3 eksperter afslører: Så meget koster vores sundhed
Synes du, det er dyrt at leve sundt? Og vil du gerne vide, hvordan andre får råd til det? Vi har gravet i økonomien hos tre sundhedseksperter − se, hvad deres livsstil koster dem, og få deres bedste budgettips.
SUNDHEDSEKSPERT CHRISTIAN BITZ: "SUNDHED BEHØVER IKKE VÆRE DYRT"
39 år, cand.scient. i human ernæring, forskningschef, tv-vært, foredragsholder og forfatter. Far til to børn på 8 og 11 år. Bor sammen med sin kæreste, der også har to børn.
HVAD ER ET SUNDT LIV FOR DIG?
“Et sundt liv er et liv med høj livskvalitet, hvor jeg ikke føler mig begrænset hverken fysisk eller psykisk og har overskud. Det er små ting som at komme hjem fra arbejde og stadig have energi eller sidde i et møde sidst på eftermiddagen og stadig kunne bidrage med noget. Og så skal det ikke være surt. Det er en myte, at sundhed er et fravalg af livskvalitet, og at nydelse er usundt. Det handler om at finde en balance.”
HVOR MANGE PENGE BRUGER DU PÅ TRÆNING OG UDSTYR?
“Jeg har et fitnessmedlemskab, som sikrer, at jeg kan træne de fleste steder i landet. Det er vigtigt for mig, at jeg har muligheden for at træne, når jeg rejser rundt. Men jeg løber også meget, og det er gratis, bortset fra et par nye løbesko om året.”
HVAD BRUGER DU FLEST PENGE PÅ?
“Gode råvarer betyder meget for mig, men det behøver ikke være dyrt at leve sundt. Den anden dag købte jeg de bedste asparges, som var lidt dyre, men jeg købte ikke ret mange af dem. Jeg bruger mange penge på økologiske råvarer, men jeg spiser så bare mindre af det. Hellere god kvalitet i mindre mængder. Det svinger også en del, hvor meget vi bruger, for nogle uger har vi fire børn, andre to, andre ingen.”
LÆS OGSÅ: Sund morgenmad: Dét spiser sundhedseksperterne
HVOR OFTE KØBER DU MAD UDE?
“Jeg køber sjældent takeaway. Jeg vil hellere gå i supermarkedet og købe hummus og grønsager eller laks og så selv lige bikse noget sammen på farten. Det er ofte både sundere og billigere end takeaway.”
HVAD VIL DU HELST IKKE UNDVÆRE I DIN HVERDAG?
“Jeg går til noget, der hedder ManuVision en gang om måneden. Det er en slags behandling, hvor en øm krop bliver løsnet op, og vi taler om relationer og hverdagen. Det er godt til at afstresse en til tider presset krop, og det er vigtigt for mig at have råd til. Jeg kan jo godt selv sørge for at holde mig i form rent fysisk, men det er også vigtigt for mig at få ro og hjælp til at kigge indad.”
HVORDAN FÅR DU RÅD TIL DIN LIVSSTIL?
“Sundhed behøver ikke være dyrt. Jeg bruger fx ikke penge på kosttilskud, men spiser i stedet sundt og varieret. Jeg prioriterer gode råvarer, men det gør ikke nødvendigvis min livsstil dyrere. Jeg spiser fx mange æg, der er fulde af næring, og man kan få masser af fisk og omega-3-fedtstoffer fra makrel i tomat. Eller danske æbler, når de er i sæson. Jeg ville sagtens kunne leve så sundt, som jeg gør nu, med et mindre budget.”
CHRISTIANS BEDSTE SUNDHEDSTIP PÅ BUDGET
“Gå efter sæsonens grønsager og frugter; de smager bedst, er sundest og billigst. Har du travlt, så køb frosne grønsager. De er lige så sunde som de friske, og du kan nøjes med lidt ad gangen, så du mindsker madspild.”
Årligt sundhedsbudget
Mad (primært grønsager og økologisk kød) 60.000 kr.
Kosttilskud 0 kr.
Fitnesscenter 6.000 kr.
