Er du også vild med vanilje? Så få opskriften på de lækreste cremeboller, milkshake, sirup, sukker og en skøn æblekage med de magiske sorte korn her...
Det kræver lidt håndelag – og god tid – at lave wienerbrødsdej, men det betaler sig, for bollerne bliver rigtig lækre (og bedre end bagerens).
Tid: ca. 1 time plus tid til
afkøling og bagning
(20 stk.)
Wienerbrødsdej:
2½ dl mælk
25 g gær
1 æg
60 g sukker
2 tsk. salt
ca. 550 g hvedemel + lidt mel til udrulning
Annonse
250 g koldt smør til udrulning
1 æg til pensling
Vaniljecreme:
1 æggeblomme
1½ spsk. sukker
1 tsk. majsstivelse
1 vaniljestang
1 dl sødmælk
½ dl kaffefløde 9%
Glasur:
100 g flormelis
1 stor spsk. kakaopulver
ca. 1 pasteuriseret æggehvide
1.
Annonse
Lun mælken til fingervarm. Hæld mælken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker og salt. Ælt hvedemel i væsken lidt ad gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig.
2.
Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 1 cm’s tykkelse. Ca. 30 x 40 cm. Skær smørret i tynde skiver med en osteskærer, og læg det på to tredjedele af dejen. Fold dejen sammen i tre lag, så dejstykket uden smør foldes ind først. Læg dejen og resten af smørret koldt i ca. 30 min.
3.
Gentag udrulningen med resten af smørret og sammenlægning som før. På den måde rulles smørret ind i dejen.
4.
Pisk æggeblommen sammen med sukker og majsstivelse i en gryde. Flæk
vaniljestangen, skrab kornene ud, og pisk dem i æggemassen sammen med mælk og fløde. Kog op under piskning, til cremen tykner.
5.
Hæld cremen i en skål, drys overfladen med lidt sukker, og afkøl.
6.
Rul dejen ud til en firkant, ca. 40 x 50 cm, og skær den ud i 20 stk. på ca. 10 x 10 cm. Kom en stor teske vaniljecreme på midten af hvert dejstykke. Fold enderne sammen mod midten. Læg bollerne med snippen nedad på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i ca. 30 min.
7.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem ved 200 grader i ca. 15 min.
8.
Rør flormelis med kakaopulver og æggehvide til en glasur, og dekorer de afkølede boller.
ÆGTE VANILJEMILKSHAKE
Verdens nemmeste milkshake – og muligvis også den bedste!
Tid: ca. 5 min.
(4 glas)
2 vaniljestænger
500 ml nougatis fra Hansen
2½ dl mælk
Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud. Kom vaniljekorn, is og mælk i en blender, og kør til en tyktflydende shake. Server straks.
HJEMMELAVET VANILJESUKKER
Den er så meget bedre end den, du
køber!
Tid: 5 min.
2 vaniljestænger
200 g sukker
1.
Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud.
2.
Kom vaniljekorn, vaniljestænger og sukker i en blender, og kør et øjeblik, til massen er grynet. Opbevar vaniljesukkeret i et glas med tætsluttende låg.
ÆBLEKAGE MED VANILJESIRUP
Saftig, sød og stærkt vanedannende. Æblekagen dryppes med vaniljesirup, efter den er bagt – se opskrift nederst på denne side.
Tid: ca. 20 min. plus bagetid
(1 tærte – ca. 10 stk.)
200 g blødt smør
200 g sukker
4 æg
200 g hvedemel
1 spsk. bagepulver
1 spsk. vaniljesukker
4 æbler
vaniljesirup til at dryppe over kagen
1.
Rør smør og sukker hvidt med en elpisker. Tilsæt æggene et ad gangen. Bland mel med bagepulver og vaniljesukker, og rør det i dejen.
2.
Fordel dejen i en smurt springform, ca. 26 cm diameter.
3.
Halver æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i både. Fordel æblerne på toppen af kagedejen. Bag kagen ved 180 grader i ca. 45 min.
4. Afkøl kagen, før den dryppes med vaniljesirup.
TIP: Kagen smager godt, som den er, men hvis du vil give den gas, så server den med flødeskum og/eller cremefraiche.
VANILJESIRUP
Uhm, en fortryllende sirup til kage, frugt og yoghurt.
Tid: ca. 15 min.
korn af 2 vaniljestænger
2 dl vand
200 g sukker
1. Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud.
2.
Kom vaniljekorn, stænger, vand og sukker i en gryde, og kog op. Lad det koge ved svag varme uden låg i ca. 10 min., til lagen tykner en smule. Afkøl siruppen, før den dryppes over kage, frugt eller lignende.