trække ud inden man kommer som prævention

Min partner mener, det er fint "at stå af i Roskilde" - hvad gør jeg?

Et ægtepar har fået de børn, de ønsker. Som prævention bruger de nu, at manden trækker sig ud, før han kommer. Sexolog Ditte Winkel svarer her på spørgsmål om beskyttelse, når kondomer og hormonel beskyttelse ikke ønskes.

Spørgsmål: "Jeg er en gift kvinde, der har fået de børn, jeg gerne ville have. Dog bruger min mand og jeg ikke nogen form for prævention i øjeblikket, andet end at han trækker sig ud, inden han kommer.

Det gør det til tider lidt svært for mig at give mig helt hen i akten, da jeg er nervøs for, om han nu også når det i tide, men ingen af os er fans af kondomer, og jeg vil helst ikke tage nogen former for hormonel beskyttelse. Hvad er din mening om det?"

Svar: Min umiddelbare mening om, at din partner ”står af i Roskilde”, er, at det i hvert fald er risikabelt. Men det antyder du jo også selv. Selvfølgelig er der risikoen for, at din mand ikke når at trække sig ud, men du kan faktisk også blive gravid alligevel, nemlig via hans præsæd.

Det er den væske, han producerer, når han bliver ophidset inden samleje, og som bl.a. har til formål at smøre undervejs i akten. Præsæd bliver produceret et andet sted i underlivet end der, hvor sædvæsken bliver produceret, og derfor er der som sådan ingen sædceller i præsæden.

Dog kan sædceller overleve længe i urinrøret, og hvis din mand ikke har tisset siden sidste gang, I havde sex, kan sædcellerne komme ud med præsæden og dermed befrugte dig.

Hvis du ikke er til hormonel beskyttelse, hvilket flere og flere kvinder fravælger i disse år, så er pessaret en mulighed. Et pessar ligner en lille hat uden skygge, og det skal med fingrene placeres i skeden ved livmoderhalsmunden. Det kan kræve lidt øvelse at få det anbragt korrekt, men når det sidder, vil hverken du eller din partner kunne mærke det.

Det skal altid anvendes med pessarcreme, der virker sæddræbende, og du kan sætte det op 2 timer før et evt. samleje. Du skal omkring din læge, hvor han eller hun vil undersøge dig og vurdere, om denne præventionsmetode er egnet til dig. Lægen måler, hvilken størrelse pessar du skal have, og viser dig, hvordan det skal sættes op samt tages ud.

Derudover findes der flere apps, du kan downloade, som ved hjælp af de oplysninger, du indtaster, tracker din cyklus og med ekstrem nøjagtighed kan fortælle dig, hvornår på måneden du er fertil og derfor bør afstå fra ubeskyttet penetrationssex.

Hormonprævention

Den mest solgte hormonelle beskyttelse herhjemme er p-pillerne, som blev brugt af 250.000 kvinder i 2020. Men salget er faldet markant siden 2012, hvor op mod 400.000 kvinder fik udskrevet p-piller på recept.

Derimod er salget af minipiller og hormonspiraler fordoblet i samme periode, og salget af nødprævention – også i daglig tale kaldet ”fortrydelsespillen” – er steget med ca. 25% siden 2012 til ca. 122.000 solgte pakker i 2020.

Ditte Winkel

Ditte Winkel er parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner.

Ditte er ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3. Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.