8 eksperter: 'Det ville jeg gerne have vidst om sundhed'

8 eksperter: "Det ville jeg gerne have vidst om sundhed"

De er dem, vi lytter til, når det handler om kost, træning og mental sundhed. Men de har faktisk også selv begået en del sundhedsbrølere. Se, hvad otte af Danmarks skarpeste sundhedseksperter har lært på den hårde måde, og få deres bedste tip til et sundere og gladere liv.

„JEG TRÆNEDE ALT FOR MEGET”

Man skal hvile rigeligt, når man træner hårdt, siger træner og foredragsholder Jacob Søndergaard, der i dag prioriterer at give kroppen pauser til at blive stærk.

Styrketræning kræver restitution

Jeg har dyrket meget sport i min barndom, bl.a. kampsport, men da jeg opdagede styrketræning, kastede jeg mig hardcore over det. Jeg vidste bare ikke dengang, hvor vigtigt det er for kroppen at give den nogle hviledage, hvor den kan restituere sig selv. I stedet trænede jeg alt for meget, og så bliver man mere udsat for skader. Man skal ikke dyrke hård styrketræning hver dag, men justere intensitet og mængde fra dag til dag, så kroppen når at bygge sig selv op igen.

Kosttilskud kan ikke erstatte sund mad

Jeg har altid spist fornuftig mad, men på et tidspunkt begyndte jeg at interessere mig meget for kosttilskud, som jeg brugte ved siden af maden, fordi jeg overvurderede væsentligheden af tilskud i forhold til rigtig mad. Kosttilskud er fint nok, men det skal altid bruges oven på en base af sund kost og ikke som en erstatning rigtig mad – eller som en hvilepude, når man f.eks. ikke orker at prioritere sund mad.

SE OGSÅ: 10 myter om vitaminer & mineraler

Forført af fuldkorn

Spis masser af fuldkorn, og skær ned på det mættede fedt. Det har jeg hørt om og om igen på min uddannelse, og jeg har selv levet efter det i mange år. Men i dag spiser jeg masser af frugt og grønt og kød, og jeg køber ikke længere den med masser af fuldkorn, for det gør ikke noget godt for min krop. Jeg ser det som et treat, for det smager jo godt, men jeg har ikke en illusion om, at det hører hjemme på det sunde middagsbord, bare fordi kostrådene siger det.  

Ikke noget rigtigt eller forkert

Jeg er blevet bedre til at se på den enkelte klient i stedet for at arbejde med en forkromet plan om, hvordan man skal træne og spise for at være sund. Jeg er ikke ekspert i andres liv, men ser i dag mig selv som en, der kan give andre et skub i den rigtige retning mod noget, som er realistisk for dem at leve med.

Koordination og styrke er alfa og omega

Det er først sent i livet gået op for mig, hvor vigtigt det er at træne koordination og styrke. Hjernen har behov for at kunne orientere sig, og til det bruger den øjnene og balancen, og du er ikke så hurtig eller koordineret, hvis de to ting ikke sender ordentlige signaler til din hjerne.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP

Det må være at komme i gang med min hustru Anna Bogdanovas træningsprogrammer. Der er så meget nonsens inden for kvindetræning, men Annas træning er videnskabeligt funderet.

Jacob Søndergaard, 36 år

Uddannet i fysiologi. Desuden foredragsholder, coach og workshopleder i større danske virksomheder. Se jacobsondergaard.dk.„JEG VAR SULTEN HELE TIDEN"

Som ung sprang hun måltider over og drak Slimfast for at få drømmekroppen, siger Rikke Cedervall Laursen, som i dag er en efterspurgt cykeltræner, der lægger vægt på sund livsstil.  

Løb i de forkerte sko

Da jeg var yngre, begyndte jeg at løbetræne i mine lyserøde Kawasaki-gummisko og fik seneskede-hindebetændelse hele vejen op ad mine skinneben. I dag ved jeg, hvor vigtigt det er at løbe i nogle ordentlige sko, for der skal ikke meget til, før man ender med en kronisk skade. Gå i en sportsbutik, og få testet din løbestil, så du får de sko, der passer bedst til dig.

