

Danskere fejre julen med klassisk dansk julemiddag med and, gås og/eller flæskesteg samt hvide kartofler, brunede kartofler, kold eller varm rødkålssalat, ribsgele, julesauce, franske kartofler og risalamande med kirsebærsauce.

Find andre gode opskrifter på julemad her: