Søde bededagsboller
Efter en gåtur store bededagsaften er det hyggeligt at spise en dejlig lun bolle, og de her er super velegnede til at riste.
12-14 stk.
Ingredienser
- 2½ dl mælk
- 2 spsk. rørsukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- 25 g gær
- 75 g smør
- 3 æg
- 2 tsk. salt
- 650 g hvedemel
- 1 æg til pensling
- Varm mælken, sukker og vaniljesukker i en gryde, til det er varmt, og sukkeret er opløst.
- Lad mælken blive lun, og opløs gæren i den lune væske. Smelt smørret, og tilsæt det sammen med æg. Tilsæt salt og melet lidt ad gangen.
- Ælt dejen grundigt igennem (10 min. i hånden eller på maskine). Kom dejen i en olieret skål, og dæk den med et fugtigt klæde. Stil dejen i køleskab mindst 2 timer (gerne 4-6 timer).
- Slå dejen ned, og form 12-14 stk. boller. Stil dem i en bradepande rimelig tæt sammen, og lad bollerne hæve i 1 time et lunt sted, eller til de er godt hævede op.
- Pisk ægget sammen, og pensl bollerne med æg. Stil bollerne i en 200 gr. varm ovn i ca. 12 min. Sluk ovnen, og bag dem yderligere 5 min., eller til de er brune og virker gennembagte.