Trænede med for tunge vægte

Jeg begyndte at styrketræne sammen med min kæreste, da jeg boede i USA, og vi gik til den med de store, tunge vægte. Mit mål var lange, slanke muskler og arme som Madonna, og jeg kunne ikke forstå, at jeg blev ved med at være stor. Men jeg lærte, at man ikke skal træne med tunge vægte, når man vil have slanke muskler – man skal træne med meget lav belastning som f.eks. 1 kilos vægte.

SE OGSÅ: Lisbeth Østergaard: Få opskriften på en slank & stærk krop

Sprang måltider over

Jeg havde en periode, også da jeg boede i USA, hvor jeg sprang måltider over og drak Slimfast, en Nupo-agtig pulverdrik, for at blive tyndere. Jeg vidste ikke, at man skal have tre store måltider og nogle mellemmåltider for at holde stofskiftet i gang, og at det er sundere at spise ordentligt, men lidt mindre, end at gå på en streng kur. Man forstyrrer faktisk kroppen ved f.eks. at faste i to dage, guffe løs i fem dage og så videre. Det er ikke en smart måde at leve på.  

Levede af salat og var konstant sulten

For at holde mig slank levede jeg af salat, og jeg gik faktisk og var småsulten hele tiden, for jeg fik aldrig en god bund af f.eks. havregryn, groft brød eller kød. Nu ved jeg, at jeg ikke fik nok mættende, lange enzymer, som protein giver os. Hvis du vil være mæt og sund, skal du huske at krydre salatbladene med noget protein og sundt fedt.

Sov for lidt

Jeg ville gerne have kendt til den amerikanske søvnforsker Michael Breus noget før. Han siger, at alle mennesker skal sove syv en halv time hver nat, så må man gå tidligere eller senere i seng, afhængigt af om man er A- eller B-menneske. Jeg trives med at gå i seng klokken 23.30 og stå op klokken syv om morgenen. Sover jeg mindre flere dage i træk, kan det mærkes på min performance og ellers gode humør.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP

Træn tre-fire gange om ugen, og dyrk både kredsløbstræning som løb eller cykling samt styrketræning, som holder din core og ryg stærk, så du nemmere undgår skader. Sørg for at træne regelmæssigt, så du holder din træning konstant og ikke skal starte forfra hver gang.

Rikke Cedervall Laursen, 46 år

Ejer af PR-bureauet CPH Relations samt cykeltræner for bl.a. cykelnetværket Team Charlie Cycling KUN for kvinder, DONG og Netgroup.

„JEG KUNNE IKKE SIGE NEJ"

Negativ stress har fyldt for meget, og søvn var der i mange år heller ikke nok af, siger foredragsholder og sundhedsekspert Chris MacDonald, som i dag lægger stor vægt på at koble helt af.  

Arbejdede i stedet for at sove

Selvom jeg er uddannet fysiolog, var jeg i mange år ikke opmærksom på, hvor vigtig søvn er for vores mentale og fysiske sundhed. Jeg havde en tendens til at skære ned på søvn, så jeg kunne vinde tid til at træne, men jeg var irriteret og i dårligt humør. Søvn betyder meget for vores evne til at tænke klart og kreativt, men også for vores sociale evner og følelsesliv. Nu prioriterer jeg anderledes og skærer hellere ned på andre ting. #

Var passiv mellem træninger

Som tidligere atlet har jeg altid været meget aktiv, men jeg ville gerne tidligere have vidst, hvor meget fysisk aktivitet mellem træningerne egentlig betyder. Jeg trænede meget, men lå ellers bare på sofaen. Vi bør sigte efter mindst 10.000 skridt om dagen, og det skal være ud over vores motion. Mange timers træning om ugen er ikke nok til at kompensere for en ellers stillesiddende livsstil, så man skal udfordre sig selv til at bevæge sig mere i hverdagen.

Spiste alt for meget sukker

Mængden af sukker, vi indtager i dag, er jo destruktiv. Det er en alt for stor udfordring for kroppen at blive udsat for raffineret sukker i så store doser. Som tidligere sportsmand var mit forhold til sukker, at jeg var slank og trænede rigtig meget, så jeg kunne bare spise løs, for jeg tog ikke på af det. Men i dag ved vi, at intet levende væsen har behov for raffineret sukker for at overleve, og samtidig er et højt sukkerindtag forbundet med en øget risiko for sygdom, uanset hvad man vejer.  

