Pizza

Se Europas bedste pizzasteder - du kan besøge to af dem i København

Italienerne er ikke de eneste, der kan levere pizza i verdensklasse. Det italienske pizza-univers '50 top Pizzas' kårede tidligere på året Europas bedste pizzariaer – to af dem er danske. 

Mundvandet begynder næsten at løbe bare ved tanken om en sprød, smagfuld pizza, kreeret af nogle af verdens bedste. Heldigvis behøver du ikke at pakke kufferten og fare mod lufthavnens gates til Italien, hvis du vil have fingre i et stykke af det italienske guld. 

Det italienske site '50 Top Pizzas' kårer hvert år Europas bedste pizzasteder – uden for Italien – og i år skal du ikke mere end et stenkast væk for at få et stykke berømt pizza, hvis du bor i Danmark. 

Nærmere bestemt skal du til Vesterbro i København. 

På en flot 13. plads finder du nemlig restauranten Surt, der holder til bag elefanterne i Carlsberg Byen. Det er kokken Guiseppe Oliva, der står bag foretagendet, og han er ingen ny personlighed i den københavnske pizzaliga, hvor han har brillieret i køkkenet hos både Bæst og Tribeca.

Og det er altså erfaringen herfra, som dommerne nu mener, at han har taget til nye højder. 

"Giuseppe Oliva, kendt som "Peppe", løfter sammen med sin bror, Claudio, og deres team af eksperter deres kulinariske ekspertise fra familiens bagetradition og Peppes tidligere erfaring som pizzaiolo på Bæst," lyder det blandt andet i bedømmelsen af Surt, der også indtager nummer 76 på verdensranglisten. 

20 pladser længere nede gemmer endnu en dansk darling sig, nemlig MaMeMi, som stolt hævder at have været de første til at introducere pizza i romersk stil til København. 

Også her er der roser til ejerne Daniel Di Pierro, Danilo Barletta og Francesco Barletta. 

"De tynde, sprøde skorper på deres pizzaer, lavet med en hemmelig blanding af fem økologiske melsorter, pirrer smagsløgene, mens det omfattende vinkort kurateret af den certificerede sommelier Danilo inviterer gæsterne på en rejse gennem italiensk terroir," lyder det blandt andet i begrundelsen.

Kongen af europæisk pizza

Drømmer du om at sætte tænderne i Europas bedste pizza, skal du en tur til London, hvor den engelske pizzabiks Napoli on the Road holder til. Restauranten har ifølge bedømmelsen været ubestridte hovedpersoner på både den europæiske og globale pizza-scene sidste år, og på deres to London-lokationer kan du mæske dig i autentisk, napolitansk pizza – med et moderne twist.

Lækkert, simpelt og – tydeligvis – succesfuldt.

Nu du er i London, skal du selvfølgelig også forbi 50 Kalò, som indtager en flot 4. plads på årets euopæiske pizza-liste, mens du skal til henholdsvis Spanien og Østrig for at besøge anden- og tredjepladsen.

Glimter ved sit fravær

En restaurant, der glimter ved sit fravær på årets liste, er danske Bæst. Sidste år indtog den populære Nørrebro-restaurant en velfortjent andenplads på den prestigefyldte pizza-liste, men i år er den slet ikke at finde blandt de 50 bedste restauranter. 

Det samme gælder for pizzeriaet Luca på Gammel Strand, som sidste år indtog en 23. plads, men som heller ikke holder til blandt årets top 50. 

Der skal nye pizzaer i bageovnen, så at sige – og mon ikke du skal en tur forbi Surt og MaMeMi, næste gang du er i København?