Nemme brunede kartofler, der ikke brænder på
En klassiker, der stiller krav til kokkens opmærksomhed. Men brunede kartofler er slet ikke så svært at lave, hvis bare du er opmærksom på panden, mens sukkeret smelter og bliver til 'karamel'. Se her, hvordan du laver nemme brunede kartofler, der ikke brænder på:
Noter brunede kartofler
Brunede kartofler til ca. 4 personer
Total:1 time
Ingredienser
- 1 kilo små kartofler - fx aspargeskartofler
- 5-6 spsk hvidt sukker
- 2 spsk smør
- vand
- evt. lidt frisk citrontimian
De perfekte brunede kartofler opskrift
- Kog kartoflerne på almindelig vis i letsaltet vand ved middel varme i omkring 15 minutter.
- Herefter skal du pille kartoflerne.
- Kom de kogte kartofler i en sigte, overhæld dem med lidt koldt vand, og lad vandet løbe fra.
- Kartoflerne skal være let fugtige af vand på overfladen, når de kommes på panden – men ikke for våde. På den måde hænger det smeltede sukker bedre ved kartoflerne, når de karamelliseres på panden.
- Lad sukkeret smelte på en pande ved jævn varme, til det er gyldenbrunt.
- Når sukkeret er smeltet, så tilsæt smør, og rør i det med en træske, så det samler sig til en jævn masse. Hæld kartoflerne på panden – men pas på, det kan godt sprutte.
- Rør forsigtigt rundt i kartoflerne i karamellen i 10-15 min., til karamellen fordeler sig, og de er sukkerbrunede og lækre.
- Når de brune kartofler har fået den ønskede farve og smag, så anret dem i en skål, og drys dem evt. med lidt frisk citrontimian.
Lav brunede kartofler i ovnen
Vil du have den helt nemmere version af brunede kartofler - så lav dem i ovnen.
Som når du laver brunede kartofler på panden, så skal nu bruge et kilo små, kogte og pillede kartofler og 2 spsk smør, men brug i stedet for smør 150 gram brun farin.
Kom kartoflerne i et ovnfast fad sammen med smør og farin og giv dem cirka 45 minutter i en 200 grader varm forvarmet ovn. Rør forsigtigt rundt i dem et par gange undervejs, så farinen bliver fordelt over de brunede kartofler.
Det kan også være en fordel at lave brunede kartofler på denne måde, hvis du skal lave mange kartofler på én gang. Så kan du lave dem i en dyb bradepande. Gang blot opskriften her op til den ønskede mængde.
OBS! Denne version af brunede kartofler bliver ikke på samme måde karamelliseret, som når du laver brunede kartofler på panden. De brunede kartofler i ovnen får dog stadigvæk sødmen - og smagen af jul.
Hvilke kartofler skal jeg bruge til brunede kartofler?
Har du travlt, kan du nemt lave dine brunede kartofler af kartofler fra glas. De brunede kartofler kan dog blive melet, hvis du bruger kartofler fra glas.
Vi anbefaler derfor, at man bruger andre mere faste små kartofler, såsom aspargeskartofler, som koges, pilles og derefter brunes.
Hvor mange brunede kartofler skal jeg lave pr person?
Du skal bruge omkring et kilo kartofler til at lave brunede kartofler til 4 personer.
Hvor lang tid tager det at lave brunede kartofler?
Det tager cirka 40 minutter at lave brunede kartofler med forkogte kogte kartofler. Dertil kommer kogetid og den tid, det tager at piller kartofler.
Skal jeg bruge varme eller kolde kartofler, når jeg laver laver sukkerbrunede kartofler?
Når du laver sukkerbrunede kartofler, kan du både bruge varme og kolde kartofler, hvis blot de er kogte og pillede på forhånd. Vær dog blot opmærksom på, at det kan tage længere tid at brune kartoflerne.
Kan jeg bruge skrællede kartofler til brunede kartofler?
Undgå at skralde de kartofler, du skal bruge til sukkerbrunede kartofler. Når du skræller bryder du på den hinde, der holder på kartoflens væsker. Gør du det, vil det sive ud i karamellen, hvilket giver både en anderledes smag og konsistens, når kartoflerne brunes.
Hvorfor brænder mine brunede kartofler på?
En af hyppigste årsager, til at du brænder karamellen på, er, at du skruer for højt op for temperaturen - muligvis, hvis du tænker, at det får det til at gå hurtigere. Hav tålmodighed og smelt sukkeret og brun kartoflerne ved middel varme.
Sker det, at sukkeret brænder på, så start hellere forfra, da smagen af brændt karamel vil trænge igennem i dine brunede kartofler.
Hvad skal der være på julebordet?
Danskere fejre julen med klassisk dansk julemiddag med and, gås og/eller flæskesteg samt hvide kartofler, brunede kartofler, kold eller varm rødkålssalat, ribsgele, julesauce, franske kartofler og risalamande med kirsebærsauce.
Find andre gode opskrifter på julemad her:
Julens dejligste opskrifter
-
Sådan får du sværen på flæskestegen sprød
-
12 gode tip: Sådan laver du den bedste risengrød
-
5 lækre opskrifter: Sådan laver du nemt hvid gløgg
-
Jødekager: Den bedste opskrift
-
Hjemmelavede klejner: Farmors bedste opskrift
-
Blomsterbergs brunkager
-
Fedtebrød med romglasur
-
Test dig selv: Hvilken julesmåkage er du?
-
Julens varme drikke: Hvid gløgg med lakrids, romtoddy & julekaffe
-
Opskrift på de lækreste julefrikadeller
-
Vaniljekranse fra Den Gamle By
-
Klassisk ribbensteg med sprød svær
-
Julefrokost: Moderne opskrifter med et strejf af traditioner
-
Sådan finder du gaven til hende, der har alt
Julens bedste småkager
Tilbehør til din julesteg
-
Nemme brunede kartofler, der ikke brænder på
-
Rødkål med æbler
-
Sprød rødkålssalat med ingefær, ristede nødder, pærer og dadler
-
Brun sovs på andefond
-
Sauce til and, gås, kalkun, flæskesteg og ribbensteg
-
Brun sovs
-
Æbler med gele til julemaden
-
Ribsgelé
-
Syltede valnødder med appelsin
-
Salat med rødkål, figner og valnødder
-
Sprød rødkålsalat med honning, ingefær og æble
-
Rødkålssalat med druer, appelsin og pekannød
-
Æblekompot med jordskokker
-
Waldorfsalat
-
Rosenkål med julesalat, granatæblekerne og friske æbletern
-
Sprød kålsalat med blåbær og appelsin