Kærestepar

Hvordan får vi vores sexliv til at fungere med hjemmeboende børn?

Er der en måde at få et sexliv til at fungere i et hus, hvor der altid er en vågen teenager? Bliv klogere her, når sexolog Ditte Winkel svarer på spørgsmål fra en læser.

Kære Ditte. 

Jeg synes, at der tales meget om i mediebilledet, hvor svært det kan være som forældre til små børn at få et sexliv til at hænge sammen. 

Det har min mand og jeg også måttet sande. 

Men der tales derimod ikke så meget om, hvordan det samme forholder sig, når børnene bliver teenagere. Vi har to af slagsen, og de er der jo nærmest altid, og de går i seng samtidig med os i hverdagene og er sent oppe i weekenderne. 

Hvad pokker gør andre par med store hjemmeboende unger?

Ditte Winkel svarer:

Hvor synes jeg dog bare, at du har ret i din opfattelse! 

Jeg mener faktisk heller ikke, at vi taler nok om udfordringerne forbundet med at pleje et intimliv som par samtidig med at have store børn i husstanden. For som du selv pointerer, så har de samme døgnrytme som os, hvor de som små trods alt blev puttet nogle timer før, vi voksne selv gik i seng. 

Og som helt små var de også uvidende om de lyde af tilfredsstillelse, der muligvis kunne høres på den anden side af væggen under akten. Men med den øgede bevidsthed, der kommer til vores børn hen over årene, ved de som teenagere godt, hvad der foregår, hvis sengen rykker i en bestemt rytme inde i forældrenes soveværelse.

Jeg er dog af den overbevisning, at mange forældre er bange for at traumatisere sine børn, hvis de skulle finde ud af, at deres mor og far stadig har et seksualliv her flere år efter deres fødsel, og sådan forholder det sig ikke. 

Selvfølgelig skal forældre være respektfulde overfor de andre beboere i huset og have en forståelse for deres ungers grænser, men vi kan som par godt sige til vores teenager(e), at i aften går vi tidligt i seng og vil helst ikke forstyrres. 

Med en sådan besked fornemmer de højst sandsynligt godt, hvad der skal foregå, og synes sikkert også, at det er vældig ulækkert, hvorefter de skruer op for fjernsynet eller ringer til en veninde for ikke at risikere at skulle høre, at deres forældre nyder hinanden. 

På den måde kan man ”købe” sig en stille og rolig erotisk stund. Så ved jeg godt, at mange forældre vil synes, at det er uden for deres komfortzone, måske endda grænseoverskridende, både at skulle sige sådan til sine børn OG give slip og give sig hen til sex, mens de er i huset. 

Og hvis du eller I har det på samme måde, kan en nøgle til soveværelset være et forslag eller små møder på badeværelset under bruseren. 

Det appellerer til kreativiteten i de år, og det er ikke sikkert, at alle møder bliver lange, fordybende og nydelsesfulde. Men det er også ok. 

Måske bliver nogle af møderne hurtige eller afbrudte og ensartede, men det signalerer stadig en lyst til kontakt og nærhed til hinanden, som er vigtig at mærke selv under svære rammer. 

Og så er hoteldates fantastiske, når kalenderen og økonomien kan bære det, men for langt de fleste par er det ikke dem, der er flest af hen over et år. 

Så vi er nødt til at finde en vej i hverdagens rytme. 

Jeg håber, at I finder jeres.

Om Ditte Winkel

Parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner.

Ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.

Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.