Behold eller smid ud? Sådan redder du for gamle madvarer
Hvis du går op i at mindske madspild, er du sikkert træt af at kassere fødevarer, der mugner, mens de ligger i køleskabet. Men mens nogle madvarer sagtens kan spises, selvom der er mug på, så kan andre fødevarer udgøre en reel sundhedsrisiko. Så hvad skal kasseres, og hvad kan spises?
Vi kender alle sammen lugten af mælk, der er blevet sur eller ærgrelsen over, at rugbrødet er blevet muggent eller agurken blevet blød og slimet. Når brød, frugt, pålæg og andre madvarer bliver dårlige eller fordærvede, skyldes det nogle forskellige bakterier, skimmelsvampe, fx mug eller gærsvampe, der angriber og begynder at nedbryde maden, så den enten bliver uspiselig eller i værste fald direkte sundhedsfarlig.
I disse tider, hvor der er stort fokus på at mindske madspildet, er det ærgerligt at smide for store mængder mad ud, og heldigvis er det da heller ikke alle madvarer, du behøver at kassere, hvis de er blevet mugne eller brune i kanten. Nogle fødevarer kan nemlig sagtens spises, selvom der er mug på, så længe du skærer et godt stykke rundt om muggen og sikrer dig, at fødevaren er helt fri for ”pels”. Andre madvarer kan dog udgøre en sundhedsrisiko, hvis du spiser dem med mug på og skal derfor altid kasseres.
Om en fødevarer tilhører den ene eller anden kategori, afhænger bl.a. af madvarens fasthed. Som udgangspunkt vokser mug og skimmelsvampe hurtigst i fugtige omgivelser, så derfor er våde og bløde fødevarer med et højt vandindhold et bedre levested for skimmel, end faste fødevarer. Jo fastere en fødevare er, desto sværere er det nemlig for svampesporerne at trænge ind i resten af den.
LÆS OGSÅ: 10 gode råd, hvis du vil spare på madbudgettet
Det betyder, at du på fx hårde oste som parmesan og på rodfrugter sagtens kan skære det mugne område væk og nyde resten. Derimod skal brød og blødere oste som fx brie og smøreost altid kasseres, da skimlen kan have dannet tråde langt ind til kernen af madvaren. Husk dog altid at bruge dine sanser og din sunde fornuft, når du vurderer fødevarerne. Er du det mindste i tvivl, så smid varen ud!
Kilder: Fødevarestyrelsen, Videnskab.dk, Kemi.Taenk.dk
Opvarmning fjerner ikke giftstoffer
En høj temperatur som ved almindelig madlavning vil normalt slå bakterier og skimmelsvamp ihjel. Imidlertid vil nogle af giftstofferne fra skimmelsvampen eller bakterierne ikke blive ødelagt i varmen. Så hvis der er mug på fx syltetøjet, kan du altså ikke fjerne bakterierne ved at koge det op igen, ligesom du ikke kan slippe af med giftstofferne ved at give dit mugramte brød en tur i brødristeren. Det skal smides ud!