Stegt torsk med mos, sprøde urter og beurre blanc

Stegt torsk med mos, sprøde urter og beurre blanc

Nytårstorsken er en klassiker med et lidt blakket ry, men vi lover, at denne version sender gæsterne i smagshimlen. Lav først alt tilbehøret, inden torsken steges. Mosen kan med fordel laves i forvejen og varmes op lige inden servering.

Stegt torsk med mos, sprøde urter og beurre blanc

Til 8 personer 

1,6 kg torskefilet (Beregn 200 g torskefilet pr. person)

3 spsk. smør til stegning

mynte og timian eller andre friske krydderurter til servering

Mos af kartoffel, mandel og blomkål:

1 kg kartofler

1 blomkål

100 g mandler

1 spsk. smør

½ l sødmælk

ca. 2-3 spsk. olivenolie

skal af ½ citron

salt og hvid peber

Sprøde urter:

1 spsk. smør

4 stk. julesalat, delt i kvarter

salt og peber

ca. 1 spsk. citronsaft

4 små skrællede pastinakker, delt i kvarter

1 spsk. olie

frisk timian

Beurre blanc:

3 skalotteløg, finthakkede

2 spsk. hvidvinseddike

1 dl hvidvin

250 g smør, der har stuetemperatur

salt, hvid peber og lidt citronsaft

__________

1. Lav først mosen. Skræl kartoflerne, og skær dem og blomkålen i små stykker. Smut mandlerne. Rist mandlerne gyldne i 1 spsk. smør.

2. Kom kartofler og blomkål i en gryde med mælken. Hvis mælken ikke dækker, så spæd op med vand. Kog kartofler og blomkål møre. Si overskydende væske fra. Hæld mandlerne ned i gryden, og blend til mos. Hæld olivenolien i samtidig. Smag til med citronskal, salt og peber. Mosen skal være lind og blød. Mere olie og lidt vand kan tilsættes for at opnå den rette konsistens. Hvis mosen laves i forvejen, regn da med at tilsætte lidt vand ved opvarmning.

3. Lav nu urterne. Smelt smørret i en lille sauterpande, og tilsæt julesalaten. Kom salt, peber og citronsaft henover. Hæld lidt vand ved, skru ned for blusset, og lad julesalaten simre 20-30 minutter. Når de er færdige, ristes pastinakkerne sprøde i olie og krydres med salt, peber og masser af frisk timian.

4. Lav beurre blanc som det sidste inden torsken. Kom skalotteløg, vineddike og vin i en gryde, og lad det koge ind til det halve. Si fonden, tag løgene fra, og kom resten tilbage i gryden. Tilsæt smør lidt ad gangen under kraftig piskning. Tag gryden af blusset, men bliv ved med at piske. Smag til med salt, peber og citronsaft.

5. Skær torsken i passende stykker, og steg den sprød og gylden i smør. Den skal endelig ikke have for meget – højst 3-4 minutter på hver side, men det afhænger af tykkelsen. Anret ved at blande den bløde julesalat med sprøde pastinakker, og top med mos og torsk. Pynt med lidt krydderurter, f.eks. mynte og timian. Server saucen til.

► SE OGSÅ: Torsk med sennep, æg og rødbeder

► SE OGSÅ: Skindstegt torsk & lun salat

► SE OGSÅ: Bagt torsk med æble-løgkompot og sprødstegt serranoskinke