Æggestokkræft er nem at overse: Sådan spotter du symptomerne
Æggestokkræft kaldes også den oversete sygdom. Det skyldes, at symptomerne er meget diffuse, og at sygdommen derfor ofte opdages for sent. Se her, hvad du skal være særligt opmærksom på.
Æggestokkræft eller ovariecancer er en af de mest alvorlige kræftformer hos kvinder. Hvert år får cirka 550 kvinder herhjemme konstateret kræft i æggestokkene – de fleste efter overgangsalderen.
Kun lidt over en tredjedel af de kvinder, der bliver ramt af sygdommen er i live efter fem år, og når sygdommen har så høj en dødelighed skyldes det, at symptomerne, særligt i begyndelsen, er meget vage og diffuse og opleves forskelligt fra kvinde til kvinde. Ligesom nogen slet ikke mærker noget til sygdommen.
Når symptomerne på æggestokkræft er så vage, skyldes det, at æggestokkene er små organer, der ligger inde i bughulen og derfor først giver symptomer, når de er blevet forstørret. I mange tilfælde får sygdommen derfor ”lov til” at udvikle sig, og diagnosen bliver ofte først stillet på en tidspunkt, hvor sygdommen er uhelbredelig.
Lyt til kroppen
Ud af de 550 kvinder, der hvert år bliver diagnosticeret med æggestokkræft, har 70 procent allerede metastaser (spredning af sygdommen), fordi sygdommen bliver opdaget for sent. Da der er bedre mulighed for helbredelse, når æggestokkæft opdages i tide, at det derfor meget vigtigt, at du lytter til din krop, og at du går til lægen, hvis du fx oplever hyppig vandladning eller vandladningsproblemer, tendens til træg og udspilet mave, følelsen af, at bukserne strammer, smerter nedadtil i maven og/eller ryggen samt træthed, nedsat appetit og hurtigere mæthed.
Læs også: 377 kvinder dør årligt af den: ”Det er en overset og underprioriteret kræftform”
Årsager til æggestokkræft
Årsagen til æggestokkræft er ofte ukendt. I de fleste tilfælde er det ikke muligt at angive den præcise årsag til sygdommen, da sygdommen formentligt afhænger af et samspil af mange faktorer.
Der er dog visse ting, der kan have betydning for din risiko for at udvikle æggestokkræft. Det gælder bl.a.:
- I hvilken alder og hvor mange gange, man eventuelt føder. Æggestokkræft er lidt hyppigere blandt kvinder, der ikke har født eller kun har født få børn.
- Tidspunktet for hvornår man går i overgangsalder.
- Hormontilskud. Tilskud med de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron ved overgangsalderen øger risikoen for æggestokkræft.
- Endometriose (livmoderslimhinde udenfor livmoderen). I enkelte tilfælde kan dette medføre en let øget risiko for at udvikle æggestokkræft samt kræft i livmoderen.
- Overvægt. Især svær overvægt øger sandsynligvis risikoen for æggestokkræft og medfører et mere aggressivt forløb.
- Arvelighed, fortilfælde af æggestokkræft i familien.
Nedsætter risikoen for æggestokkræft:
- P-piller. Kvinder, der har anvendt p-piller i mindst fem år, har en nedsat risiko for at udvikle sygdommen.
- Sterilisation.
- Fjernelse af livmoderen og/eller æggestokkene.
Fakta om kræft i æggestokkene
Æggestokkræft rammer ca. 550 kvinder i Danmark om året. Kun 40 % af de ramte er i live efter 5 år.
Der dør ca. 377 kvinder af æggestokkræft om året herhjemme.
Sygdommen er hyppigst i Skandinavien i modsætning til lande uden vesterlandsk livsstil (Asien, Sydamerika, Afrika), hvor sygdommen forekommer sjældent.
Oftest rammes kvinder omkring eller efter overgangsalderen. Hyppigheden er højest i aldersgruppen 60-65 år.
I omtrent 10 % af tilfældene skyldes kræft i æggestokkene spredning af kræft, der er opstået i andre organer.
I formentlig 10-15 % af tilfældene skyldes æggestokkræft arvelighed. Risikoen for at få sygdommen øges, hvis der er tilfælde af brystkræft, æggestokkræft eller tyktarmskræft i familien.
Yngre kvinder (under 40 år) får sjældent æggestokkræft. Når det sker, er der tale om arvelig æggestokkræft.
Kilder: Opdag.nu, Cancer.dk, Netdoktor.dk, Sundhed.dk