Mugne fødevarer

Behold eller smid ud? Sådan redder du for gamle madvarer

Hvis du går op i at mindske madspild, er du sikkert træt af at kassere fødevarer, der mugner, mens de ligger i køleskabet. Men mens nogle madvarer sagtens kan spises, selvom der er mug på, så kan andre fødevarer udgøre en reel sundhedsrisiko. Så hvad skal kasseres, og hvad kan spises?

Vi kender alle sammen lugten af mælk, der er blevet sur eller ærgrelsen over, at rugbrødet er blevet muggent eller agurken blevet blød og slimet. Når brød, frugt, pålæg og andre madvarer bliver dårlige eller fordærvede, skyldes det nogle forskellige bakterier, skimmelsvampe, fx mug eller gærsvampe, der angriber og begynder at nedbryde maden, så den enten bliver uspiselig eller i værste fald direkte sundhedsfarlig.

I disse tider, hvor der er stort fokus på at mindske madspildet, er det ærgerligt at smide for store mængder mad ud, og heldigvis er det da heller ikke alle madvarer, du behøver at kassere, hvis de er blevet mugne eller brune i kanten. Nogle fødevarer kan nemlig sagtens spises, selvom der er mug på, så længe du skærer et godt stykke rundt om muggen og sikrer dig, at fødevaren er helt fri for ”pels”. Andre madvarer kan dog udgøre en sundhedsrisiko, hvis du spiser dem med mug på og skal derfor altid kasseres.

Sådan behandler du mugne fødevarer

Skær væk:

  • Faste og hårde skæreoste, fx parmesan. Du kan nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går en cm. rundt om mugpletten.
  • Rodfrugter som fx gulerødder, rødbeder, løg, kartofler.
  • Squash.
  • Kål.
  • Frisk ingefær og gurkemeje.
  • Champignon. Er der ”hvid pels” på roden af champignon, er det deres eget mycelium (underjordiske del af svampen) og ikke skimmelsvampe. Dette kan fjernes sammen med eventuelle rester af jord.

Smid væk:

Mug er tegn på, at maden er angrebet af skimmelsvamp. Når skimlen er synlig, er det ofte kun toppen af isbjerget. Du kan altså ikke se, om skimlen har dannet tråde ned i eller hen over madvaren eller har spredt sporer. Derfor bør du altid kassere disse mugne fødevarer:

  • Brød. Det gælder også brød i skiver, for selv om der kun er synlig skimmel på de første skiver i pakken, kan der sagtens være sporer på resten.
  • Bløde oste, fx brie, smøreost og smelteost.
  • Kød, fisk og fjerkræ.
  • Nødder og frø. Hold særligt øje med, om paranødder er mugne i midten.
  • Leverpostej.
  • Saftig frugt og grønt, fx tomat, agurk, vindruer, blommer.
  • Bær (kassér de synlige mugne – skyl resten grundigt og spis dem straks).
  • Flydende mælkeprodukter (mælk, fløde, yoghurt, cremefraiche).
  • Syltetøj og saucer (sennep ketchup, tomatpure mm.).

Om en fødevarer tilhører den ene eller anden kategori, afhænger bl.a. af madvarens fasthed. Som udgangspunkt vokser mug og skimmelsvampe hurtigst i fugtige omgivelser, så derfor er våde og bløde fødevarer med et højt vandindhold et bedre levested for skimmel, end faste fødevarer. Jo fastere en fødevare er, desto sværere er det nemlig for svampesporerne at trænge ind i resten af den.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd, hvis du vil spare på madbudgettet

Det betyder, at du på fx hårde oste som parmesan og på rodfrugter sagtens kan skære det mugne område væk og nyde resten. Derimod skal brød og blødere oste som fx brie og smøreost altid kasseres, da skimlen kan have dannet tråde langt ind til kernen af madvaren. Husk dog altid at bruge dine sanser og din sunde fornuft, når du vurderer fødevarerne. Er du det mindste i tvivl, så smid varen ud!

"Sidste anvendelsesdato” eller ”bedst før”?

Madvarer, der er mærket med ”sidste anvendelsesdato” skal altid smides ud efter denne dato. Mad mærket med ”bedst før” kan derimod godt spises efter denne dato. Her skal du dog bruge dine sanser til at afgøre det. Sådan gør du:

1. Se på maden.

Se på maden, om den er blevet for gammel eller fordærvet. Der kan være mug eller råd. Fødevaren kan også være misfarvet eller slimet.

2. Lugt til maden.

Hvis maden er blevet for gammel, kan den få en ubehageligt sur eller harsk lugt. Lugter fødevaren uappetitlig, bør du ikke spise den.

3. Smag på maden.

Hvis maden ikke lugter uappetitlig og ser fin ud, kan du smage på en lille smule af den. Smager den fint, er der ikke noget i vejen med den.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Videnskab.dk, Kemi.Taenk.dk

Opvarmning fjerner ikke giftstoffer

En høj temperatur som ved almindelig madlavning vil normalt slå bakterier og skimmelsvamp ihjel. Imidlertid vil nogle af giftstofferne fra skimmelsvampen eller bakterierne ikke blive ødelagt i varmen. Så hvis der er mug på fx syltetøjet, kan du altså ikke fjerne bakterierne ved at koge det op igen, ligesom du ikke kan slippe af med giftstofferne ved at give dit mugramte brød en tur i brødristeren. Det skal smides ud!