Sund morgenmad: 6 sunde kickstartere
Tank kroppen op med god energi allerede fra morgenstunden. Her er seks nemme opskrifter til både langsomme og effektive morgener – eller til at tage med og nyde på farten.
Her får du opskrifterne på:
- Smoothie med banan og spinat
- Overnight oats med hindbær
- Yoghurt med spelt, granatæble og kiwi
- Røræg med parmaskinke, grønkål og peberfrugt
- Grove bananpandekager med blåbær
- Æggehvideomelet med tomat, skinke og aspargesbroccoli
Smoothie med banan og spinat
2 personer
2 ½ dl yoghurt naturel
1 mellemstor, moden banan
75 g spinatblade
1 dl finvalsede havregryn
2½ dl mælk
1 dl skyr
1 spsk honning
lidt limesaft
Sådan gør du:
- Blend yoghurt, banan og spinatblade med havregryn.
- Tilsæt mælk og skyr, og blend yderligere, til du får en jævn smoothie. Smag til med honning og lidt limesaft.
- Fordel smoothien i to glas, og tilsæt eventuelt nogle isterninger.
TIP: Smoothien er også god at have med i en termoflaske og drikke på farten eller efter morgentræning.
Overnight oats med hindbær
2 personer
2 dl havregryn
2 dl mælk
2 dl skyr
2 tsk fibersirup
½-1 tsk stødt kanel
100 g hindbær
2 spsk groft kokosmel
Lidt rød skovsyre eller mynte
Sådan gør du:
- Bland havregryn og mælk i en skål, dæk det til, og sæt det i køleskabet til dagen efter.
- Når du står op, så pisk grynblandingen med skyr, og smag til med honning og kanel.
- Fordel grøden i skåle, og top med hindbær og kokos. Pynt eventuelt med lidt friske krydderurter.
TIP: Variér din morgenmadsgrød ved at toppe med forskellige slags frisk eller tørret frugt alt efter årstid og humør.
Yoghurt med spelt, granatæble og kiwi
2 personer
2 dl skyr naturel
2 dl yoghurt naturel
4 tsk honning
50 g speltflager
2 kiwi
50 g granatæblekerner
lidt frisk mynte
Sådan gør du:
- Pisk skyr og yoghurt sammen, og smag til med honning.
- Skær kiwien i små terninger eller skiver.
- Fordel skyryoghurten i glas eller skåle, og top med speltflager, frugt og eventuelt mynte.
Røræg med parmaskinke, grønkål og peberfrugt
2 personer
2 æg
1½ æggehvide
½ dl mælk
salt og peber
½ tsk røget paprika
½ tsk olivenolie
400 g grønkål
2 peberfrugter, udkernede
2 skiver parmaskinke
Sådan gør du:
- Pisk æg og æggehvide med mælk, salt, peber og røget paprika. Varm olien op på en lille pande med slip-let-belægning.
- Hæld æggemassen i panden, og lad den stivne, indtil den er fast, men stadig cremet. Fordel den på tallerkner. Skyl og snit grønkålen, og skær peberfrugten i kvarter.
- Rist under omrøring grønkål og peberfrugt på panden. Krydr grøntsagerne med salt og peber, og servér dem til æggene, som du topper med et stykke parmaskinke.
Grove bananpandekager med blåbær
2 personer - 6 pandekager
2 mellemstore, modne bananer
2 mellemstore æg
1 dl finvalsede havregryn
¾ dl fuldkornsspeltmel
1 tsk havsalt
1 tsk stødt kanel eller kardemomme
1 tsk smør
1 tsk raps- eller vindruekerneolie
Topping:
100 g blåbær
lidt frisk mynte
Sådan gør du:
- Mos og pisk bananerne sammen med æg, havregryn, fuldkornsmel og salt. Tilsæt kanel eller kardemomme.
- Lav nu seks små pandekager ved at stege dejen på panden i smør og olie, til pandekagerne er gyldne.
- Steg dem ikke ved alt for kraftig varme, de bliver nemlig hurtigt ret mørke i farven. Servér pandekagerne varme sammen med blåbær og mynte.
Æggehvideomelet med tomat, skinke og aspargesbroccoli
2 personer
6 æggehvider
½ dl vand
salt og peber
1 dl basilikumblade
2 tsk olivenolie
250 g cherrytomater
300 g aspargesbroccoli
200 g kogt skinke i skiver
Sådan gør du:
- Pisk æggehviderne skummende sammen med vand, salt og peber. Varm 1 tsk olie op på en pande på cirka 18 centimeter i diameter.
- Læg halvdelen af basilikumbladene på panden, og hæld halvdelen af æggehvidemassen i. Steg omeletten gylden, og vend den derefter ved hjælp af en tallerken. Lad omeletten glide tilbage på panden, og steg den gylden på den anden side. Gentag processen med det resterende basilikum og æggehvide.
- Skær tomaterne i halve, og blanchér aspargesbroccolien let. Fold omeletterne med tomater, broccoli og skinke, og servér med det samme.
TIP: Du kan også lave omeletten med andre grøntsager som f.eks. spinat eller bok choi.