Gråand med letsyltede rødbeder, grønkål og peberrodsfløde
Sæsonen for jagt på gråænder starter i september og er ganske kort. Det er en skøn delikatesse, du kan være heldig at finde hos slagteren eller fiskehandleren, men du kan også erstatte med 2 almindelige andebryster.
Gråand med letsyltede rødbeder, grønkål og peberrodsfløde til 4 personer
Ingredienser
- Peberrodsfløde
- 1,5 dl fløde
- 30 g revet peberrod
- Salt og honning
- Rødbeder
- 600 g rødbeder
- 1 dl solbæreddike (alternativt balsamico)
- 3 spsk honning
- Ænder
- 10 g smør
- 2 gråænder (alternativt 2 almindelige andebryster)
- Tilbehør
- 200 g grønkål
- 2 pærer
Sådan gør du:
- Peberrodsfløde: 1. Start med at blande fløde og peberrod, det har godt af at stå og trække smag.
- 2. Pisk ved servering fløde og peberrod til en tyktflydende konsistens, og smag til med salt og en smule honning.
- Rødbeder: 1. Skrub rødbederne, og kog dem, til de er møre. Det tager cirka 35-55 min afhængig af størrelsen.
- 2. Hæld koldt vand på, smut skindet af, og skær dem i passende stykker. Kog eddike og honning sammen, til der kun er halvdelen tilbage.
- 3. Vend de kogte rødbedestykker heri, og lad dem trække frem til servering.
- Ænder: 1. Gør det selv, eller få slagteren til at skære rygben, vinger og lår af gråænderne, så kun brysterne er tilbage på skroget (brug evt. de øvrige dele af anden til at koge en bouillon på, eller frys dem ned til en anden gang).
- 2. Smelt smørret på en pande. Sæt ovnen på 200 grader. Gnid andebrysterne ind i salt og peber, og brun dem godt på skindsiden i smørret.
- 3. Sæt dem herefter i ovnen i 8 min. Lad de færdige andebryster trække i minimum 10 min, inden de skæres fra benet.
- 4. Skær sådan: Find stedet midt på anden hvor brystbenet adskiller de to bryster. Skær forsigtigt ned langs med benet til brystet er skåret fri. Skær det andet bryst af på samme måde.
- Obs: Det er meningen, at andebrysterne skal være rosa, men de kan steges en smule på undersiden inden servering, hvis du synes. Gråænder som steges for meget, så de bliver grå i kødet, kan være seje og få en ubehagelig jernsmag, så vær forsigtig.
- Tilbehør: Skær grønkålen fint ud, og skær pæren i tern. Vend kål og pærer hurtigt på panden, hvor ænderne er blevet stegt.
- Anretning: Anret kål, pærer og rødbeder på et fad eller en tallerken, hæld peberrodsfløden over, dryp med rødbedelagen, og læg andebrysterne på toppen.