Panforte og krydret julesnaps
9
Ingredienser
- Panforte
- 1 springform på 22 cm i diameter
- 180 g god, dansk honning
- 200 g blandede nødder i lige forhold,
- (smuttede mandler, hasselnødder,
- jordnødder, valnødder etc.)
- 200 g tørrede figner
- 60 g sukat
- 60 g pomeransskal eller skal af 2 økologiske
- appelsiner
- 45 g hvedemel
- 1 tsk stødt kanel
- 3 tsk friskrevet Ingefær (eller 1 tsk stødt ingefær)
- 1/2 tsk stødt nellike
- 5 riv af muskatnød
- Ca. 100-150g flormelis til pudring
- Snaps på Julens krydderier
- 50 g ristede valnødder
- 1 skallen af en økologisk appelsin
- 1 kanelstang, ca. 5 cm, gerne Ceylonkanel
- 1 stjerneanis
- 3 kardemommekapsler
- 2 hele nelliker
- 1/2 dl lyse rosiner
- 70 cl Brøndums Snaps Klar
Sådan gør du
- Panforte og krydret julesnaps
- Smelt honningen i en gryde og lad den køle lidt af. Smut imens mandlerne og læg dem med de andre nødder i et ovnfast fad. Rist dem i ovnen ved 150 grader i 14 min. Vend rundt i nødderne et par gange undervejs og lad dem køle lidt af derefter. Skær den hårde stilk af fignerne fra og skær fignerne i tern på ca. 1 x 1 cm. Skær sukat og pomerans i så små tern som muligt. Kom mel og krydderier i en skål og vend de fintskårne frugter i.
- Hak nødderne meget groft og bland dem med melet og frugterne. Hæld den smeltede honning i og rør det hele meget grundigt sammen. Pres bagepapir ned i springformen. Kom panfortedejen i og kom vand på hænderne og fordel og pres dejen i et ensartet jævnt lag i formen.
- Bag panforten gylden ved 150 grader i 45 min. og afkøl på bagerist. Lad panforten „tørre“ på risten i ca. 1
- døgn, pudr den derefter i flormelis. Spis panforten i tynde skiver. Den kan holde sig fint i flere måneder.
- Snaps på Julens krydderier
- Kom valnødderne i et ildfast fad, sæt det i ovnen i 12 min. og afkøl dem derefter. Kom alle ingredienser i en flaske og hæld snapsen over. Lad snapsen trække 4-6 uger, filtrer den 2-3 gange, til den er klar.
- Lad snapsen stå en til to uger, inden den nydes.
- Julesnapsen vinder gevaldigt ved lagring og bliver kun bedre med årene. Snapsen er perfekt at nyde til julens bagværk og er fremragendei glögg.