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du spiser sukker?

For dårlig til at sige nej

Jeg har virkelig haft meget negativ stress i mit voksne liv og været meget dårlig til at sige nej. Jeg ville gerne have vidst mere om de negative konsekvenser af kronisk stress, for vi kommer ofte til at forpligte os til alt for meget i den tro, at vi kan nå det hele på den halve tid. Vi skal være bedre til at sige nej og respektere, at selvom vi er robuste, så har vi grænser, og så skal vi minde os selv og hinanden om, at downtime er vigtigt – et break, hvor man kan koble af fra alt uden at have dårlig samvittighed.

Naturligt lys er godt for sin sundhed

Da jeg var yngre, tænkte jeg ikke så meget på at være udenfor, men jeg har fundet ud af, hvor meget dagslys betyder for vores sundhed og trivsel. Lys har stor betydning for energi og velvære, og det samme har kontakten med naturen. Her får man både positiv påvirkning af sanserne, naturligt D-vitamin og bliver mere frisk og vågen.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP

Skru op for den daglige fysiske aktivitet, også selvom du træner. Har du stillesiddende arbejde, er det vigtigt at gå små ture rundt på kontoret, tage trappen i stedet for elevatoren, stå af bussen et stop for tidligt osv.

Chris MacDonald, 42 år

Cand.scient. i human fysiologi og grundlægger af koncepterne ”Sundhed i Balance” og ”Strong Body Strong Mind”. Se chrismacdonald.dk.

„JEG VAR LÆNGE OM AT OPDAGE GLÆDEN VED MOTION"Sundhed er ikke kun det ydre Passiv rygning er farligere, end jeg troedeMotion interesserede mig ikke
SE OGSÅ: 5 gode grunde til at løbe ude
Naturen booster mental sundhedFamilie frem for løbetur
MIT BEDSTE SUNDHEDSTIPBente Klarlund Pedersen, 58 år Klinisk professor, overlæge, dr.med., på Rigshospitalet og Københavns Universitet samt leder af TrygFondens Center For Aktiv Sundhed.„MIN KROP BLEV STRESSET AF FOR MEGET MOTION" Man kan også svede til yoga Jeg elskede brød
SE OGSÅ: Christian Bitz: Besat af træning, rødvin og kontrol100 procent raw er ensporetJeg spiste hele tiden
Stresset af for meget motion
MIT BEDSTE SUNDHEDSTIPLouise Bruun, 40 år Ernæringsekspert, personlig træner og forfatter til flere bøger. Se louisebruun.dk„MINE FØLELSER BLEV DULMET MED MAD"  
Jeg var bange for at blive sulten
Har lært, at man skal spise opSE OGSÅ: Slankekure: Hvornår virker de og hvornår gør de ikke?
Levede efter sort-hvide regler
Hyggemad, trøstemad, kedsomhedsmad ...LCHF blev til en fedekur MIT BEDSTE SUNDHEDSTIPLykke Rix, 37 år Coach og mentor hos Manning Inspire. Se lykkerix.dk„QUICKFIX ER ALDRIG LYKKEN"Fedt er altså ikke farligt Man bliver ikke lykkelig af blåbær
Glemte at passe på mig selvFitnesskortet har samlet støvDer findes ikke noget quickfix
MIT BEDSTE SUNDHEDSTIPStine Junge Albrechtsen, 36 år Klinisk diætist og forfatter. Se guidedbystine.dk„JEG MÅTTE LÆRE AT STOLE PÅ MIN KROP" Træning er ikke en konkurrenceDer er ikke én universel løsning
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du mediterer?
Udrensning er ikke altid den bedste kurSkadet af for hård træning Man skal stole på sig selv og sin krop
MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP Henning Daverne, 48 år Meditations- og mindfulnessinstruktør og forfatter. Se henningdaverne.dk

SE OGSÅ: Træn meget smartere: 5 skarpe råd til din træning

SE OGSÅ: 3 ekspertes bedste tips: Sådan booster du din forbrænding