Vil du være vegetar? Sådan erstatter du bedst hakkekødet
Hvis du vil med på den grønne bølge, skal du have en plan. For hvad erstatter bedst hakkekødet og kødpålægget, så du bliver ordentlig mæt? Og hvordan sikrer du, at kroppen får det, den har brug for? Vi guider dig til et grønt liv.
Har klimakrisen fået dig til at ønske at leve mere bæredygtigt, eller vil du generelt gerne leve grønt og uden kød, så er et af de første spørgsmål, der melder sig ofte: Hvordan gør jeg? Hvordan skal du erstatte kødet, hvordan bliver du ordentligt mæt, og vil det tage lang tid at lave maden? Et nyt grønt liv kan give masser af tanker, men det behøver ikke være så indviklet at skifte madvaner, hvis blot du bruger lidt tid på at sætte dig ind i den grønne verden.
“Det er rigtig godt at være vegetar, fordi du har meget mere fokus på plantemad, som er sundt og godt, og alle studier viser, at vi skal spise mere grønt og frugt hver dag, fordi det har en sundhedsfremmende effekt.
Du skal bare huske, at når du vælger noget til, så vælger du også noget fra, så til en start som vegetar, kan det være godt givet ud at sætte dig ind i de forskellige grønne fødevarer og diverse ingredienslister, så du får et overblik over, hvad din nye kost indeholder. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at den mad, du laver, gør dig ordentlig mæt, og at den giver dig de næringsstoffer, din krop har brug for,” siger klinisk diætist Anne Catherine Færgemann.
For at gøre det nemt for dig selv at leve som vegetar, foreslår hun, at du til en start kan få leveret måltidskasser med grønne måltider, eller at du slår dig på food prepping, hvor du forbereder mad til flere dage ad gangen og på den måde er godt forberedt i hverdagen.
“Det handler om at lade være med at tænke kød ind i dine madplaner og i stedet fokusere på hvilke retter, der kan være alternativer til de traditionelle. Tænk forud, så du altid har fødevarer parat til et måltid. Læg dine bønner i vand i god tid, da de skal spire over flere dage, og lav store portioner af bønner og linser, og læg dem i fryseren, så du nemt kan tilføje dem til en gryderet eller en suppe.”
Sundt fokus
En undersøgelse lavet af Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening anslår, at omkring 140.000 personer lever som vegetarer i Danmark, hvilket svarer til 2,4 procent af befolkningen. Ifølge professor og læge Jens Meldgaard Bruun florerer der mange teorier om sundhedsgevinsterne ved at spise vegetarisk, og en ny undersøgelse med 260.000 forsøgspersoner fra Australien viser, at du ikke bliver mere sund, fordi du vælger at leve som vegetar. Og så alligevel. For dem, der spiser vegetarisk, lever længere, men det skyldes ikke deres valg af mad, men at de i kølvandet på den kødfri kost lever sundere på en lang række andre parametre som rygning, alkohol og motion.
“Det er en aktiv beslutning at leve som vegetar, som kræver en øget opmærksomhed på din mad, og den opmærksomhed smitter typisk af på den måde, du ellers lever på, så vi kan godt slå fast, at dem, der spiser vegetarisk generelt er sundere end dem, der spiser klassisk almindelig mad, men det skyldes de afledte effekter, der sammenlagt giver en sundere levestandard,” siger Jens Meldgaard Bruun, der savner en øget interesse for kost.
“Generelt er danskerne for slappe i forhold til at have fokus på, hvad det er, de spiser. Det er ved at komme, men vi mangler en stolthed og at bruge noget mentalt energi på, hvad det er, vi putter i munden. Det fokus har vegetarerne, fordi de skal søge kilderne til vitaminer og mineraler. De er opmærksomme, og når du er opmærksom på din kost, bliver du opmærksom på din sundhed.”