Zelma Lewerissa

Zelma Lewerissa: Det er et godt trick til tør hud

Hun er kæmpe fan af sheasmør, afhængig af fugtige, glossy læber og vender igen og igen tilbage til en særlig koreansk snegleesssens. Mød model, skuespiller, tv-vært og antropolog Zelma Lewerissa, som er fortaler for, at vi ikke underkaster os tidens skønhedsidealer, som hun synes er snævre og hardcore.

Min morgenrutine består af … et iskoldt bad for at få gang i blodtilstrømningen. Det virker også på en måde angstdæmpende for mig. 

Selvom jeg er et A-menneske og trives allerbedst i morgentimerne, føler jeg ikke helt, at jeg er vågnet før, at jeg har mærket suset af de kolde dråber. 

Derefter påfører jeg essens med centella på min fugtige hud, nogle dråber af hyaluronsyre-serum på ansigtet efterfulgt af en neutral dagcreme. Jeg smører min krop ind i sheasmør, da ingen creme er fed nok til mine tørre haser.

Min makeuprutine er … ofte meget forhastet. Som den tidsoptimist jeg er, er jeg næsten altid sent på den, så det skal bare gå hurtigt. 

Til hverdag kan jeg kan for det meste lægge min makeup på to minutter. Jeg har for nyligt anskaffet mig en primer fra Ecooking, som jeg er ret vild med. Den får huden til at se dugfrisk og smækker ud.

Derefter påfører jeg Tinted Mineral-solcreme fra Color Science i farven bronze. Om vinteren blander jeg den med samme produkt i farven Glow for at matche min lidt blegere hudtone. Jeg reder mine øjenbryn op og laver en lille vinge ved øjenkanten med en fast, brun eyeliner. 

Om sommeren går jeg sjældent med mascara, men jeg afhængig af fugtige, glossy læber, så en lip oil eller gloss føles lige så vigtig som at huske mine nøgler.

Hvis jeg kunne sige én ting til mine medsøstre, ville det være … at man ikke behøver at have et overvejende positivt syn på sin krop og sit ydre. Det er er et utroligt stort pres at lægge på sig selv, når vi lever i en visuel kultur og i et kapitalistisk system, der profiterer på, at vi hader os selv. 

Jeg tror, derfor at vi frem for at tro, at vi skal gå og elske os selv hele tiden, bør bestræbe os på at have et mere neutralt forhold til vores kroppe, selvom det er lettere sagt end gjort.

Den bedste duft for mig er … mere til den krydrede side. Jeg synes, at dufte hurtigt bliver for søde for mig. Min signaturduft hedder Equality og er fra mærket Equality.Fragances. Mærket kønner ikke deres produkter, og det kan jeg godt lide. Den har noter af amber, sandeltræ, moskus, jasmin og kardemomme.

En gang imellem sprøjter jeg også lidt af Nuoris Shinrin på. Den føles på en måde relateret til den anden, men dens duftaftryk er en smule lettere og friskere. Det er en tradition, at min storesøster finder mine dufte. Hun har en helt særlig sensitivitet og evne til at forstå og forbinde mennesker og dufte.

Det bedste skønhedstip nogensinde … fik jeg af min veninde Nahtashah, og det var at se sin krop og sit ydres udvikling som forskellige sæsoner. Hun havde fået det råd fra ingen andre end Rihanna, der havde opfordret folk til at forsøge at se det smukke i alle kroppens sæsoner livet igennem.

Hvis jeg kunne give mit unge jeg et råd, ville det være … at blive bedre til at få klippet mine spidser. Og understrege, at det ikke giver mening at gå og tro, at man skal finde sig selv eller vide helt konkret, hvad man vil. Det bekymrede jeg mig unødvendigt meget over, da jeg var yngre. Det er federe at fylde tilværelsen op med rare, sjove og lærerige oplevelser og så tage det hele hen ad vejen. Fremtiden kan alligevel ikke forudsiges.

Det sted jeg er i livet netop nu, er … transformerende. Jeg arbejder meget med mig selv på en måde, der føles organisk. Jeg prøver at blive bedre til at forstå mine egne grænser, og hvordan jeg agerer i forskellige relationer. 

I det store billede er jeg meget mærket af alle de forfærdelige ting, der sker ude i verden, og som giver mig en følelse af dyb sorg og apati.

Nutidens skønhedsideal er … hardcore og næsten umuligt at skulle leve op til for størstedelen af verdens befolkning. Jeg hader, at forskellige kroppe, der afviger fra gængse skønhedsidealer og normer, går ud og ind af mode, alt imens den meget tynde hvide, ciskønnede krops skønhedsmonopol forbliver urokkeligt og fortsat definerer rammerne for “konventionel skønhed”. 

Når det så er sagt, vil jeg ikke underkende værdien og magten ved en mere divers repræsentation, men det handler også om at bryde med nogle mere overordnede undertrykkende strukturer.

Jeg føler mig smukkest, når … jeg er godt cremet ind, har noget tøj på, som jeg føler omfavner min krop, og smiler og griner med mennesker, der står mit hjerte nær. Solen må da også godt lige ramme min hud samtidig.

Zelmas skønhedstips

Trick til tør hud

Der er bare intet, der kan trænge ind i mine tørre skinneben, som ren shea butter. Den er ikke for alle, da den er utroligt drøj i brug og skal varmes op i hænderne, inden den smøres på. Jeg fandt tilfældigvis også ud af, at den hjælper på den eksem, jeg får på min ene håndflade.

Økologisk Sheasmør, Urtegaarden, 70 kr.

K-Beauty

Jeg er vild med koreanske produkter og vender hele tiden tilbage til denne snegleessens, der giver en dybdegående fugt. Jeg er vild med den lidt slimede konsistens.

Advanced Snail 96 Mucin Power Essence, Cosrx, 220 kr.

Primer med sidegevinster

Jeg har aldrig brugt foundation og bruger ikke concealer i øjeblikket, men jeg synes alligevel, at denne primer giver den lækreste glød, selvom jeg ikke lægger så meget oven på den. Den indeholder E-vitamin, niacinimid og hyalaronsyre. Jeg kan godt finde på at duppe lidt ekstra på kindbenene som en slags highlighter.

Primer, Ecooking, 250 kr.

No bullshitproduktet

Jeg har de sidste mange år brugt serum med hyaluronsyre fra forskellige brands. Jeg fik for nylig anbefalet den her fra Pure & Care, som jeg er blevet glad for. Den er uden gift og bullshit og koster kun 70 kr. i Normal.

Pure & Care Hyaluronic Acid Serum, Puca, 70 kr.

Hverdagsfavorit

Instant Comfort Lip Oil, Clarins, 215 kr.

Om Zelma Lewerissa

  • Blev kandidat i antropologi i sommeren 2023. 
  • Hun har været på feltarbejde og skrevet speciale om palæstinensiske og israelske blandede par og har planer om at fortsætte forskningen her til efteråret. 
  • Derudover arbejder hun som model, tv-vært og skuespiller og er snart aktuel i sæson 2 af tv-serien 'Dag og nat'.