Kvinde ser ud af vinduet

”Min eksmand var mig utro – hvordan kan jeg blive tryg igen?”

En læser spørger Daisy Løvendahl, hvordan hun kan slippe af med den utryghed, som stadig præger hende fra sit tidligere forhold, hvor der var utroskab. I denne brevkasse giver Daisy Løvendahl sine råd til, hvad hun, og hendes nye partner kan gøre sammen, for at opnå tryghed fra begge parter.

Spørgsmål om tryghed i forholdet:

Mit største problem i mit forhold er, at jeg har mange skeletter i skabet fra mit tidligere ægteskab, hvor min eksmand var mig utro.

Nu er jeg sammen med en sød mand, men jeg er utryg – og det gør ham usikker på mig.

Hvad kan man gøre for at skabe tryghed for begge i et forhold?

Daisy Løvdahl råder til at have fokus på den sunde og trygge relation:

Tak for dit brev. Jeg får altid et stik i hjertet, når jeg hører fra nogle, der som dig har oplevet svigt, som rammer ens grundlæggende tillid til andre mennesker.

Det er fucked up at skulle genetablere ens tillid til andre, fordi en anden svigtede den. Men nu er det sådan, det er. Du har det med dig – og det skal ikke forhindre dig i at leve et helt liv med masser af tryghed og kærlighed. Som jeg læser dit brev, så er der mellem dig og din kæreste opstået en spiral af gensidig utryghed.

Du er utryg, fordi du tidligere er blevet såret. Din utryghed gør ham usikker – og den spiral kan have en tendens til at skabe mere uro, mere utryghed og mere usikkerhed. Det er en fælles opgave for jer som par at stoppe denne spiral og i stedet etablere en tryg relation.

Der er ingen hurtig måde at gøre dette på, men et sted at begynde kan være med at stille hinanden disse tre spørgsmål: Hvad er tryghed for dig? Hvad har du tillid til i mig? Hvordan kan vi sammen skabe mere tryghed i vores forhold?

Tryghed er ikke en figur, som vi kan sætte på hylden og betragte. Tryghed er en konstant oplevelse af at blive set, forstået og elsket af vores partner. Det er mange små øjeblikke, hvor vi griber hinanden. Der er også plads til i gode relationer at have oplevelser af utryghed. Bare der er flest oplevelser af tryghed.

Derfor skal I hele tiden skabe et trygt fundament mellem jer ved at udtrykke, hvad I har brug for fra hinanden for at være trygge, og gøre hvad I kan for at møde hinanden.

I den dans mellem to menneskers behov vil der sikkert opstå situationer, hvor I ikke kan møde hinanden. Måske skal din kæreste ud en aften og har brug for bare at være med vennerne og komme hjem, når han er klar.

Måske har du brug for at få beskeder i løbet af aftenen og vide, at han er hjemme kl. 01. At have forskellige behov skal I kunne håndtere. Her er det vigtigt, at du skelner mellem alle de skeletter, som du har med dig fra din eksmand, og den situation du er i lige nu.

Din kæreste kan ikke ændre det svigt, du har oplevet i form af utroskab. Han kan ikke fjerne de sår, som du har. Dem må du kærligt lægge forbinding på, når de bløder. Men han kan holde dig i hånden imens og elske dig med dine sår – præcis som du elsker ham med hans.

Og selvom I så ikke altid har samme behov, eller skeletterne indimellem ryger ud af skabet og danser på bordet, så bliver I ved med at være der for hinanden og skabe en tryg relation.

Med tiden har I så mange erfaringer med tryghed mellem jer, at usikkerheden og utrygheden bliver fortid. Den dag drikker I et glas bobler og skåler for jeres smukke kærlighed. 

Om Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl
  • Parterapeut, coach, sexolog, forfatter og direktør for ”Sexolog & Parterapeut”-uddannelsen.
  • Gennem 12 års samtaler har hun et særligt indblik i, hvad der virkelig fylder for folk, og hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, forelskelser, utroskab, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”.
  • Du kan skrive anonymt til Daisy her: daisylovendahl.dk/skriv-til-daisy.