Forsker afslører: Sådan taber du dig med kroppens egen Wegovy

Vægttabsmedicinen Wegovy er for mange blevet en gamechanger. Men hvad nu hvis vi fortæller dig, at det faktisk "bare" er en efterligning af et hormon, din krop selv kan producere? Og at du, igennem din kost, kan øge produktionen af hormonet? Bliv meget klogere på det her, hvor lægemiddelforsker Anette Sams deler sin viden om kroppens særlige hormon og dets sunde bonusser.  

Det kan nærmest virke, som om lægemidlet Wegovy på helt mirakuløs vis kan hjælpe patienter med at tabe sig, men i virkeligheden er det slet ikke et mirakel. Nej, medicinen fra Novo Nordisk er såmænd ”bare” en efterligning af et hormon, GLP-1, din krop selv producerer.

Ved at ændre dine kostvaner kan du booste produktionen af hormonet og sætte (ekstra) gang i et vægttab – og samtidig opnå en række andre sundhedsmæssige fordele. 

Det har lægemiddelforsker Anette Sams netop skrevet en bog om. Hun mener nemlig, at vi skal kende den naturlige pendant til Wegovy og forstå vores kroppe bedre. I bogen beskriver hun blandt andet, hvordan hormonet fungerer, hvor og hvordan det produceres, og hvad man kan gøre for at øge produktionen af det. Kort sagt handler det om at spise flere planter og mindre ultraforarbejdet mad. Derved producerer din krop mere GLP-1, som blandt andet er med til at regulere din appetit og dit blodsukker – og altså er det hormon, som Wegovy efterligner. Læs med videre, og bliv meget klogere på, hvordan kroppen selv kan regulere sig til en sund vægt.

Du føler dig mæt og tilfreds

GLP-1-hormonet gør rigtig mange gode ting for dig. Blandt andet regulerer det din appetit og får dig til at føle dig mæt. Derudover får det dig til at føle dig tilfredsstillet, når du har spist, fortæller Anette Sams. 

"Indirekte er det også med til at regulere blodsukkeret. Dét har stor betydning for risikoen for at udvikle alle mulige sygdomme såsom diabetes, hjerte-kar-sygdomme, cancersygdomme, you name it. Samtidig betyder et reguleret blodsukker afsindigt meget for appetitten. GLP-1 har altså en direkte effekt på appetitten, og samtidig har det en indirekte effekt, fordi det påvirker blodsukkeret, som påvirker appetitten. Det er plus-plus. Selvom Wegovy er en efterligning af det naturlige GLP-1, der dannes i kroppen, er der forskel på at få hormoner som medicin og at danne dem selv," forklarer Anette Sams. 

"At tage GLP-1 som medicin er en virkelig potent måde at tabe sig på. Det har rigtig mange gode effekter og er lidt noget andet, end når kroppen laver sin egen GLP-1. Blandt andet ligger hormonet og virker i kroppen i lang tid, når man sprøjter det ind som medicin, hvorimod det, som kroppen selv laver, hurtigt bliver nedbrudt igen."

I nogle tilfælde kan der altså være god grund til at benytte Wegovy, fordi det er kraftigere end GLP-1. Anette Sams understreger derfor også, at hun ikke er modstander af  vægttabsmedicinen, men at hun mener, at vi også skal kende og forstå potentialet i andre muligheder. ”Magien” i dem, kalder hun det ligefrem. 

"Jeg vil ikke blande mig i, hvem der skal medicineres i forbindelse med et vægttab, det må den enkelte person afgøre sammen med sin læge, men jeg synes, at alle mennesker skal vide, hvad kroppen selv kan gøre. Faktisk føler jeg ikke, at jeg kan være bekendt at holde denne viden tilbage, for GLP-1 kan gøre virkelig meget for dig. Og reelt set kan man jo bare prøve at spise GLP-1-venligt og se, om det fungerer for én, og ellers kan man eventuelt starte på medicin," siger Anette Sams og uddyber: 

"GLP-1-venlig kost vil for øvrigt også gøre Wegovy mere virksomt. Og helt generelt gøre dig sundere, fordi det på alle måder er sundere at spise GLP-1-venlig kost fremfor den kost, som de fleste danskere får i dag."

