Akupunktur: Hvor stor en virkning har den lille nål?
Kan en lillebitte nål, placeret de helt rigtige steder, virkelig lindre alt fra ledsmerter til migræne? Ja – det mener Stina og Jette, der har fået et næsten smertefrit liv med akupunktur.
Stinas migræne forsvandt
”Jeg nåede kun at cykle i fem minutter på vej hjem, før jeg pludselig mærkede en voldsom lettelse”
I kælderen hos Stina Madelaires mormor har der altid hængt plakater af kroppen og de mange energibaner, for mormoren var afspændingspædagog med hang til det alternative. Både zoneterapi og akupunktur var ikke fremmed for Stina, men det var lidt ”hokus pokus”, siger Stina, som først prøvede nåle på sin egen krop som voksen, da hun i en periode havde døjet med slemme migræneanfald.
– Jeg havde været stresset på studiet, og jeg fik kraftige hovedpiner med kvalme, som varede flere dage. Til sidst kunne jeg godt se, at det ikke ”bare” kunne være hovedpine, for piller og søvn hjalp ikke, så jeg gik til læge, fortæller Stina, som fik en recept på migrænemedicin, men lægen spurgte samtidig, om hun ikke ville prøve akupunktur – han kunne endda gøre det selv, for han bruger nåle som en del af behandlingen i sin praksis.
Som et quickfix
Stina fik nåle i nakken og i baghovedet, og så blev hun sendt hjem. Uden at mærke den helt store virkning – eller bivirkninger.
– Jeg kan huske, at jeg tænkte: ”fint nok, så prøver jeg da lige det” uden de store forventninger. Men jeg nåede kun at cykle i fem minutter på vej hjem, før jeg pludselig mærkede en voldsom lettelse. Smerten var væk, mindes Stina, der oplevede de første behandlinger som et quickfix, hvor migrænesmerterne bare forsvandt.
Hun har siden brugt akupunktur mod sine jævnlige migræner, når medicinen ikke har virket godt nok, og tricket er at fange migrænen så tidligt som muligt.
– Det er forskelligt, hvor hurtigt det hjælper på mig, for hvis migrænen først har nået at sætte sig godt fast, kan det kræve flere behandlinger, og måske skal der også løsnes op for andre spændinger i kroppen.
De eneste bivirkninger, Stina har oplevet, er, at hun kan blive meget træt bagefter, og nogle af nålene kan gøre ondt eller give en form for ”stød” – men heldigvis har hun ikke nåleskræk, for hun lider også af Type 1-diabetes og stikker sig selv hver eneste dag.
Ikke en kur
Stina får stadig migræneanfald cirka hver tredje måned, og nogle gange tyr hun til medicin, men hun vil hellere have nåle end piller. Hendes skepsis over for det ”mystiske” har nemlig ændret sig i takt med, at hun har mærket, at det virker.
– Jeg har selv fået evidens for, at det virker, og jeg tror ikke, det er sundt med en masse piller. Hvis det bliver for alternativt, er jeg dog stadig skeptisk. Det er jo ikke en mirakelkur. Det kan ikke kurere min diabetes eller min migræne – men det hjælper på smerterne, siger Stina, som også har oplevet, at det hjælper på stress.
Tidligere i år blev hun sygemeldt med stress, og de første to måneder gik hun hver anden uge hos en akupunktør, der arbejdede med at ”lægge stressen ned”, som akupunktøren kaldte det.
– Når kroppen er i konstant alarmberedskab, kan den have brug for hjælp til at falde til ro, så man kan arbejde med det, der ligger bag stressen. Akupunkturen hjalp mig meget, men det er svært at be-skrive. Jeg blev bare rolig, siger Stina, der tre måneder senere er på vej ud af stressen og tilbage på arbejde – uden medicin.
– Selvfølgelig kan man stille spørgsmål ved, om det er nåle, medicin eller sygemelding, der har virket. Men hvis jeg får det bedre, er det jo ligegyldigt. Jeg har mærket, at det virker, og jeg vil fortsætte med at bruge det forebyggende og smertelindrende. Det er blevet en naturlig del af mit liv.
