Derfor skal du IKKE lægge din snaps i fryseren
For de fleste af os hænger den årlige jule eller påskefrokost pr. automatik sammen med en iskold snaps eller akvavit, der serveres direkte fra fryseren. Men det er faktisk lidt en uskik – læs her hvorfor…
Der er lige så stor forskel på de forskellige snapse og akvavitter, som der er på andre slags spiritus. Derfor skal de heller ikke opbevares ens, eller serveres på samme måde:
- Vil du servere en klar akvavit eller snaps til julefrokosten eller påskefrokosten, kan du godt servere den direkte fra køl eller fryseren. Disse snapse og akvavitter nydes bedst i de traditionelle spidse snapseglas.
- Vil du servere gyldne akvavitter og snaps til din julefrokost eller påskefrokost, skal de serveres tempereret – og IKKE direkte fra køl. Denne slags snaps og akvavit nydes bedst i tulipanformede snapseglas.
Kilde: Masterblender, Lars Kragelund
Derfor skal din akvavit IKKE ligge i fryseren
Har du en akvavit, der er klar i farven, så har den normalt også en kraftig koncentration af kommen og skal derfor serveres kold. Og de fleste af os begår ofte den fejl, at vi laver snapsen 'bo' permanent i fryseren. Men det skal den ikke – selvom den høje alkoholprocent gør, at snapsen ikke fryser til is, så vil vandet i akvavitten langsomt blive til is, hvilket man ikke altid opdager inden man sætter den iskolde flaske på bordet. Skænker du akvavit op til dine gæster direkte fra fryseren, hælder du altså ren spiritus i snapseglasset.
Husk derfor, at hvis din akvavit ligger permanent i fryseren, skal du tø den ordentligt op inden serveringen.
Derfor skal du ikke servere en snaps direkte fra fryseren
Mange tror, at alle akvavitter og snaps skal nydes direkte fra fryseren, men sådan er det faktisk ikke. Er din akvavit gylden, er indholdet af kommen oftest lavere, og den folder sig derfor bedst ud, når den nydes ved stuetemperatur.
Som tommelfingerregel gælder det:
Klare akvavitter og snaps:
- Serveres fra frys eller køl
Gyldne akvavitter og snaps:
- Serveres tempereret
Derfor skal du bide snapsen over
Alle, der har været til en festlig påske-eller julefrokost kender vist til begrebet 'bund eller resten i håret', men det er der altså absolut ingen grund til, når du drikker snaps. Ifølge Masterblender, Lars Kragelund, skal akvavitten nydes i små nip, så man får alle smagsnuancerne med. Den høje alkoholstyrke folder naturligt akvavitten ud i mundhulens 32° varme. Når man indtager akvavitten i små mængder, frigøres aromastofferne fra alkoholen og giver den fulde nydelse.
Så ved vi det – skål og velbekomme!
Vidste du... Til daglig skelner de færreste af os mellem snaps og akvavit, men det er langt fra al brændevin, der må kaldes akvavit. Ifølge en EU-forordning skal en akvavit nemlig være fremstillet, så aroma og smag primært stammer fra destillater fra frø af kommen og/eller dild. Desuden må der ikke tilsættes essensolier, og alkoholprocenten skal være minimum 37,5 %.
Kilde: Aalborg Akvavit
Her er påskens fineste lagkager
9 skønne hjemmelavede påskeæg
-
Lav dit eget påskeæg
-
Påskeæg med pistacie og syltet ingefær
-
Påskeæg med hård og blød nougat
-
Hjemmelavede påskeæg med pistacie og orangenougat
-
Lav dine egne påskeæg med nougat og marcipan
-
Chokoladepåskeæg
-
Påskeæg med smag af hvid chokolade, brombær og lakrids
-
Nemme påskeæg med kokos, du hurtigt kan lave
-
Chokoladeæg med irish coffee