Søde juleboller til morgenbordet
Skønne juleboller, der både smager og dufter af julens klassiske krydderier og frugter.
(12-14 boller)
Ingredienser
- Arbejdstid: 30 min.
- Hævetid: 8-12 timer
- Bagetid: 20 min.
- Fryse-egnet
- 15 g gær
- 5 dl vand
- 1 usprøjtet appelsin eller citron (skal)
- 1 spsk honning eller sirup
- 3 spsk valnøddeolie (eller 50 g smeltet smør)
- 1 tsk salt
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt kardemomme
- ¼ tsk stødt nellike
- 150 g grahamsmel/fuldkornshvedemel
- 75 g tørret frugt (grofthakkede, f.eks. abrikoser og figner)
- 75 g nødder (grofthakkede, f.eks. valnødder og hasselnødder)
- ca. 500 g hvedemel
- Pynt:
- kornflager eller birkes
- Rør gæren ud i lunt vand. Tilsæt fintrevet citrusskal, honning eller sirup, olie og krydderier. Tilsæt grahamsmel, frugt og nødder og derefter hvedemel. Hold lidt af melet tilbage. Ælt dejen 5-10 min. i en røremaskine.
- Dæk skålen med film og stil den i køleskab natten over (8-12 timer).
- Næste morgen: Lad dejskålen stå på køkkenbordet, mens ovnen varmer op til 225 grader varmluft eller 250 grader ved alm. ovnvarme.
- Form dejen til boller med to skeer og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Stænk med lidt vand og drys evt. med flager eller birkes.
- Sæt bollerne i ovnen, skru ned til 200 grader (eller 225 grader ved alm. ovnvarme) og bag dem ca. 15 min. Bank under en bolle, lyder det hult, er bollerne færdige. Køl bollerne af på en bagerist.