sådan bager du pirogger

Pirogger med laks

Lækre pirogger med laks - bag piroggerne og server dem lune til f.eks. en hyggelig brunch.

20 stk. pirogger

Total:45 minutter

Ingredienser

  • ½ pakke gær
  • 3½ dl vand (lunkent)
  • 1 tsk. groft salt
  • 2 spsk. olie
  • 125 g rugmel
  • ca. 425 g hvedemel
  • Fyld:
  • 750 g laks (filet)
  • salt og friskkværnet peber
  • 3 æggeblommer (brug æggehviderne til marengskagen)
  • 1 lime
  • 200 g cremefraiche (eller2 dl piskefløde)
  • 1 æg (til pensling)
  • Tilbehør:
  • salat
  • saften fra limen

Sådan bager du pirogger

  1. 1. Smuldr gæren, og rør den ud i lidt af det lunkne vand. Tilsæt resten af vandet, salt, olie og rugmel. Rør hvedemel i, til dejen er fast. Ælt den glat og smidig, og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 45 min.
  2. Fyld:
  3. 2. Hak en tredjedel af laksen i små terninger.
  4. 3. Kom resten af laksen i en foodprocessor, krydr med salt og peber, og kør, til laksen har ensartet konsistens. Tilsæt æggeblommer, limeskal og cremefraiche. Kør hurtigt,  til farsen er glat – men ikke for længe, da den kan blive grynet. Bland laksefarsen med de små stykker laks.
  5. 4. Ælt dejen igennem, og del den i 20 stykker. Tril dem ud til cirkler på ca. 10 cm i diameter, og læg en stor spiseskefuld laksefyld på midten af hver dejcirkel. Fold dejen sammen om fyldet. Der skal være et lille hul i sammenføjningen, så
  6. dampen kan slippe ud. 
  7. 5. Sæt piroggerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 20 min.
  8. 6. Pensl dem med sammenpisket æg, og bag dem i 20-25 min. ved 200 grader. Afkøl på bagerist. 
  9. 7. Servér piroggerne med små fine salater med limesaft over.