Mere stimulans, mere hormon 

Den GLP-1-venlige kost vender vi tilbage til. Først skal vi lige kigge lidt nærmere på, hvordan dette naturlige vægttabshormon dannes i kroppen. 

"Kroppens eget vægttabshormon, GLP-1, bliver dannet i nogle meget fine, specialiserede celler ved navn L-celler, som findes i vores tarm. Hvis vi ikke sender ret meget stimulans ned til L-cellerne, laver de ikke ret meget GLP-1 til os, for det får de ikke besked på. Hvis vi omvendt sender meget stimulans, producerer de meget GLP-1."

"Du har otte meter tarm, og der er flere og flere L-celler, jo længere man kommer ned i tarmsystemet. Det vil sige, at jo længere dine madrester kommer ned i tarmsystemet, jo flere L-celler møder de, og jo mere GLP-1 produceres der. Så langt, så godt. Problemet med dette ”system” er bare, at mange af os ikke sender særligt mange madrester særligt langt ned i vores tarmsystem. Men det kan man heldigvis ændre på," fortæller Anette Sams. 

Og faktisk er det ret ligetil. 

"Hvis du vil øge produktionen af GLP-1, skal du spise planter. Ikke plantebaseret, men planter," siger hun. 

Ved at spise planter kan vi ifølge Anette Sams producere markant mere GLP-1, end de fleste af os gør. Det skyldes, at planteceller har en særlig ”indpakning”, som sørger for, at de kommer langt ned i tarmene, hvor L-cellerne sidder tæt.

Elsk dine planter

"Du kan forestille dig planteceller som små breve, der er pakket i konvolutter. Hvis ikke breve var lagt i konvolutter med adresser på, ville det være tilfældigt, hvor postbuddet gik og strøede  brevene ud henne, men fordi der er konvolutter med en adresse på, ender brevene de rigtige steder." 

"Planteceller kommer i en lille konvolut i form af en fibervæg. Konvolutterne bestemmer, hvor plantecellerne skal hen i dit tarmsystem og bliver først åbnet, når de er endt i den rigtige postkasse. Og det er lige dér, hvor der er mange L-celler. Fibervæggene omkring plantecellerne gør altså, at plantecellerne kan blive transporteret langt ned i tarmsystemet til L-cellerne. De modtager brevene, fordi tarmbakterierne dernede i tarmen kan nedbryde konvolutten, altså fibervæggen. Når L-cellerne i denne proces bliver aktiveret, går de i gang med at producere GLP-1." 

Hvis du vil øge produktionen af GLP-1, skal du altså spise planter – i alverdens afskygninger. Ifølge Anette Sams gælder det nemlig, at alle planteceller kan sætte gang i GLP-1-produktionen, selvom nogle er bedre til det end andre. 

"Kål er verdensmester i det, men bare fordi der kun er én, der vinder OL-guldmedaljen, er der jo også mange andre dygtige deltagere til OL. Så krydderurter, bladsalat, agurk, gulerødder og alle andre planteceller sætter også gang i produktionen af GLP-1, du skal måske bare spise mere af det. Det gælder også nødder, mandler og frø. Alle planteceller, der ikke er forarbejdede."

At plantecellerne ikke må være forarbejdede, betyder ikke, at du udelukkende skal spise rå fødevarer. 

"Planterne må gerne tilberedes. Du ødelægger ganske vist nogle af de famøse konvolutter, når du tilbereder din mad, men det gør ingenting. Det er jo ikke, fordi ALLE konvolutterne nødvendigvis skal sendes alle otte meter ned i tarmsystemet. Så du kan roligt både blende, grille, koge, stege og bage dine planter."

Anette Sams...

