Opskrift på panforte og krydret julesnaps

Panforte og krydret julesnaps

9

Ingredienser

  • Panforte
  • 1 springform på 22 cm i diameter
  • 180 g god, dansk honning
  • 200 g blandede nødder i lige forhold,
  • (smuttede mandler, hasselnødder,
  • jordnødder, valnødder etc.)
  • 200 g tørrede figner
  • 60 g sukat
  • 60 g pomeransskal eller skal af 2 økologiske
  • appelsiner
  • 45 g hvedemel
  • 1 tsk stødt kanel
  • 3 tsk friskrevet Ingefær (eller 1 tsk stødt ingefær)
  • 1/2 tsk stødt nellike
  • 5 riv af muskatnød
  • Ca. 100-150g flormelis til pudring
  • Snaps på Julens krydderier
  • 50 g ristede valnødder
  • 1 skallen af en økologisk appelsin
  • 1 kanelstang, ca. 5 cm, gerne Ceylonkanel
  • 1 stjerneanis
  • 3 kardemommekapsler
  • 2 hele nelliker
  • 1/2 dl lyse rosiner
  • 70 cl Brøndums Snaps Klar

Sådan gør du

  1. Panforte og krydret julesnaps
  2. Smelt honningen i en gryde og lad den køle lidt af. Smut imens mandlerne og læg dem med de andre nødder i et ovnfast fad. Rist dem i ovnen ved 150 grader i 14 min. Vend rundt i nødderne et par gange undervejs og lad dem køle lidt af derefter. Skær den hårde stilk af fignerne fra og skær fignerne i tern på ca. 1 x 1 cm. Skær sukat og pomerans i så små tern som muligt. Kom mel og krydderier i en skål og vend de fintskårne frugter i.
  3. Hak nødderne meget groft og bland dem med melet og frugterne. Hæld den smeltede honning i og rør det hele meget grundigt sammen. Pres bagepapir ned i springformen. Kom panfortedejen i og kom vand på hænderne og fordel og pres dejen i et ensartet jævnt lag i formen.
  4. Bag panforten gylden ved 150 grader i 45 min. og afkøl på bagerist. Lad panforten „tørre“ på risten i ca. 1
  5. døgn, pudr den derefter i flormelis. Spis panforten i tynde skiver. Den kan holde sig fint i flere måneder.
  6. Snaps på Julens krydderier
  7. Kom valnødderne i et ildfast fad, sæt det i ovnen i 12 min. og afkøl dem derefter. Kom alle ingredienser i en flaske og hæld snapsen over. Lad snapsen trække 4-6 uger, filtrer den 2-3 gange, til den er klar.
  8. Lad snapsen stå en til to uger, inden den nydes.
  9. Julesnapsen vinder gevaldigt ved lagring og bliver kun bedre med årene. Snapsen er perfekt at nyde til julens bagværk og er fremragendei glögg.