Danmarks bedste slagter: Sådan undgår du at stresse over den sprøde svær

Sådan får du sprød svær på flæskestegen: 5 tip fra Danmarks bedste slagter

Det kan give svedperler på panden, når stegen til juleaften skal tilberedes – men ved hjælp af en simpel metode kan du sikre dig helt sprøde svær og saftigt kød.

Her guider vinder af Slagterprisen 2019, Henrik Christiansen fra Fanø Slagteren, dig til at stege en flæskesteg med sprød svær.

Får du sved på panden og nervøse trækninger ved tanken om det øjeblik, hvor den første gæst bider i flæskesværen juleaften – og den knasende lyd udebliver?

Så er du ikke alene. Det kan nemlig give anledning til både præstationsangst og tvivlsspørgsmål, når julestegen skal tilberedes.

Det fortæller Henrik Christiansen fra Fanø Slagteren, som netop er blevet kåret som landets bedste slagter. 

Hver jul får vi mange spørgsmål til både tilberedning og stegetid – og i særlig grad sværen. Selvom folk har lavet flæskesteg før, er det som om, at det oftest er forbundet med nervøsitet, fordi man så gerne vil have den sprøde svær.

Slagtermester Henrik Christiansen, Vinder af Slagterprisen 2019

Fanø Slagteren, der er medlem af Danske Slagtermestre, fik i september tildelt Slagterprisen 2019, som Landbrug & Fødevarer står bag, og han kan dermed kalde sig Danmarks bedste slagter.

Her giver han dig sine 5 bedste tips til at få sværen HELT sprød juleaften:

Fem fif til den sprøde svær

  1. Rids stegen omhyggeligt
    Lav fine, smalle ridser i sværen med en skarp kniv. Rids helt ned til kødet, uden at du skærer i selve kødet. Gnid salt ned i rillerne og lad gerne stegen trække lidt med saltet i.
  2. Stil stegen lige i ovnen
    Overfladen på flæskestegen er oftest ikke helt lige, og det kan give en ujævn stegning. Læg et stykke stanniol ind under den lave ende af stegen, så sværen ligger helt plant i ovnen.
  3. Steg ved lav varme
    Steger du din flæskesteg ved høj eller middelhøj varme, bliver sværen måske sprød, men den bliver også ret hård i det, og man kan risikere, at den bliver sej at bide over. Steg derfor flæskestegen ved 90 grader almindelig ovn i de første to timer. Herefter skruer du ovnen op på 230 grader varmluft og giver den tre kvarter til en time. Det er vigtigt hele tiden at holde øje, så sværen ikke bliver brændt.
  4. Sprøjt vand på sværen
    Er sværen ikke sprød efter stegningen, kan du sprøjte lidt vand på den. Herefter sætter du flæskestegen ind igen og bruger ovnens grillfunktion i præcis fem minutter. Det får sværen til at boble op og blive sprød.
  5. Lad stegen trække
    En flæskesteg har godt af at trække, inden den bliver serveret – gerne et kvarters tid. Men pak aldrig stegen ind med sværen, mens den trækker, da sværen så bliver blød.

Om slagterprisen

Landbrug & Fødevarer hædrer hvert år branchens bedste slagtere med Slagterprisen. Der dystes i to kategorier;

"Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder" og "Privatslagtere".

I år blev prisen uddelt for 20. gang, og det var Henrik Christiansen fra Slagter Fanø, der løb med prisen som Danmarks bedste slagter.