Anne Hjernøe om stress

Anne Hjernøe om et særligt ordsprog: "Jeg synes, at det er den største løgn"

Vi kender hende fra DR-serier, hvor hun rejser verden rundt med Anders Agger – og derudover har hun udgivet en række bøger om alt fra sunde hverdagsretter til overgangsalder. Senest har hun skrevet en bog om stress – en lidelse hun selv fik tæt ind på livet for et par år siden.

Vært og kogebogsforfatter Anne Hjernøe troede, at hun var ved at blive ramt af et hjertetilfælde, da hun for et par år siden lå på briksen hos sin læge. Et galoperende hjerte, tunnelsyn og besvær med at trække vejret ordentligt var blot nogle af de symptomer, hun var ramt af.

Efter flere prøver og tests kunne lægen berolige hende med, at hun var sund og rask, men hun havde alt, alt for travlt i sit arbejdsliv – og satte hun ikke tempoet ned, ville stress blive en realitet.

”Jeg havde en fornemmelse af, at alting kørte. Jeg har jo det sjoveste job i verden, så giv mig bare mere af det. Ja, jeg havde da travlt, men det har alle jo, så jeg forstod overhovedet ikke de signaler, min krop prøvede at sende mig,” siger Anne Hjernøe i denne uges Hendes Verden.

Hun valgte derefter at lukke helt ned for sin kalender og stemplede ud – og efter et par uger kunne hun allerede mærke, at hendes krop faldt til ro.

”Jeg sidder tilbage med fornemmelsen af, at der var et jordskælv på vej, og at jeg nåede ud af huset i nogenlunde god behold, lige inden det braste sammen,” siger Anne Hjernøe.

I dag kan hun sætte ord på, hvad der kan skubbe hende ud over kanten. Hun er glad for sit arbejde, og det stresser hende ikke, hvad enten det er tv-produktion eller at skrive en bog. Men det som kan presse hende er, hvis der pludselig kommer nye opgaver ind, eller hvis nogen hiver fat i hende, mens hun er fordybet i det andet.

”På det punkt er jeg blevet mere sensitiv, for sådan havde jeg det ikke for 10 år siden. Derfor hader jeg også den der sætning ”det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere”. Jeg synes, det er den største løgn. Jeg er blevet mere shaky og mere sårbar i forhold til at føle mig presset, når der kommer slinger i valsen.”

Tager naturpiller

Anne Hjernøe er derfor blevet meget bedre til at prioritere sin tid. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at hun ikke svarer på mails om aftenen, og hun sørger for at holde pauser i løbet af arbejdsdagen. Når hun arbejder hjemme, tager hun én gang i timen det, hun kalder en naturpille.

”Så går jeg stille og roligt og river nogle blade sammen, trækker lidt ukrudt op eller slår græsset med sådan en ”akustisk” græsslåmaskine, som jeg har købt. Bare det at være udenfor og få klaret hovedet med noget frisk luft og lidt bevægelse i kroppen, det gør simpelthen underværker," siger Anne Hjernøe og fortsætter:

”Jeg bruger naturen rigtig, rigtig meget, og jeg skal udenfor hver dag. Gå en tur i skoven eller tage ud til havet og mærke vinden. Det giver mig ro og udsyn og en fornemmelse af at være rodfæstet. Det er den vildeste fornemmelse, som bringer mig fuldstændig i harmoni, og som jeg slet ikke kan undvære. Sådan har jeg haft det, siden jeg var helt lille, hvor jeg nærmest boede i træerne.”

Læs hele interviewet med Anne Hjernøe i denne uges Hendes Verden, hvor hun fortæller mere om sin nye bog, ’Stå stærkt’, og de nye programmer ’Anne og Anders i Afrika’.

Fakta

  • Anne Hjernøe, 55 år. 
  • Vært på tv-programmerne AnneMad, Frilandshaven samt en række rejseprogrammer med Anders Agger. Aktuel med Anne og Anders i Afrika på DR1. 
  • Forfatter til 27 bøger. Aktuel med bogen Stå Stærkt.
  •  Leder på sundhedskurser om mad, motion og mental sundhed i udlandet og Danmark. 
  • Gift med Jens Folmer Jepsen og mor til datteren Camille på 22.