...er uddannet farmaceut og har en Ph.d. i kredsløbssygdomme og metabolisme fra Københavns Universitet og University of California. Hun er ekstern lektor ved Københavns Universitet, arbejder i et biotech-firma, afholder foredrag for både sundhedsprofessionelle og private og er tidligere director og specialist hos Novo Nordisk. Hun er aktuel med bogen ”Kroppen kan selv” og har tidligere bl.a. skrevet bøgerne ”Kålhydrater”, ”Sandheden om sukker” og ”Ud af diabetes 2”

Ultraforarbejdet mad overalt

Hvis du vil have din krop til at producere mere GLP-1, skal du altså servere den en masse planteceller. Omvendt skal du holde dig langt væk fra ultraforarbejdede fødevarer. Og det er her, et af de helt store problemer opstår. Spiser du som størstedelen af danskerne, er en stor del af din kost nemlig ultraforarbejdet. 

"I Danmark, og mange af de lande, vi sammenligner os med, er et sted mellem 50 og 75 procent af det, vi spiser, ultraforarbejdet mad. I ultraforarbejdningen har man smadret fibervæggen, så der er ikke nogen konvolut omkring cellerne, og derfor går posten og drysser alle brevene ud tilfældige steder. På den måde kommer maden ikke særligt langt ned i tarmen, og derfor får den ikke aktiveret særligt mange L-celler." 

Listen af ultraforarbejdede fødevarer er lang og omfatter ikke kun fødevarer, der åbenlyst er usunde. Nej, også rigtig mange produkter, man måske ville tænke som sunde, er ultraforarbejdede. Det gælder blandt andet mange former for fabriksfremstillet brød, yoghurt, myslibarer og plantebaserede mælkealternativer. Og rigtig mange lightprodukter. 

"I Danmark har vi haft meget fokus på at fjerne fedt fra vores mad, og vi spiser mange lightprodukter. Men i processen med at suge fedt ud af fødevarerne er de blevet ultraforarbejdede."

Hvad er forarbejdet mad?

1. Uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer

Uforarbejdede fødevarer er blandt andet bær, frugt og grøntsager, frisk kød, æg og mælk. Minimalt forarbejdede fødevarer er naturlige fødevarer, hvor uspiselige dele er blevet fjernet eller udsat for processer såsom tørring, frysning eller emballering. 

2. Forarbejdede kulinariske ingredienser

Ingredienser baseret på gruppe 1-varer, som er normale at bruge i madlavningen. Det er for eksempel salt, sukker, smør, madolie og honning. 

3. Forarbejdede fødevarer

Mad, der er blevet fremstillet ved at blande fødevarer fra gruppe 1 og gruppe 2. Det kan være saltede nødder, grøntsagskonserves, fisk i olie, hjemmebagt brød og øl. Tilsætningsstoffer som antioxidanter og konserveringsmidler kan indgå. 

4. Ultraforarbejdede fødevarer

Industriprodukter med mange ingredienser, hvoraf flere er usædvanlige i køkkenet. Det gælder for eksempel farvestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler. Industrielt fremstillede produkter, der ofte fremstilles ved at kombinere flere processer eller omfattende bearbejdning. De består af kemisk modificerede stoffer fra råvarer, som modificeret stivelse og isolerede proteiner, kombineret med tilsætningsstoffer, som skal give den rette smag, konsistens, udseende og holdbarhed. Fødevarerne i denne gruppe er blandt andet industribagt brød, sodavand, chokolade, is og leverpostej. 

Kilde: Anette Sams i ”Kroppen kan selv”

Du får selv alle kalorierne

Anette Sams mener, at vi i Danmark ville have godt af at tænke vægt og kost på en ny måde. 

"Mange går op i, at overvægt hænger sammen med, at man har spist for meget. Der, synes jeg, at det er vigtigt at sige, at man måske har spist for meget af noget og for lidt af noget andet. På en måde kan man ligefrem sige, at overvægt hænger sammen med, at man får for lidt – for lidt stimulans af sine L-celler." 

Ifølge forskeren gælder det altså ikke om at få så få kalorier som muligt ved for eksempel at vælge lightprodukter i forbindelse med et vægttab. 

