Flere og flere vælger denne sunde trend: "Vi er blevet klogere"

Siger du ofte ja til et glas vin eller en øl, selv om du egentlig ikke har lyst? Det kan være svært at sige nej, men det kan heldigvis gøres på en god måde. Både for dig og for dem, du er sammen med.

Du kender det sikkert godt. At du er til en fest eller en hyggelig middag, og helt naturligt bliver der hældt vin i dit glas, også uden at du bliver spurgt, for vin hører da til mad, og vi skåler nu engang bedst i alkohol. Og bliver du spurgt, takker du ja, også selvom du måske egentlig ikke har lyst, for andet virker uhøfligt midt i den hyggelige stemning. 

Men måske skal vi blive bedre til at spørge, hvis vi byder andre. Og til at takke nej, hvis lysten til alkohol ikke er der. De senere år er der i hvert fald kommet et større fokus på at skære ned eller helt stoppe med at drikke alkohol – også selv om man ikke har et misbrug. 

Den ældre del af befolkningen er dog ikke hoppet med på den alkoholfri bevægelse i så høj grad som de yngre. 

"Seniorerne er nogle af dem, som er sværest at få til at ændre vaner. Det skyldes, at jo længere tid, du har haft en vane, jo sværere er den at ændre, og hvis vi altid har været vant til at alkohol hører med, når mødes for at hygge os, så tager det lidt tid at finde ud af, hvad vi skal lave i stedet for, og samtidig også at acceptere, at det er helt okay at takke nej," fortæller Ida Fabricius Bruun, direktør i interesseorganisationen Alkohol & Samfund, som arbejder for en mere bæredygtig alkoholkultur i Danmark. 

Synes du, at det kan være svært at sige nej tak, så er det ikke så underligt. Danmark har nemlig en stærk alkoholkultur, der gør, at vi nærmest per automatik sætter alkohol på bordet, når vi samles til fest og hygge. 

5 fordele ved at drikke mindre alkohol

Bedre søvn: Når du har drukket alkohol, falder du nemmere i søvn, men du sover dårligere. Ingen alkohol giver mere af den dybe søvn og dermed et bedre søvnmønster. 

Færre kalorier: Alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier i alkohol som fedt, så mindre alkohol gavner din sundhed. 

Forbedret helbred: Ingen alkohol vil gavne mange helbredsmæssige skavanker. Døjer du med forhøjet blodtryk vil det blive bedre i løbet af én til to uger, forstyrret hjerterytme vil bedres i løbet af fire uger og lider du af diabetes, vil ingen alkohol generelt bedre sygdommen.

Mindre stress: Koncentrationen af stresshormonet kortisol samt andre stresshormoner i kroppen falder. 

Sygdomsrisikoen falder: Store mængder alkohol gennem længere tid øger risikoen for at udvikle mere end 200 medicinske tilstande og sygdomme, særligt sygdomme i hjernen, nervesystemet, leversygdomme og kræft. Kilde: Alkohol & Samfund og Sundhed.dk

"Særligt i sociale fællesskaber er alkohol ikke blot en lille del af det at samles, det er det, vi samles om, og den vane bliver skabt allerede, fra vi er helt unge. Når man kommer i ungdomsuddannelsesalderen er alkohol ofte det, der giver adgang til fællesskaberne, og mange af de fællesskaber og de vaner tager vi med ind i vores voksenliv," siger Ida Fabricius Bruun. 

Vær åben 

Danskerne har generelt et stort alkoholforbrug, men salget af alkohol er dog generelt faldet siden 1980’erne. 

Hvor hver dansker over 18 år i gennemsnit købte 10,4 liter alkohol i 2021 var tallet faldet til 9,7 liter i 2022, dog med det aber dabei, at salget af alkohol stiger med 35 procent i netop december.

 Og det høje juleforbrug er måske en af grundene til diverse trends, hvor man skærer ned for alkoholen. Du har måske hørt om hvid januar, som er lig med at lægge alkoholen på hylden i årets første måned. Og fra England kommer sober curious, som er en bevægelse, der går ind for at skære ned på alkohol. 

"Der ligger flere ting bag de her trends. Det handler om, at vi sundhedsmæssigt er blevet klogere, og at vi som forbrugere er blevet mere bevidste om, hvad forskellige ting gør ved os. Vi ser også en bevægelse blandt de helt unge, som er i gang med at tage nogle opgør med de normer, vi har haft. Sober curious er blevet stort, fordi der er kommet et sprog for det at skære ned og at kunne sige nej tak. Hvor det tidligere primært har været sådan, at enten så drak du ligesom alle andre, eller også så drak du ikke, og så var det nærmest, fordi du var afholdsmand eller af religiøse årsager, så har vi nu fået en mellemting, som ikke er så sort/hvid," siger Ida Fabricius Bruun.

6 tips til at skære ned på alkohol

• Husk talemåden ”lidt, men godt”. Det handler ikke om at drikke så meget som muligt, men om at nyde det, du indtager. 

• Drik af små glas og sæt glasset fra dig, når du ikke drikker. Så indtager du helt automatisk mindre. • Hav ikke vinflasker og øldåser på køl hele tiden. Nøjes med at lægge det i køleskabet den dag, hvor du påtænker at drikke det. 

• Vin i boks er blevet meget populært, men undgå det gerne. Det er sværere at holde øje med, hvor meget du drikker, end hvis du hælder fra en flaske. 

