Solæg med kørvel og dijon
Solæg er en kendt og elsket sønderjysk klassiker, som de fleste har en holdning til, men de færreste har smagt. Vil du selv prøve kræfter med at lave solæg derhjemme, så får du her en lækker opskrift på solæg med kørvel og dijon. Du får også den helt klassiske opskrift på solæg i saltlage.
12 stk solæg
Total:15 minutter
Arbejdstid:15 minutter
Ingredienser
Solæg:
- 6 æg
- 1 liter koldt vand
- 200 g groft salt
Desuden:
- 3 spsk mayonnaise
- 1 spsk finthakket purløg
- 8 dråber tabasco
- 1 tsk dijonsennep
- 2 tsk hvidvinseddike
- 1 spsk hakket kørvel
- plukket kørvel og purløgstoppe til pynt
Sådan laver du solæg:
- Kom æggene i kogende vand, og kog dem i 15 minutter. Rør vand og salt sammen så saltet opløses, eller så godt som.
- Slå skallen i stykker på æggene, men uden at pille dem. Kom dem i et glas med saltlagen, der dækker, og lad dem trække i 3-5 dage i køleskab.
- Rør mayonnaise med purløg, tabasco, dijonsennep, eddike og kørvel.
- Pil æggene, halvér dem og tag forsigtigt blommerne ud. Mos blommerne, og rør dem med mayonnaiseblandingen.
- Smag til og fyld mayoblandingen i en fryse- eller sprøjtepose. Fordel massen i de halve æg, pynt med krydderurter og server.
Opskrift på solæg: Sådan laver du de klassiske æg i saltlage
Solæg er æg, der lægges i saltlage. Man kan både bruge hønse- og vagtelæg, der koges og lagres i et stort glas fyldt med saltlage. Husk at hvis du bruger vagtelæg, så skal dine solæg kun trække den halve tid af hvad de skal, hvis du bruger hønseæg.
Annonse
Sovs til solæg
Man kan komme mange smage i æggene, f.eks. sennep, engelsk sovs, tabasco, eddike, HP-sovs og tomatketchup.
Her er en nem opskrift på de klassiske solæg
- Du skal bruge:
- 10 æg
- 1 l vand
- 4 spsk. salt
- Skallerne fra et løg (giver en flot farve)
Sådan gør du:
- Kog æggene i 20 min., og overhæld dem med koldt vand. Lad æggene køle lidt af, knus skallen let, og læg dem i et stort sylteglas.
- Kog 1 liter vand op med 4 spsk. salt og skallerne af 1 løg (giver flot farve).
- Lad saltlagen køle af, og hæld den over æggene, så vandet dækker. Læg æggene i saltlagen i mindst 24 timer og op til 3 døgn. Herefter skal lagen udskiftes.
- Pil æggene, og skær dem i halve. Tag blommerne ud. De er grønne i kanten, da æggene har kogt længe.
- Servering: Halver ægget og tag blommerne op. Fyld sennep, tabasco og eddike i hullet. Læg blommen på igen, og spis det halve æg i én mundfuld.
Vidste du.... ifølge sønderjysk tradition skåler man i solæg, det vil altså sige, at man siger skål – spiser det halve æg i en mundfuld og skyller efter med snaps.'