t-stillingen

Svært ved at holde balancen? Her er 5 enkle øvelser med stor effekt

Træner du ikke allerede din balance, er der mange gode grunde til at komme i gang. Her får du fem gode balanceøvelser.

Artiklen fortsætter under videoen...

1. Stå på ét ben

Stil dig på ét ben med solidt fodfæste. Benet er strakt, og knæet afslappet. Bøj det andet ben med foden bagud, og find balancen. Lad armene hænge ned langs siden, eller sæt hænderne i siden.

Stå i stillingen, så længe du kan, eller i op til 1-2 minutter. Er det nemt, kan du lukke det ene eller begge øjne. Øvelsen kan også laves, hvor du står på tæer på standbenet. Gentag øvelsen på modsatte ben, helst i nogenlunde lige så lang tid, som på det første.

2. Tandembalanceøvelsen

Stå med fødderne bag hinanden på samme linje, som hvis du skulle gå på line. Lad tæerne på bagerste fod røre hælen på den forreste. Hold armene ud til siden eller ned langs kroppen. Stå i stillingen, så længe du kan, eller i op til 1-2 minutter.

Er det nemt, kan du lukke det ene eller begge øjne for at blive udfordret ekstra. Gentag øvelsen med modsatte ben forrest, helst i nogenlunde lige så lang tid, som med det første.

3. Træet

Stå på det ene ben med overkroppen rank og oprejst. Ret blikket fremad. Bøj det modsatte ben, og placér foden på dit standbens inderlår. Åbn i hoften, og rotér det frie ben udad, så dit knæ peger ud til siden.

Saml håndfladerne foran kroppen i en bedestilling, eller stræk armene op over hovedet – det sidste er mere udfordrende for de fleste. Hold stillingen, så længe du kan, eller i op til 1 minut. Gentag øvelsen på modsatte ben, helst i nogenlunde lige så lang tid, som på det første.

4. T-stillingen

Stil dig med strakte ben, læg vægten på den ene fod, og løft det modsatte ben en smule bagud. Hold kroppen stiv, og tip overkroppen frem i vandret stilling. Bagerste ben følger med op til vandret, så du former et T med kroppen. Hovedet bliver i lige forlængelse af resten af kroppen. Ret blikket nedad mod underlaget.

Armene kan du lade pege ned mod gulvet eller holde vandret langs kroppens side, eller du kan strække dem fremad eller ud til siden. Stå i stillingen, så længe du kan, eller i op til 1-2 minutter. Er det nemt, kan du lukke det ene eller begge øjne for ekstra udfordring. Gentag øvelsen med det modsatte ben, helst i nogenlunde lige så lang tid, som i første runde.

5. Hinkeøvelse

Hink to skridt frem på højre ben (land på højre fod). Hink til venstre side (land på venstre fod). Hink frem på venstre (land på venstre). Hink til højre side (land på begge fødder). Vend (hop eventuelt), og gentag modsat. Tag gerne et par runder.