body centric living

Ny trend: Er du parat til at sætte din krop i centrum?

Den har været på vej lige så stille, megatrenden body centric living, som vender op og ned på vores syn på krop og sind. Kroppen skal ikke længere blot opfattes som et hylster for sindet – nu skal den i centrum og dyrkes som det absolutte udgangspunkt for vores liv. Her sætter trendforsker og kommunikationsekspert Julia Lahme dig ind i tendensen.

Måske kender du det? Når nogen siger, at du skal mærke efter eller spørger, hvad du har lyst til at spise, så er du i tvivl om, hvad du mærker, eller hvad du har lyst til. Du kan rationelt godt forklare, hvad du bør vælge, men kroppen, der burde give dig svaret, melder sig lidt ud.

Du er ikke alene om at have det sådan. I den vestlige verden har vi i de sidste mange århundreder haft en forståelse af det rationelle − af hovedet − som det absolut vigtigste.

Kroppen, og især kvindekroppen, har været en slags besværlig maskine, der skulle plejes nok til, at intellektet kunne trives. Men nu er hele den oplevelse i forandring.

Vi lever i en tid, som, uanset om vi har lyst til at tænke på det eller ej, står i skyggen – eller i lyset – af en pandemi. Corona ændrede måden, vi forstod os selv og vores kroppe på. Vi gik fra at kunne færdes frit i verden til, at vi blev en smittefare for hinanden og i virkeligheden også for os selv, hvis vi glemte håndsprit, masker, afstand og forsigtighed.

Inden pandemien var mange af os trænede i, at hovedet, hjernen og sindet var vores største aktiv. Vi skulle udtænke, arbejde og intellektualisere, og vi skulle gøre det på en måde, så kroppen var mindst muligt i vejen. Og sådan har det i virkeligheden været i mange hundrede år.

Kvindekroppen har først de sidste par år fået lov til at eksistere på en måde, hvor vi gør op med tabuer omkring overgangsalder, menstruationssmerter og pms. Det er til gengæld sket med en fart, der betyder, at et land som Spanien i 2023 godkendte en lov om, at kvinder må tage sygedage, hvis de oplever smertefulde menstruationer. 

På mange måder er vi på vej ind i en ny tid, hvor (kvinde)kroppen pludselig får lov til at eksistere med alt, den er. Vi er der langt fra helt, og vi mangler stadig at forstå, om det aftabuiserede fokus omkring kvindekroppen påvirker ligestillingen negativt, men lige nu er der i virkeligheden ikke så meget dårligt at sige om, at vi får lov til at mærke vores krop.

Kroppen kommunikerer

Samtidig med at kroppen kommer mere i fokus, gør AI det samme. Det betyder, at mange af de ting, vi har hyldet hovedet og intellektet for, truer med at lade sig udlicitere til en computerskabt intelligens.

Hvis logisk og strategisk tænkning og komplicerede udregninger i virkeligheden bor lidt bedre i en computer, i noget der ikke slæber rundt på en krop, så bliver vores største aktiv noget helt andet, nemlig at vi har en krop og dermed en måde at mærke verden på.

Den amerikanske forsker Albert Mehrabin gennemførte en lang række forsøg om, hvordan en oplægsholders følelser blev oplevet af tilhørerne. Her fastslog han, at 55 procent af vores kommunikation er nonverbal, og det slår hovedet på sømmet af det, vi alle sammen nok har en idé om, nemlig at kroppen taler.

Samtidig er det kroppen, vi sanser med, kroppen vi oplever vores omgivelser igennem, og kroppen der giver os fundamentet for at bevæge os rundt i verden.

AI får helt sikkert vidtrækkende konsekvenser i mange retninger – det er allerede i gang – men det medvirker også til, at kroppen får en renæssance. Kroppen, den menneskelige kreativitet og vores måder at deltage i verden på ud fra kroppen er allerede nu på vej tilbage i fokus.

Longevity vs. body centric living

De sidste par år har mange talt om longevity. Longevity betyder ”lang levetid”, og det er netop, hvad tilhængere af denne tendens stræber efter: et langt liv.

I de senere år har longevity-bevægelsen især kredset om ny teknologi, behandlinger og metoder, der kan have foryngende effekt og i det hele taget hjælpe os med at ikke bare leve sundere, men også nedbringe vores kropslige alder – altså stoppe aldringen og sætte tiden i stå.

Det at forsøge at leve sundere er ikke for at opnå sundhed alene, men for at skrue på sundheden for at opnå længere levetid.

En af de førende forskere på området er David Sinclair og er professor i genetik på Havard University. Han mener – meget forenklet forklaret – at man med de rette metoder og den rette forskning kan ”reboote” kroppens celler og på den måde stoppe aldringsprocessen.

Body centric living-trenden adskiller sig fra longevity ved at sætte hele kroppen i centrum uden at kæmpe for et bestemt element omkring kroppen.

Stress kureres med massage

Body centric living sætter kroppen i fokus og i centrum for det liv, vi lever. I løbet af de næste par år vil vi have mere fokus på kroppen som udgangspunkt for livet, som vi for eksempel ser med lovgivningen i Spanien.

Body centric living kan for eksempel betyde, at stress ikke altid først vil blive behandlet som noget, der sidder i sindet, men som en lidelse, der sidder i kroppen. Du vil måske blive henvist til en massør eller fysioterapeut, før du får en henvisning til en terapeut.

Der kan også ske det, at vi kommer til at opleve en kollega mene, at det er helt naturligt at sige nej til en mødeindkaldelse, fordi den ligger på samme tid som hendes pilates. Noget, der ville nærme sig en fyringsgrund for fem år siden.

Kropsfokusset betyder også, at vi ikke længere vil lade os definere af udefrakommende kasser. Alder, køn og begrænsninger er temaer, som vi kan forhandle. Vi er allerede i fuld gang med at frigive kønnet, men når kroppen kommer i centrum, er vores alder også noget, vi hver især gerne vil have indflydelse på.

Og mens indsatsen i tidens andet helt store sundhedsbuzzword longevity primært handler om at leve længe, kommer vi i fremtiden til at se vores bestræbelser handle om at leve godt, dejligt og nydelsesfuldt med vores krop, udseende og helbred.

Din genvej til body centric living

Der er efterhånden mange nye og blide genveje som yoga, massage og vinterbadning, der kan bruges til at få kontakt med kroppen, men der, hvor det virkeligt batter, er hvor hoved og krop sidestilles. Det sker på helhedsorienterede retreats og klinikker, der netop specialiserer sig i det.

Odense

Hos Lucia Care Clinic i Odense arbejder de som det første sted i Danmark med integrativ medicin. Klinikkens grundlægger Nanna Kirkebjerg er både speciallæge i almen medicin og uddannet i naturmedicin, og hun arbejder netop for, at krop og sind følges ad. Klinikken tilbyder alt fra kropsbehandlinger til naturterapi, medi-spa, sauna, massage, mindfulness og medi-yoga.

Thailand

På det holistiske wellness-retreat Kamalaya på øen Koh Samui står krop og sind lige. Her behandles ikke blot, her forebygges og arbejdes der målrettet med at bringe krop såvel som sind i den optimale tilstand til at være lige der, hvor livet kræver, du er. På Kamalaya kan du vælge mellem flere programmer, og når du checker ind, mødes du af en læge, som undersøger dit udgangspunkt.