Løbesko og træningstøj 5.200 kr.
ManuVision-behandlinger/ coaching 7.200 kr.
I ALT 78.400 kr.
LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til et stærkt immunforsvar & mere energi
TRÆNINGSEKSPERT ANNA BOGDANOVA: "GOD MAD ER VIGTIGERE FOR MIG END REJSER"
31 år, træningsekspert og forfatter. Gift, mor til en dreng på 5 år og gravid med endnu en dreng.
HVAD ER ET SUNDT LIV FOR DIG?
“For mig er et sundt liv at have friheden til at gøre, hvad der passer mig. Men det betyder meget for mig, at jeg har det godt, mens jeg gør det. Jeg skal have energien til det, og derfor vælger jeg ofte sund mad og sørger for at træne. Jeg gider ikke bruge timer i køkkenet eller på at træne, så det bliver ofte en bekvem løsning, som jeg så betaler lidt mere for.”
HVAD BRUGER DU FLEST PENGE PÅ?
“Mad! Jeg sætter pris på gode råvarer, og jeg synes, jeg kan mærke en forskel på, om jeg har spist ordentlig mad eller ej. Jeg er nok lidt en madsnob. Jeg handler på nemlig.com – det er nemt, og de har mange specialiteter. Jeg bruger flest penge på økologisk pålæg uden nitrit og tilsætningsstoffer, ost fra Arla Unika, brød fra The Bread Station, grønsager og frugt. Men der ryger også meget med, som vi ikke nødvendigvis har brug for. Økologisk ginger ale, Summerbird-chokolade, røgede mandler ...”
HVOR OFTE KØBER DU MAD UDE?
“Ofte! Hvis jeg har haft en lang arbejdsdag og ikke orker at lave mad, så spiser vi ude. Det er ofte noget lækkert som Sticks’n’Sushi, Meyers Deli eller Sokkelund. Ikke pizzamanden, så får jeg ondt i maven.”
HVOR MANGE PENGE BRUGER DU PÅ TRÆNING?
“Ingen. Jeg har fem kettlebells i forskellige størrelser, som jeg på skift træner med, og hvis man køber ordentlige kettlebells, så holder de. Jeg går ikke i motionscenter, men træner altid hjemme, inde eller ude. Træning skal være nemt og hurtigt. Jeg går ikke op i mit træningstøj, når jeg er hjemme – kun når jeg skal have taget billeder eller undervise.”
LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til en knivskarp hjerne
HVAD VIL DU IKKE UNDVÆRE I DIN HVERDAG?
“Jeg bruger forskellige kosttilskud som proteinpulver, aminosyre, magnesium og probiotika, der er vigtige for min træning. Og så bruger jeg en creme fra La Mer, som er dyr, men til gengæld holder i lang tid, og den er vigtig for mig, da jeg har sart hud. Restaurantbesøg er også en klar prioritet, men ikke hver dag, for der er ikke nok grønsager i maden – men jeg elsker, når andre laver mad til mig.”
HVORDAN FÅR DU RÅD TIL DIN SUNDE LIVSSTIL?
“Jeg rejser stort set aldrig. Jeg vil hellere bruge penge på god mad og oplevelser. Og så elsker jeg Danmark og vil hellere til Sydfyn end Spanien. Jeg sparer også penge på træning, og jeg har fået en eldrevet ladcykel, så jeg ikke længere bruger en masse penge på taxature til og fra møder. Og så køber jeg aldrig designertasker, -tøj eller -sko, og min garderobe er fyldt med ting, som jeg har haft i 5-10 år, men stadig holder godt.”
ANNAS BEDSTE SUNDHEDSTIP PÅ BUDGET
“Træn derhjemme eller udenfor. Du behøver bare tre kettlebells på 8, 12 og 16 kilo, som holder for evigt, og du kan altid finde nye måder at træne med dem på. Det er meget billigere end et motionscenter.”
Årligt sundhedsbudget
Mad 114.000 kr.
Snacks og søde sager (Summerbird-chokolade og Ben & Jerry’s-is) 11.700 kr. Restaurantbesøg 36.000 kr.
