Dessert opskrift: Smagen af Kongen af Danmark – anis, fennikel og karamel

Dessert: Smagen af Kongen af Danmark – anis, fennikel og karamel

En dessert, der ser imponerende ud på tallerkenen, men er ganske let at gå til. Og så er den let i smagen, da isen er lavet på mælk.

4

Ingredienser

  • Anis-is:
  • 5 dl sødmælk
  • 125 g sukker
  • 10 g grøn anis.
  • Aniscookie
  • 200 g smør, koldt
  • 250 g hvedemel
  • 250 g melis
  • 20 g honning
  • 2 stk æggeblomme
  • 2 tsk natron
  • 2 spsk grøn anis
  • Guf:
  • 3 æggehvider(pasteuriserede)
  • 250 gram sukker
  • 1 dl vand
  • Evt. rødbedesaft.
  • Fennikel-strimler
  • 1 fennikel
  • Karamel
  • 125 g sukker
  • 125 g glukose (f.x. fra Heiberg, kan fås i Kvickly)
  • ¼ l fløde
  • ¼ tsk salt
  • 25 gr smør

Sådan laver du desserten

  1. Anis-is:
  2. Knus den grønne anis i en morter. Varm mælk, sukker og anis op til lige under kogepunktet.
  3. Tag gryden af blusset og rør til sukkeret er opløst. Køl af og kom den i en skål i fryseren (eller ismaskine). Rør rundt ca. hver halve time til isen er cremet.
  4. Aniscookie
  5. Skær det kolde smør i små tern og bland alle ingredienser sammen til en ensartet dej. Del dejen i ca. tre stykker og rul dem til lange cylinder-stænger på ca. 3 cm. i diameter. Læg dem på køl i minimum 2 timer eller til de er blevet hårde. Skær stængerne med en skarp kniv på skrå til tynde ovale småkager ( ca. 3 mm. pr. stk.).
  6. Smør et tyndt jævnt lag smør på bagepladen og læg småkagerne med passende mellemrum. Drys en knivspids anisfrø på hver enkelt småkage.
Bages ved 200 grader til de er gyldne ( sirup farvede). (Kagerne skal knuses over desserten)
  7. Guf:
  8. Kog sukker og vand op til 121 grader,
  9. Hæld det i en tynd stråle over æggehviderne og pisk samtidig med en elpisker til det er koldt. Tilsæt evt. lidt rødbedesaft for farvens skyld.
  10. Fennikel-strimler
  11. Skæres fennikel tyndt på et mandolinjern eller med en tyndskræller. Læg dem derefter i koldt vand i min 30min. Rag op og ryst/dup vandet af ved anretning.
  12. Karamel
  13. Kom sukker og glukose i en gryde og kog til det karameliseres ved ca 180 grader. Tilsæt derefter fløde og salt og lad det koge til 115 grader. Tilsæt smør og rør ud det ud til det smelter og blandes til en glat karamel.
  14. Anretning:
  15. Tag 4 kolde tallerkener. Anret med en stribe guf, to kugler is og to karameller og drys fennikel-"bladene" over. Knus aniskagerne henover, og servér straks.
  16. Se også opskrift på Lammehals med ramsløg.