• Det er hyggeligt at, ja, hyggesnakke, men undgå at hænge for længe over maden, så ryger der ofte mere alkohol ned. Lav i stedet en aktivitet eller rejs jer fra bordet. 

• Er du på restaurant, og menuen står på tre retter, så bestil ét glas rødvin og ét glas hvidvin i stedet for en hel flaske. 

Kilde: Hjerteforeningen

Beslutter du dig for at sætte en ny alkoholkurs, så er det en god ide at være åben omkring det. Det gør det nemmere at forstå, hvorfor du takker nej.

"Allerbedst er det at sige det, som det er. At du prøver at skære ned, fordi du for eksempel gerne vil leve sundere, har et ønske om at tabe dig eller måske sove bedre om natten, når ikke du drikker alkohol. Det kan også være, at du føler dig mere til stede uden alkohol i blodet, og derfor prøver du at lade være," råder Ida Fabricius Bruun. 

Selvom du er åben omkring dine grunde til ikke at drikke alkohol, kan det sagtens være, at du stadig bliver mødt med sætninger som ”kom nu, et enkelt glas skader da ikke” eller ”du kan da godt lige skåle med”, men hold fast og sig gerne, at det er okay, at de andre stadig drikker. 

"Når man takker nej, kan man godt blive mødt af, at de andre i selskabet kan føle, at det så er forkert, at de stadig vælger at drikke alkohol, så sig gerne højt, at det altså er helt okay, at de andre gør det. Du er ikke på et korstog, så hold dit valg på egen banehalvdel og italesæt, at de andre bare skal gøre, som de plejer," siger Ida Fabricius Bruun.

Alkoholfri fællesskaber 

December lakker lige nu mod enden, og det er traditionelt set en måned med meget fest og hygge og meget alkohol. Og det er lige netop i de stunder, at det kan være særlig svært at takke nej til alkohol, fordi der til hyggen ofte hører god mad og drikke, ikke mindst af den slags med promiller. 

"De situationer, hvor alle andre drikker, eller hvor alkohol er meget centralt for den måde, man mødes på, kan det være svært at stå udenfor, og der er bare mange situationer i Danmark, hvor alkohol er en helt naturlig del af setuppet," siger Ida Fabricius Bruun, der derfor foreslår, at du i stedet selv prøver at skabe nogle fællesskaber, hvor alkohol ikke spiller en rolle. 

Hvid januar? Sådan holder du motivationen

En måned uden alkohol – såkaldt hvid januar – er en måde at se nærmere på dine vaner og mærke efter, hvordan din krop har det uden alkohol. Samtidig bliver du også mere bevidst om, hvordan alkohol fylder i dit liv. 

Hvid januar behøver ikke være lig med slet ingen alkohol, du kan også blot vælge at skære lidt ned. Her er syv tips til at holde dit løfte til dig selv. 

1. Hav ikke alkohol i hjemmet. 

2. Mind hele tiden dig selv om, at det er okay at sige nej. 

3. Del din beslutning med dem omkring dig, så de kan støtte dig. 

4. Hold hvid januar med en ven eller et familiemedlem, så I er to.

5. Skriv ned, hvorfor du ikke vil drikke. Får du lyst, så tag et kig på listen. 

6. Drik noget andet, du godt kan lide, som juice, kaffe eller alkoholfrie øl/drinks. 7. Giv ikke op, selvom du falder i. Der er en ny dag i morgen. 

Kilde: Alkohol & Samfund

"Du kan selv tage initiativet til at invitere til noget, hvor alkohol ikke nødvendigvis er oplagt. Det kan være at gå en tur sammen, spille brætspil eller synge julesange sammen, for så ender du ikke i den her situation, hvor det er meget tydeligt, at du ikke drikker."

Realistisk kan det dog nok ikke undgås, at du vil ende ved et eller flere borde, hvor vin-, øl- eller snapseglas er en del af opdækningen, og her vil det være en god idé selv at medbringe nogle alkoholfri drikke, så du gør det nemmere for dig selv. 

"Det er fuldstændig det samme som at have en allergi overfor noget mad eller ikke at kunne tåle gluten, så tager folk også ofte deres eget med. Det vigtigste er, at der ikke bliver gjort et stort nummer ud af, at du takker nej til alkohol, for jo flere, der gør og siger det på en naturlig måde, jo mere naturligt bliver det også," siger Ida Fabricius Bruun. 

Drikker du eller en pårørende for meget, kan I få gratis og anonym hjælp på Alkolinjen på 80 200 500.

Kender du Sober Curious?

Kendte personligheder som tv-vært Ane Cortzen, radiovært Cecilie Hother, livstilseksperten Julia Lahme samt kommunikationsrådgiver Anna Thygesen har for eksempel alle fortalt, hvordan de enten helt har fravalgt alkohol eller har fået et øget fokus på at drikke mindre.

De er alle en del af en trend kaldet sober curious, som er en slags bevægelse startet at den engelske forfatteren Ruby Warrington, som i 2018 udgav en bog med samme navn. Ordret betyder det at være nysgerrig på at være ædru, og meningen er at blive mere bevidst om dit alkoholforbrug i forhold til, hvorfor du drikker, hvor meget du drikker og hvornår. Det handler derfor ikke nødvendigvis om slet ikke at drikke alkohol, men blot at tage mere stilling. 

Kilde: Alkohol & Samfund