Et par, som holder i hånden.

Hvorfor er jeg ved at vælte, når jeg har nået klimaks i sengen?

Hvorfor er jeg ved at falde, når jeg har fået orgasme? Bliv klogere på orgasmer, når sexolog Ditte Winkel svarer på spørgsmål fra en læser.

Jeg er en kvinde, der for et par år siden afsluttede et langt ægteskab. 

Særligt de sidste par år dyrkede vi sjældent sex, og før det handlede det primært om min mands nydelse og orgasme. 

Nu har jeg fået lyst til at udforske min egen seksualitet og har en fast legekammerat, som jeg gør det med. Men her kommer mit spørgsmål, for når jeg har nået klimaks med ham, ryster min krop ofte, og når jeg rejser mig for at gå på toilettet, føles mine ben vakkelvorne, og som om jeg skal støtte mig til noget for ikke at falde. 

Må tilstå, at det har gjort mig lidt nervøs i forhold til, om der er noget i vejen med min krop?

Orgasme-facts

  • 12% af seksuelt aktive kvinder har haft besvær og/eller udfordringer med at opnå orgasme ved seksuelt samvær inden for det seneste år.
  • 7% af seksuelt aktive kvinder har slet ikke haft orgasme ved onani eller seksuelt samvær inden for det seneste år.
  • 4% af kvinder, der har haft orgasme inden for det seneste år, har oplevet ubehagelige orgasmer i samme periode – forstået som f.eks. smerter, mental frakobling, mens kroppen reagerer, eller kontroltab enten fysisk eller psykisk under klimaks.

Ditte Winkel svarer: 

Jeg tror bestemt ikke, at der er noget i vejen med din krop. 

Det er meget almindeligt, at både mænd og kvinder spænder i deres muskulatur under sex, f.eks. i baller, lår og bækkenbund, og ligesom med anden træning, som vi muligvis kender fra et fitnesscenter, kan musklerne blive belastet og overbelastet af fysisk aktivitet, som kan give denne rystende fornemmelse efterfølgende, når de er færdige med at yde. 

Især hvis det er længe siden, du sidst har givet los, som du gør nu, så kan det give ømme og rystende muskler. Så du skal ikke være nervøs. 

Jeg tænker lidt på, om du ligger og nyder din orgasme og giver den god opmærksomhed bagefter? 

For mange kvinder har travlt med at komme op og i gang efter endt samleje, men jeg vil klart anbefale, at du bliver liggende lidt, indtil orgasmen er helt dampet af. 

Giv dig tid til virkelig at nyde den, og lad din krop komme ned fra bølgetoppen, inden du hopper i bad eller i gang med madlavning eller hvad du nu ellers kan finde på.

Om Ditte Winkel

Parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner.

Ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.

Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.