Opskrift på citronkage

Smuk citronkage med marengs

Den klassiske citronmåne, men i nye klæder. Her får du en svampet marcipanbund sammen med en syrlig citroncreme og fløjlsblød marengs – den helt perfekte kombination i en kage. Udover at være helt uimodståelig smuk er kagen også glutenfri. Her får du vinder af den store bagedyst 2015 Liv Martine Hansens opskrift på en super fin og anderledes citronmåne.

12-14 stk. citronkage

Ingredienser

  • Glutenfri
  • 12-14 stk.
  • Særlige redskaber:
  • kageplast
  • Bund:
  • 150 g smør
  • 100 g sukker
  • 190 g marcipan
  • 2 æg
  • 100 g mandelmel
  • 2 tsk bagepulver
  • 60 g kartoffelmel
  • Citroncreme:
  • 2 blade husblas
  • 2 usprøjtede citroner, saft og revet skal heraf
  • 2 usprøjtede lime, saft heraf
  • 250 g sukker
  • 4 æg
  • 100 g smør
  • Marengstoppe:
  • 100 g pasteuriserede æggehvider
  • 85 g sukker
  • 1 tsk gul pastafarve

  1. Bund: 
  2. 1. Tænd ovnen på 200 grader. Pisk smør, sukker og marcipan sammen. Tilsæt herefter begge æg, og fortsæt med at piske. Bland de øvrige ingredienser sammen, og vend dem ned i marcipanmassen med en dejskraber.
  3. 2. Tag en springform, der måler cirka 24 cm i diameter, beklæd bunden med bagepapir, og hæld dejen i. Bag kagebunden i springformen i 40-50 minutter. Du kan tjekke, om den er færdig ved at stikke en tynd kniv ned i midten af bunden. Hvis der ikke hænger dej ved kniven, er den færdig. Lad bunden køle helt af.
  4. 3. Skær herefter langs kagens kant for at frigøre den fra springformen. Afmål et stykke kageplast, så det kan nå hele vejen rundt om kagen, og placer det langs indersiden ad springformens kant. Så er kagen klar til at få citroncreme på.
  5. Citroncreme:
  6. 4. Læg husblassen i blød i koldt vand, så den er helt dækket af vand. Riv skallen af citronerne, og pres herefter saften fra både citron og lime ned i en gryde, og kog det op sammen med halvdelen af sukkeret.
  7. 5. Brug en elpisker til at piske den anden halvdel af sukkeret sammen med æggene i 10 minutter, indtil massen er lys og luftig, og hæld den så over i den varme lime-citronsaft.
  8. 6. Fortsæt med at røre i gryden, til cremen begynder at tykne, og tag den af varmen. Vrid din husblas for vand, og smelt den i den varme masse. Smelt til sidst smørret i. Hæld citroncremen over den afkølede bund, og sæt kagen på frys i 30 minutter.
  9. Marengstoppe:
  10. 7. Pisk æggehvider og sukker sammen til en sej marengs. Du skal minimum piske i 10 minutter med en elpisker.
  11. 8. Kom herefter marengsen og pastafarven i en sprøjtepose med en stjernetylle. Lav dutter oven på kagen: Begynd fra midten, og bevæg dig ud mod kanterne.
  12. Opskriften er fra bogen "Kagetid" af Liv Martine Hansen og Simone Thorup Eriksen, People's Press, 160 s., 249 kr.