Choko-rugbar
12 barer, koldhævet
Det skal du bruge
Iblødsatte kerner
200 g rugkerner
100 g græskarkerner
3 dl koldt vand
Dej
1 dl surdej (eller 1 dl koldt vand)
10 g gær
200 g rugmel
15 g salt
300 g god mørk chokolade
Sådan gør du
Dag 1: Sæt rug- og græskarkerner i blød i vandet, og lad dem trække i 24 timer ved stuetemperatur.
Dag 2: Bland kernerne med surdej, gær, rugmel og salt, og ælt det godt sammen i 10-15 min. Tilsæt så chokoladen, og ælt den forsigtigt ind i dejen. Fordel dejen i 12 små aflange bageforme på ca. 4 x 8 cm (eller kom dejen i en sprøjtepose, og sprøjt den ud i 12 aflange barer). Lad barerne hæve i 1-2 timer ved stuetemperatur.
Er de blevet tørre på overfladen under hævningen, kan du give dem lidt fugt ved forsigtig at pensle dem med vand, inden du sætter dem i ovnen. Bag dem ved 1800 i 25-30 min. Flyt dem over på en bagerist, og lad dem køle af.
Tip!
Du kan smide 1 dl koldt vand i bunden af din ovn, samtidig med at du sætter choko-rugbarerne ind, for at skabe lidt damp. Så hæver de mere og får en sprødere skorpe.
Surdej eller ej – det nemme tip!
Surdej giver en fantastisk ren smag til dit brød, og jo mere du bruger din surdej, desto bedre smager den. Har du ikke lige en surdej stående eller en veninde, du kan låne hos, er der heldigvis andre måder at bage koldhævet brød på. I stedet for surdejen tilsætter du bare den samme mængde koldt vand.