Kosttilskud (herunder proteinpulver) 9.000 kr.
Træningsudstyr 0 kr.
Træningstøj 8.000 kr.
Hudpleje (herunder creme fra La Mer) 8.000 kr.
I ALT 186.700 kr.
ERNÆRINGSEKSPERT CAROLINE FIBÆK: "JEG HAR ALTID LEVET SUNDT - OGSÅ PÅ SU"
33 år, naturopath og komplementær hormonterapeut. Leder af Institut for Komplementær HormonTerapi og forfatter til flere bøger. Gift og mor til to børn på 4 og 10 år.
HVAD ER ET SUNDT LIV FOR DIG?
“For mig handler det om at have energi til alle de ting, jeg gerne vil, og at jeg føler mig afslappet og i balance. Jeg kan godt lide følelsen af at være stærk og ikke have smerter i kroppen, og det kræver, at jeg spiser sundt og dyrker motion. Det handler ikke om tallet på vægten.”
HVAD BRUGER DU FLEST PENGE PÅ?
“Økologiske grønsager og superfoods som hampefrø, chiafrø, gojibær og især rawchokolade. Jeg spiser en Ombar om dagen (40 gram), som er fuld af antioxidanter og probiotika. Og jeg elsker at gå på planteskolen og købe spiselige bær og buske. Det løber op, men så køber jeg ikke ret meget kød, som ellers ofte fylder en del i budgettet.”
HVOR OFTE KØBER DU MAD UDE?
“Vi er flyttet på landet, så vi spiser ikke så ofte ude mere. Nu er det måske kun hver anden måned, men så er det også luksus med champagne og hele pivtøjet.”
HVOR MEGET BRUGER DU PÅ TRÆNING?
“Jeg dyrker yoga i et lokalt yogacenter, men jeg gør det også hjemme, hvor det jo er gratis. Det sker også tit, at jeg tager på en yogaworkshop, og jeg er bidt af at købe yogatøj. Vi har noget i shoppen, som er i økologisk bambus, og det er så blødt, at jeg går rundt med det til hverdag.”
HVAD KAN DU IKKE UNDVÆRE I DIN HVERDAG?
“Jeg vil ikke undvære min chokolade. Og så bruger jeg også en del penge på at få behandlinger som massage og body-sds, for jeg har en arvelig rygsygdom, og hvis jeg ikke gør noget ved det, får jeg afsindigt ondt. Jeg prioriterer også forskellige vitaminer, magnesium og urter, som jeg tager efter behov.”
HVORDAN FÅR DU RÅD TIL DIN SUNDE LIVSSTIL?
“Jeg har altid levet sundt, også på SU. Jeg har bare altid prioriteret at bruge mine penge på sundhed. Tidligere lavede jeg mange af mine skønhedsprodukter selv, fx en scrub af mandelmel og olivenolie som ansigtsrens, og jeg brugte mere tid på at finde de gode tilbud i supermarkeder. I dag har jeg mere fokus på forkælelse og ekstravagante ting, men jeg kunne stadig leve sundt uden dem.”
CAROLINES BEDSTE (BILLIGE!) SUNDHEDSTIP
“Dyrk dine grønsager selv. Det er blevet trendy, også inde i byen, hvor du kan dyrke dem på din altan eller tagterrassen. Og gør det til en konkurrence at se, hvor meget sund mad du kan lave med det, du har i køleskabet.”
Årligt sundhedsbudget
Mad (primært økologi) 120.000 kr.
Rawchokolade 9.000 kr.
Restaurantbesøg 12.000 kr.
Yoga 8.400 kr.
Træningstøj 6.000 kr.
Body-sds, massage mv. 6.000 kr.
Kosttilskud (fx magnesium og urter) 7.200 kr.
I ALT 168.600 kr.
LÆS OGSÅ: Gåture gør dig slank og stærk
LÆS OGSÅ: Dårlig kost får denne svamp i din krop til at vokse
LÆS OGSÅ: Kom i superform på 8 dage