forbrænding løb

5 hurtige om løb: Sådan bliver du bedre

Hvad er den største bonus ved løb, hvordan forbrænder jeg mest og hvad skal jeg spise bagefter? Find svarene og få et bedre løb her.

1/ Hvad er den største bonus ved løb?

 I starten fokuserer de fleste på de ydre fordele som f.eks. vægttab. Men den reelle løberevolution sker indvendig: Hjertet bliver stærkere, du får en bedre forbrænding og et sundt kredsløb. Jo mere du løber, jo bedre bliver du til at optage ilt og fordele den i kroppen. I den proces danner kroppen også flere røde blodlegemer, ligesom antallet af blodkar stiger. En trænet løber har næsten dobbelt så mange blodkar som gennemsnittet. Konsekvens: Løbere lever ca. seks år længere.

Kilde: ”Maraton og halvmaraton fra start til slut”, Sam Murphy, Lindhardt og Ringhof

2/ Hvordan forbrænder jeg mest?

Efterforbrændingen, det vil sige de kalorier kroppen omsætter efter træningen, er størst ved intervaltræning, hvor du presser kroppen maksimalt i korte perioder. Prøv dette: Løb så hurtigt, du kan i ét minut, slap af i to minutter, og gentag det mønster op til 20 gange.

Kilde: The European Journal of Applied Physiology

3/ Hvor lange skridt skal man tage?

Troede du, det gik ud på at tage lange skridt, hvis du vil løbe hurtigt? Tro om igen. Løbere, der tager korte skridt og holder fødderne tæt på underlaget, har færre skader og løber alligevel superhurtigt. I en undersøgelse af eliteløbere målte man ikke længere skridt, men en højere kadence (ca. 185-200 skridt per minut) end hos resten af feltet.

TIP! Tjek eventuelt din kadence ved at tælle, hvor mange gange højre ben lander i jorden på 60 sekunder, og gang med to, så har du antal skridt per minut. En app kan guide dig til et passende løbetempo.

Kilde: Runner’s World

4/ Forbrænder jeg flere kalorier på hårdt underlag?

Nej, men du kan få mere ondt i benene. Du forbrænder til gengæld flere kalorier udendøre end inde, samt når det blæser, går op ad bakke og når du løber i sand. Tommelfingerregel: Når det føles hårdt, er det også ekstra kalorieslugende.

5/ Hvad skal jeg spise efter træningen?

Kulhydrat og protein, som fylder glykogendepoterne op og reparerer eventuelle muskelskader. Nemme restitutionssnacks på ca. 200-250 kalorier: To hårdkogte æg og et æble. 150 g gulerødder og 75 g hummus. Tre sushiruller og et stykke tun. 170 g græsk yoghurt og 120 g bær. Pssst… Det, du spiser efter træningen, bliver hurtigere omsat af kroppen, fordi stofskiftet er forhøjet.

Få endnu flere løbetips på Altfordamerne.dk