Myter

10 myter om motion & vægttab

Det er usundt at droppe morgenmaden. Du forbrænder ca. 300 kalorier ved sex. Og 10.000 skridt forlænger dit liv. Du har sikkert hørt masser af velmenende råd om motion, vægttab og sundhed. Men hvad er egentlig fup – og hvad er fakta? Læs med og få opklaret nogle af de mest almindelige myter.

MYTE 1: Du bliver tyk af at spise hurtigt

FAKTA. Det er måske godt at løbe hurtigt og være hurtig på tasterne, men det er ikke nødvendigvis godt at spise hurtigt. Undersøgelser tyder faktisk på, at der blandt dem, der spiser hurtigt, er flere overvægtige og insulinresistente. Så hvis du vil holde vægten, er det ikke nok at holde øje med hvad og hvor meget, du spiser. Du bør også sætte spisehastigheden ned, da høj spisehastighed øger risikoen for overvægt.

MYTE 2: Løb giver en flad bagdel

FUP. Bagdelen udgøres i høj grad af kroppens største muskel, gluteus maximus. Denne muskel er relativt afslappet i stående stilling, og når du går, men aktiveres under løb og hop, hvor spændingen er stor. Balderne er således skabt til at løbe og trænes, når du løber – særligt ved høj intensitet.

MYTE 3: Du forbrænder ca. 300 kalorier ved sex

FUP. Nok er sex en form for lagengymnastik, men det er alligevel begrænset hvor mange kalorier, du forbrænder under samleje. Ifølge et canadisk forskningsprojekt forbrænder kvinder gennemsnitligt 69 kalorier under sexakten, hvilket svarer til 3,1 kalorier/ minuttet. Du skal altså have sex 100 gange for at tabe blot et kilo fedtvæv!

MYTE 4: Det er usundt at springe morgenmaden over

FUP. Man hører tit, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid, og et hyppigt slankeråd lyder, at du ikke skal springe morgenmaden over. Undersøgelser viser imidlertid, at du ikke samlet får et større energiindtag i løbet af dagen, hvis du dropper morgenmaden. Så når det kommer til voksnes sundhed og risiko for overvægt, er der ikke dokumentation for, at det er usundt at springe morgenmaden over.  

MYTE 5: Det er farligt at træne, hvis du er forkøle

FUP. Selvom du er forkølet, og næsen løber, kan du sagtens træne - hvis du i øvrigt har det godt. Derimod skal du holde træningspause, hvis du har feber, hoster eller har andre symptomer fra brystkassen.

MYTE 6: Det er usundt at løbe, hvis du bor i byen

FUP. Selvom forskning tyder på, at mennesker, der bor i byen, mister op mod et års levetid på grund af luftforurening, bliver den luftforurening du som byboer udsættes for, ikke meget værre af, at du løber eller cykler i byen. I det store sundhedsregnskab tæller partikelforureningen ikke meget for en løber, så ud fra en samlet sundhedsbetragtning er det ikke usundt at løbe i byen.

MYTE 7: Hvis du går 10.000 skridt om dagen, behøver du ikke at træne

FUP. Der er store sundhedsmæssige fordele ved at gå 10.000 skridt om dagen, men hvis du vil leve længere og have færre sygdomme, skal du også træne. Går du 10.000 skridt i forbindelse med arbejde eller på en måde, hvor du ikke får pulsen op, vil sundhedseffekten være langt mindre end ved rask gang og gåture i fritiden. Og med alderen er det også vigtigt at lave træning, der styrker musklerne. Endelig er det et stort plus at dyrke motion, der øger konditionen ved at sætte tempoet op, så du bliver forpustet.

MYTE 8: Du skal undgå fedt for at tabe fedt

FUP. Hvis du vil tabe dig, skal du være i kalorieunderskud, og en af måderne er selvfølgelig at begrænse mængden af fedt i kosten. Men folk spiser generelt, til de er mætte, og tager man fedtet ud af kosten, vil det ofte blive erstattet af noget andet. Hvis dette ”andet” er hvidt brød og sukker, er det værre, fordi det mætter dårligt. Der er ingen diskussion om, at det er muligt at tabe sig også på en diæt, hvor fedtenergiprocenten er høj, så du behøver altså ikke at undgå fedt for at tabe fedt.

MYTE 9: Tynde behøver ikke at dyrke motion

FUP. Slank er ikke lig med sund, og det er bestemt ikke korrekt, at tynde ikke behøver at dyrke motion! Hvis du er fysisk inaktiv, men spiser relativt beskedent, kan du sagtens være tynd, men muskelmassen vil være lille og fedtmassen - især på maven - vil være relativt stor, hvilket øger risikoen for sygdom, herunder blodpropper, åreforkalkning og diabetes.

MYTE 10: Du bliver slank, hvis du spiser sundt

FUP. Flere studier viser, at vi spiser mere, hvis vi tror, at det er sundt. Men bare fordi det er sundt, er det altså ikke uden kalorier. F.eks. indeholder en håndfuld nødder lige så mange kalorier som en håndfuld karameller. En skefuld olivenolie indeholder det samme som en skefuld smør, og en avocado det samme som en muffin. Du bliver altså ikke automatisk slank af at spise sundt. Du skal også holde øje med mængderne.

Kilde: ”100 myter om motion og vægttab” af Bente Klarlund Pedersen og Morten Zacho