candidasvampen

Dårlig kost får denne svamp i din krop til at vokse

Candida-svampen lever naturligt i kroppen, men den kan skabe problemer, hvis den kommer ud af balance. 36-årige Tanja Ting døjede med eksem, angst og maveproblemer i over 10 år, indtil hun omlagde sin kost og fik sit liv tilbage.

Allerede da hun var i starten af 20'erne, begyndte Tanja Ting at mærke, at der var noget galt med kroppen, hun kunne bare ikke gennemskue, hvad det var. Hun følte sig angst, deprimeret, nervøs og stresset, selvom hun ikke umiddelbart levede et liv, der indbød til, at hun skulle være nogle af delene. Hun blev tilbudt lykkepiller og fik at vide, at hun skulle trappe ned på sin daværende modelkarriere, men lige lidt hjalp det. Siden kom der andre symptomer til. Maveproblemer, dårlig hud, eksem og en konstant svimmelhed, der jagtede hende hele døgnet.

– Senere fik jeg også ledsmerter, men det slog jeg hen og tænkte, at det var, fordi jeg nu var begyndt at arbejde som guldsmed. Jeg syntes, at jeg spiste varieret og sundt, men da jeg gik til lægen, fik jeg at vide, at jeg ingen vitaminer havde i kroppen, så jeg fik en række vitaminindsprøjtninger, som heller ikke hjalp noget. Igen fik jeg at vide, at jeg var stresset, så jeg sørgede for at dyrke yoga og koble af indimellem, men uanset hvad jeg gjorde, blev det ikke bedre, fortæller Tanja Ting.

På et tidspunkt var Tanja Ting til børnefødselsdag hos en venindes datter. Her følte hun sig så træt, at hun spiste tre stykker kage i håb om at få blodsukkeret op og få mere energi. Det fik hun ikke, til gengæld fik hun det dårligt og begyndte at klø. Måske har du candida-svamp?, foreslog hendes sidemand.

– Da jeg kom hjem og læste om det, passede alle symptomer på candida-svamp med det, jeg oplevede. Det var som at læse om mig selv.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp til et liv i ubalance

Candida-svampen er helt naturligt forekommende hos os alle sammen i det mylder af bakterie- og svampearter, som vi har i tarmsystemet samt i vores mundflora. Den lever som en encellet mikroorganisme, og så længe alt er i balance i kroppen, gør den ingen skade. Bliver den derimod udsat for en kost bestående af for mange sukkerholdige fødevarer, hvidt brød, rødt kød og kaffe, for mange antibiotikabehandlinger eller en periode med stress, hvor stresshormonet kortisol er guf for svampen, kan den komme i overvækst og begynde at formere sig uhæmmet, og det skaber så meget ubalance i tarmens mikroflora, at kroppen reagerer med forskellige negative symptomer.

– Når candida-svampen begynder at brede sig, danner den et langt, trådformet rodnet, som den kan sende ud gennem tarm-slimhinden og dermed lave små huller, der resulterer i en utæt tarm. Det gør, at affaldsstoffer fra ufordøjede rester af vores kost kan komme ud i blodbanen og skabe allergier. Når den får overtaget, skaber den ubalance i tarmene, og det kan give skavanker som allergi, eksem, ledsmerter, svamp på tungen og i underlivet, forklarer akupunktør Connie Lundsberg, der behandler candida-svamp på sin klinik, Allergiklinikken Sorø.

LÆS OGSÅ: Sådan trækker du vejret rigtigt og undgår stress

Svampen skal sultes ihjel

Der findes ikke officielle tal for hvor mange danskere, der har problemer med candida-svamp, da den slags statistikker ikke bliver lavet, men tal fra en undersøgelse lavet af Rice University i Houston i USA fastslår, at hele 70 procent af den amerikanske befolkning har døjet med candida-svamp. Både Connie Lundsberg fra Allergiklinikken Sorø og Niels Poulsen, der blandt andet er uddannet zoneterapeut og står bag klinikken Lotus Helsecenter, møder masser af klienter, der kommer til dem med problemer med candida-svamp. Efter at have arbejdet med fænomenet i mere end 30 år og skrevet bogen "Maven i balance", arbejder Niels Poulsen med en test af syre/base-balancen i kroppen, da et surt miljø i kroppen kan danne basis for, at svampen går ind og vokser, mens Connie Lundsberg råder til at lytte godt efter kroppens symptomer som maveproblemer, din sukkertrang og kraftig belægning på tungen, som alle kan være tegn på overvækst af candida-svamp. Tanja Ting udførte en spyttest i et glas vand, som kan give en indikation af, om tilstedeværelsen af svampen har taget overhånd. Lander spyttet på toppen af vandet, er svampen i kontrol, men bevæger spyttet sig ned i vandet og formerer sig til grumsede tråde, er den det modsatte. Modsat sin mand og to børns tests, som var helt rene for spyt, stod Tanja Tings glas tilbage som en levende, slimet masse.

