Opskrifter: 6 x lækker morgenmad til dit barn
Står den på havregryn med rosiner igen? Her får du seks opskrifter på varieret og hurtig morgenmad, som dit barn vil takke for med highfives.
Opskrifter og fotos er fra kogebogen Opskrifter og små glimt af hverdagslykke af Ann-Christine Hellerup Brandt, der i 2007 oprettede mad- og familiebloggen Valdemarsro.dk. Bogen er udkommet på Nyt Nordisk Forlag, vejl. pris 300 kr.
Natten over-boller (10-12 stk.) Bollerne er nemme og lynhurtige at røre sammen, hvis man klokken 22 om aftenen får lyst til at gøre næste dags morgen til en særlig dejlig oplevelse. Bollerne er også gode at have med i madpakken og er lækre som sandwichboller. Det skal du bruge: 5 dl vand Gær på størrelse med en ært, omkring 5 g 2 tsk. groft havsalt 6 dl hvedemel 4 dl valgfrit mel (eller 3 dl mel og 1 dl kerner, frø, nødder) efter eget valg. Sådan gør du: Vand og gær røres sammen. De 5 dl hvedemel røres i. Tilsæt salt og resten af mel, kerner, eller hvad du har lyst til. Rør rundt, så det er blandet godt sammen; det skal ikke æltes eller røres i timevis. Dæk skålen med en overskåret frysepose eller husholdningsfilm (det holder på fugten) og et rent viskestykke. Lad den stå på køkkenbordet natten over, eller i minimum 10 timer. Om morgenen tændes ovnen på 250 grader. Du kan stille et fad med vand på en rist eller på nederste rille i ovnen (det giver lidt mere knasende sprød skorpe). Hæld dejen ud på en meldækket bordplade. Fold dejen fire-fem gange over hinanden, skær den så i 10 lige store stykker, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem stå, til ovnen er varm, og bag så bollerne i 10 minutter ved 250 grader. Skru ovnen ned på 230 grader, og bag bollerne videre i 8-10 minutter (hold øje med dem – bagetiden svinger fra ovn til ovn).
Foto: Ann-Christine Hellerup Brandt
gallery 6 billeder
Kold køleskabsgrød (4 personer) En kold køleskabsgrød er god til travle morgener. Grøden er klar på nul komma fem om morgenen og er nem at tage med, hvis det er en af de dage, hvor man ikke lige når morgenmaden hjemmefra. Det skal du bruge: 3 spsk hørfrø eller chiafrø 1 dl havregryn 3 spsk. finthakkede mandler 3 dl mælk, rismælk eller mandelmælk 2 finthakkede friske dadler 1 tsk. kanel Sådan gør du: Skyl frøene grundigt med koldt vand, og rør derefter alle ingredienser godt sammen i en skål med låg. Sæt det i køleskabet om aftenen; næste dag har man den dejligste grød. Lige til at anrette i skåle eller dybe tallerkener.
Foto: Ann-Christine Hellerup Brandt
gallery 6 billeder
Hjemmelavet frugtyoghurt Her er en sukkerfri udgave af frugtyoghurt, der stadig er sød, men med endnu mere smag fra masser af frugt. Det skal du bruge: 1 liter A38, yoghurt naturel eller skyr 2 modne bananer 4 friske dadler uden sten 2 pærer i små tern Sådan gør du: Blend yoghurt med den ene banan og dadler. Drys små tern af pære og banan på toppen og nyd.
Foto: Ann-Christine Hellerup Brandt
gallery 6 billeder
Varm 3-kornsgrød med dadler (4 personer) Grøden er lige så nem at lave som hurtig havregrød, men den smager lidt ekstra sødt på grund af dadlerne – til gengæld behøver man ikke sukkerdrys, men kan nøjes med at toppe grøden med kanel, lidt frugt i tern og måske hakkede mandler. Det skal du bruge: 1 dl grovvalsede havregryn 2/3 dl speltflager ½ dl bygflager 2 finthakkede friske dadler 1 dl vand 3 dl mælk ½ tsk. salt Sådan gør du: Kom alle ingredienserne i en gryde, og kog op under omrøring. Kog ved middelhøj varme, til grøden har den ønskede konsistens. Tag gryden af varmen, og fordel grøden i skåle eller dybe tallerkener. Anret, og server med topping.
Foto: Ann-Christine Hellerup Brandt
gallery 6 billeder
Mysli En knasende god mysli, som du kan variere i det uendelige. Server den gerne i små gennemsigtige glas, lag på lag med yoghurt naturel, skyr eller græsk yoghurt samt nogle af sæsonens friske bær eller frugter og evt. en lille smule sirup. Opbevar myslien i et lufttæt glas. Det skal du bruge: Basisopskrift på mysli 2 dl havregryn ½ dl hakkede mandler 2 spsk. honning 2 spsk. solsikkekerner Sådan gør du: Rist det hele på en tør pande ved middel varme, indtil det tager lidt farve. Rør i det, så det ikke brænder på. Det er færdigt, når det er let gyldent og en anelse sprødt. Inspiration til variation og udvidelse af basisopskriften Kokosmel Hirseflager eller andre gryn og flager Hakkede nødder og kerner Sesamfrø, birkes, chiafrø, hørfrø Hakkede dadler Krydderier som vanilje, kanel, kardemomme eller lakridspulver Frysetørrede bær, som røres i til sidst, når myslien er færdiglavet
Foto: Ann-Christine Hellerup Brandt
gallery 6 billeder
Øllebrød i luksusudgave (4 personer) Øllebrød bliver en lækker luksusret, når man kræser en smule med topping og anretning. En skål øllebrød med søde bær mætter længe og gør glad i både hjertet og maven. Øllebrød er en fin anledning til at få brugt den sidste – nogle gange lidt kedelige – endeskive af rugbrødet. Det skal du bruge: 300 g rugbrød med eller uden kerner, brug bare, hvad du har 3 dl vand 1 hvidtøl 2 spsk. honning 1 tsk. kanel 1 nip salt Topping: 15 mandler + 1 spsk honning Jordbær – eller andre af sæsonens bær eller frugter ½ dl mælk Sådan gør du: Rugbrød, vand, hvidtøl og honning lægges i blød i en gryde i cirka 15 minutter. Tænd for gryden ved middel varme, og rør rundt løbende, til konsistensen er som en lind grød. Hak mandlerne i grove stykker, og rist dem i honning på en pande, indtil de karamelliserer let. Tag dem af varmen. Server i skåle, og top med mælk, jordbær i kvarte – eller en anden af årstidens frugter – samt de grofthakkede, honningristede mandler.
Foto: Ann-Christine Hellerup Brandt
(6 billeder)