"Som regel tænker man, at man skal skrue ned for kalorierne for at tabe sig. Derfor vælger mange kaloriefattige fødevarer, men de er ofte ultraforarbejdede. Så ganske rigtigt får man færre kalorier, men man sender så også mindre stimulans ned til sine L-celler. Det gør det svært at appetitregulere, hvis man spiser lightprodukter og andre ultraforarbejdede fødevarer," siger hun.

 Foruden at du ikke får produceret de store mængder GLP-1, når du spiser ultraforarbejdet mad, bruger din krop heller ikke særligt meget energi på at nedbryde det. Anette Sams beskriver det som, at ultra-forarbejdet mad er delvist fordøjet fra producentens side af. 

"Ultraforarbejdningen gør, at du ”selv” får alle de kalorier, du spiser, fordi dit fordøjelsessystem ikke bruger energi på at nedbryde maden. Er maden derimod IKKE forarbejdet, tager dit fordøjelsessystem nogle af kalorierne, fordi maden skal forarbejdes af både dig og dine hjælpsomme tarmbakterier. Så det er to vigtige ting: Du får ikke dannet GLP-1, og samtidig får du selv alle kalorierne, når du spiser ultraforarbejdet mad."

Sådan spiser du GLP-1-venligt

25 procent kål og andre grove grøntsager

Alle former for kål samt grove grøntsager som rodfrugter og bælgfrugter. Du kan spise det råt eller tilberede det, men undlad at tilsætte sukker og mel. Brug gerne krydderier og olie.

50 procent grøntsager og frugt

Alle andre former for grøntsager såsom agurk, tomat, ærter og squash. Det er også her, frugt hører hjemme, men du skal helst have mere grønt end frugt.

25 procent gode fedt- og proteinkilder

For eksempel nødder, mandler, frø, avokado, proteinrige linser og bønner samt gode olier. Du kan også spise æg, yoghurt naturel, smør, kød af god kvalitet og skaldyr. 

Kilde: Anette Sams i ”Kroppen kan selv”

Skyldes det GLP-1 eller kosten?

Anette Sams er ikke i tvivl om, at det på flere niveauer er sundt at spise mere GLP-1-venlig mad. Hvis du taber dig af det, kan hun imidlertid ikke sige præcis, hvor stor en del af vægttabet, der skyldes den øgede GLP-1- produktion. 

"Hvis man skal lege djævlens advokat, kan man sætte spørgsmålstegn ved, hvad der reelt ligger til grund for et vægttab, hvis man spiser på en GLP-1- venlig måde. Kosten vil gøre alt muligt sundt ved dig, og derfor kan man spørge: Er du sikker på, at det direkte er grundet den øgede GLP-1-produktion, at man taber sig? Og nej, det er jeg ikke. Men det skal ikke afholde mig fra at give det gode råd om GLP-1- venlig kost videre. Desuden er det jo ikke et argument for IKKE at spise på denne måde, at jeg får flere forskellige sundhedsfordele ud af det."

Hun uddyber, at du ved at spise GLP-1-venlig kost vil få mange grøntsager og andre planter, og at du derfor muligvis vil få færre kalorier end ellers. Samtidig vil kalorierne sandsynligvis være ”bedre” i den forstand, at de både øger GLP-1-produktionen, og at din krop skal bruge energi på at nedbryde dem. Der er altså mange faktorer, der kan have indflydelse på et eventuelt vægttab, hvis du begynder at spise, som Anette Sams anbefaler.

"Kroppen kan selv"

I sin nye bog, ”Kroppen kan selv”, sætter lægemiddelforsker Anette Sams fokus på det naturlige alternativ til vægttabsmedicin. Med praktiske anvisninger får du at vide, hvad du kan gøre, og hvordan du kan spise, hvis du vil aktivere hormonerne – ikke kun for at bevare en sund vægt, men også for at regulere blodtrykket og forebygge udbredte sygdomme og lidelser. 

”Kroppen kan selv”, Anette Sams, Gyldendal, 200 kr