– Da tænkte jeg, okay, jeg har ikke noget at miste, nu kaster jeg mig ud i en diæt, som efter sigende skulle hjælpe mig af med svampen, siger Tanja Ting, der fravalgte at tage medicin mod svampen, som man også kan, men i stedet stykkede en diæt sammen ud fra alle de gode råd, hun kunne finde frem til.

Det betød farvel til alle fødevarer med sukker, gær og hvede og farvel til alkohol, kaffe og hendes elskede earl grey-te.

– Når du tager alle de her ting ud af din normale diæt, er der ikke ret meget tilbage, men jeg havde det så skidt, at det ikke var svært for mig at gå i gang. At gå i en tilstand af evig depression eller en evig fornemmelse af stress og træthed er meget drænende. Så lever du ikke hundrede procent.

Ud over kosten arbejder Niels Poulsen også med psyken, når det gælder om at få bugt med en løbsk candida-svamp.

– Den rette kost bestående af rene råvarer, uforarbejdede fødevarer, kosttilskud og til gengæld nul sukker, hvidt mel og pasta er med til at bringe kroppen tilbage i balance, men psyken spiller også ind, fordi tanker og følelser kan være med til at påvirke kroppen og dermed balancen i tarmene, siger han og suppleres af Connie Lundsberg.

LÆS OGSÅ: Drikker du nok vand? Her er 15 tegn på væskemangel

Rørende resultater

– Kosten spiller en stor rolle, da du går ind og bekæmper og sulter svampen for at nedbryde den, men samtidig gælder det om at få bygget tarmsystemet op igen, så du styrker det og og skaber den balance, der er brug for, og det kan du gøre med den rette mad og de rette kosttilskud som probiotika, siger hun og lægger vægt på, at en overvækst af candida-svamp ikke er en farlig sygdom, men symptomer på, at kroppen har en ubalance, som kan rettes op igen med den rette behandling og kost.

Efter en måned på den nye diæt oplevede Tanja Ting, at de symptomer, hun havde haft i næsten 10 år, forsvandt lige så stille. Ikke flere maveproblemer, ikke mere eksem, og væk var træthed, nervøsitet og svimmelhed.

– Det var helt sindssygt og meget rørende, også for de mennesker omkring mig, fordi de kunne se så stor en forskel. Jeg blev meget gladere, og den sky, jeg hele tiden havde haft hængende over hovedet, var væk. Det er skræmmende at tænke på, at mad kan skabe så meget ravage. Jeg følte mig jo egentlig også sund før, men jeg spiste alligevel en eller anden ting hver dag, som holdt svampen kørende. For eksempel havde jeg altid en banan eller en snackbar i tasken i tilfælde af, at mit blodsukker ville falde, men begge dele er fulde af sukker, siger Tanja Ting, der brugte den første måned på at nedbryde svampen og derefter to måneder på at genopbygge den skade, den havde skabt i kroppen.

Efter henvendelser fra en lang række kvinder privat og på de sociale medier, som delte deres historier med hende, bestemte Tanja Ting sig for at dele sine erfaringer og opskrifter med kogebogen "Pure Goodness".

– Jeg er ikke religiøs omkring min kost, og jeg spiser også indimellem wienerbrød eller andet, som ikke er særlig godt for svampen, men jeg er meget mere opmærksom på min kost nu, end jeg var tidligere, for går jeg tilbage og spiser, som jeg gjorde før, vil svampen vokse igen. Min krop er blevet meget mere sensitiv over for, hvad jeg spiser. Tidligere kunne jeg ikke finde ud af, hvad der påvirkede den på hvilken måde, fordi jeg måske spiste ti forskellige ting, der ikke var gode for mig. I dag kan jeg tydeligt mærke, hvordan min krop bliver påvirket, hvis jeg spiser hvede eller spiser sukker. Jeg har fået det så meget bedre, og den følelse vil jeg for alt i verden holde fast i.

Anbefalingerne i denne artikel bygger på Tanja Tings personlige oplevelser, der findes endnu ingen videnskabelige undersøgelser, der påviser sammenhængen mellem candida og kostomlægninger.

LÆS OGSÅ: Slankeboost på Kreta: Vægttab og ren velvære

LÆS OGSÅ: 7 veje til sundere vaner

Pure Goodness

Tidligere model og nuværende guldsmed, Tanja Ting, har udgivet en kogebog, der tager udgangspunkt i de opskrifter, der hjalp hende til at få styr på den candida-svamp, der havde generet hende i ti år. Bogen er opdelt i "Pure"-opskrifter og "Goodness"-opskrifter. "Pure" er beregnet til den første måned – elimineringsfasen – hvor svampen skal sultes ihjel, mens "Goodness" er til de to næste måneder – vedligeholdelsesfasen – hvor systemet skal genoprettes. Gyldendal, 241 sider, 250 kr.