Stina Madelaire, 38 år. Underviser i yoga og freelancer indenfor marketing og kommunikation.
Jettes knæsmerter og hedeture forsvandt
”Det er jo fantastisk, at der ikke skal mere end nogle nåle til for at gøre mit liv så meget bedre”
På Jette Møllers arbejde har de en akupunktør tilknyttet, så de ansatte kan få hjælp til alt fra musearm til dårlige knæ og migræne. Men Jette har altid sværget til læger og ”rigtig” medicin, og selvom en veninde forsøgte at opmuntre til både alternative behandlere, cannabisolie og mælkefri diæt, var Jette skeptisk.
– Jeg syntes næsten, hun gik for meget ind for det alternative – men efter et stykke tid måtte jeg erkende, at hun fik det bedre, så måske var der noget om det, siger Jette, der besluttede sig for at prøve akupunktur på jobbet, da smerterne i hendes ene knæ satte en stopper for både løb og trapper.
– Selvom jeg er en gammeldags type, der er skeptisk over for det alternative, vidste jeg også, at det måtte prøves. Man kan ikke sige, at det ikke hjælper, hvis man ikke har prøvet det, og efter tre-fire behandlinger forsvandt smerterne i mine knæ, fortæller Jette, der ikke har haft smerter siden, heller ikke når hun løber.
Slut med svedeture
Akupunktøren satte nåle i bestemte punkter overalt på Jettes krop, og hun er heldigvis ikke bange for nåle, griner hun – så der var både fokus på knæsmerterne, men nogle dage også på stress eller uro i maven. Men en dag faldt snakken på overgangsalderen, og Jette fortalte om sine forfærdelige svedeture og sit svingende humør.
– Jeg måtte nogle gange forlade lokalet under møder, fordi jeg skulle have luft, og jeg vågnede op badet i sved. Jeg må ikke få hormontilskud, som man ellers bliver tilbudt, men så foreslog akupunktøren mig at prøve med nåle, mindes Jette, som var en anelse skeptisk i starten, men lod akupunktøren sætte nåle i hovedet, nakken, på fødderne og på den ene hånd.
– Jeg følte mig så afslappet efter den behandling, og det gør jeg hver gang. En slags indre ro, hvor man har det dejligt. Og så tager det toppen af isbjerget i forhold til mine svedeture, og mit humør er blevet mere stabilt, siger Jette, der siden har fundet ud af, at hvis hun får nåle to gange med en uges mellemrum, så varer den gode effekt to uger, før det er tid igen.
Hellere nåle end medicin
Den ”gammeldags” Jette, som hun tidligere beskrev sig selv, har altså oplevet helt at skifte mening om alternativ behandling, og i dag gør hun alt for at undgå traditionel medicin.
– Jeg er blevet en mere alternativ type, og jeg vil helst ikke have piller. Sidste år fik jeg stress, og min læge ville give mig antidepressiv medicin, men jeg takkede nej og begyndte at gå lange ture i stedet og lave alle de ting, jeg kan godt lide at lave. Og jeg fik det bedre uden medicinen, fortæller Jette, der også har droppet sine cigaretter med hjælp fra en hypnotisør.
I dag får hun akupunktur hver anden til tredje uge på sit arbejde, og det holder generne fra overgangsalderen så meget nede, at hun kan nøjes med at lette lidt på dynen om natten, hvis det bliver for varmt.
– Hvis jeg ikke kunne få behandlingerne på mit arbejde, men selv skulle betale, så er jeg nået dertil i mit liv, hvor jeg ville gøre det. Det er jo fantastisk, at der ikke skal mere end nogle nåle til at gøre mit liv så meget bedre, og så længe det hjælper mig, har jeg tænkt mig at blive ved.
Jette Møller, 57 år. Arbejder som kontorfuldmægtig