Fem kvinder, som cykler. De har cykeltøj og cykelhjelm på.

I cykelklubben Charlie får kvinderne meget mere end kilometer i benene

Flere og flere kvinder cykler sammen og hjælper hinanden i gang med at blive trygge ved klikpedalerne. Mød Rikke Cedervall Laursen og tre af de kvinder, der er med i hendes cykelklub, Charlie Cycling. Og få indblik i et fællesskab, hvor kombinationen af træning, naturoplevelser og masser af hygge kan føre til venskaber for livet.

ALT for damerne logo

Igennem de sidste ti år har Rikke Cedervall Laursen lært 300 kvinder at cykle. 

Sådan i runde tal. Og hun bliver stadig lige begejstret over at tale om det og ikke mindst over at cykle landeveje og skovstier tynde med sit cykelhold.

"I 2015 arbejdede jeg som pressechef for Discovery Networks. Mine børn var blevet store, og jeg havde pludselig fået mere tid til rådighed. 

Jeg har altid elsket at cykle og har gjort det ved siden af alt, hvad jeg ellers har lavet, og nu havde jeg muligheden for at bruge mere tid på det. Jeg talte med nogle forskellige kvinder om det for at høre, om de ville med ud på raceren, men nej, de var bange for klikpedaler. 

Så besluttede jeg, at jeg ville lære kvinder at cykle, og jeg startede min egen cykelklub. 

Jeg syntes, at den skulle have et navn, som var lidt badass, så jeg opkaldte den efter tv-serien 'Charlie’s Angels', som var den første serie, hvor kvinder havde nogle seje roller, der ellers traditionelt var beregnet til mænd."

I begyndelsen mødtes Rikke med sit hold foran 'Café Jorden Rundt' ved Charlottenlund nord for København. Det var også der, turene sluttede med den obligatoriske cykelkaffe og snak om dagens tur og om livet.

"Set i bagspejlet var det en lidt sjov måde, jeg gjorde det på, for når der mødte en ny kvinde op til træning, var jeg sådan: ”Nå, hej, velkommen til, nu skal du se, du klikker foden ind i pedalen sådan her, så holder jeg dig lige, mens du kører lidt frem, flot, det ser fint ud – godt, lad os komme afsted”."

Hun griner højt.

"Og så cyklede vi ellers 40 damer afsted i klikpedaler, og ved de første lyskryds glemte de at klikke ud. De væltede, og så måtte jeg tilbage, puste lidt på knæet og få dem op igen. 

Humøret var altid højt, og rammen omkring holdet var fuldstændig tryg og sikker lige fra begyndelsen med bl.a. briefing, optælling, opsamling og ens cykeluniformer. 

Det sidste betyder meget for sikkerheden, for bilisterne tager mere hensyn, når de kan se, at et hold hører sammen."

Et trygt fællesskab

'Charlie Cycling' fylder ti år her i april, og der er sket meget med klubben og rytterne i de år, bl.a. har Rikke fået sin egen café, Capito Øresund, der også fungerer som klubhus. 

Der er kommet flere trænere på, og damerne er inddelt i tre niveauer: Light, Medium og Queens. På den måde kan alle være med, og alle bliver udfordret lige præcis der, hvor de trænings-mæssigt er.

Hvad kendetegner de kvinder, der er med i klubben?

"Det er outdoor-typer. Kom-glad-typer. Kvinder med ja-hatten på, som gerne vil fællesskabet. Hyggen. Og så er det kvinder med masser af humor. Mænd er også sjove – bestemt – men jeg synes, vi er sjovere på den ikke platte måde. 

Undskyld mænd!

Kvinder er generelt også ret gode til sammenhold, og vi er ret gode til at ha’ hinanden gennem livet. Alle ved, at livet ikke er let hele vejen. Der kan være sygdom, skilsmisser og børn, der har det svært."

Du siger, at I ”har hinanden”, hvad betyder det?

"Hvis en for eksempel er blevet opereret, så ryger der blomster afsted. Søde beskeder. 

Kvinder der cykler

I Danmarks Cykel Union (DCU) arbejder man, udover med eliteaktiviteter, også med aktiviteter for de 300 medlemsklubber og 30.000 medlemmer.

Ved årsskiftet lancerede DCU et community for alle, der dyrker eller holder af cykling. Fællesskabet er bundet sammen af en app og en hjemmeside og tilbyder såkaldte Friendly Rides, hvor man mødes til hyggelige cykelture. 

Her ser man, at rigtig mange kvinder møder op, og at det typisk er kvinder, der er vant til at cykle alene, men som tiltrækkes af fællesskabet. 

Kommunikationschef i DCU, Ulrich Gorm, siger: ”Vi ser flere og flere kvinder, der deltager på vores Friendly rides, som DCU udbyder sammen med lokale cykelklubber. Vi vurderer, at ca. 40 procent af deltagerne er kvinder. Ligeledes hører vi fra vores medlemsklubber, at flere og flere kvinder søger mod klubberne for at cykle med andre”.

Der findes også flere cykelhold kun for kvinder flere steder i landet – for eksempel Team Change i Ballerup, Køge Bike Ladies i Køge og cykelfællesskabet Kvinder der cykler i Aarhus.

Læs mere om Friendly rides på Cyklingdanmark.cc

Pigerne besøger hinanden privat, og mange får faktisk cykelveninder for livet. Der bliver bygget nogle virkelig stærke relationer, når man dyrker sport sammen på den måde, som vi gør. 

Hvis der er en, der mister sit job, så ser jeg en kreds af kvinder, der straks stiller op med netværk, input og opbakning. Jeg synes også, at kvinderne i klubben er enormt gode til at inspirere hinanden og til at åbne op og fortælle. 

Det gør de, fordi de føler sig trygge. Vi træner fast onsdag og lørdag, og det er jo de samme mennesker, der kommer uge efter uge, og vi sidder altid i caféen og drikker kaffe bagefter. 

Derudover har vi en årlig cykelrejse til Sydeuropa, og her er der også mange, der deltager. Det er med til at øge følelsen af fællesskab, når man rejser sammen. 

Vi holder også fester, fredagsbarer og forskellige arrangementer med besøg af blandt andre Jørgen Leth og andre spændende folk."

Det er ikke kun socialt, at der er forskel på kvinder og mænd, mener Rikke. Også ude på landevejen ser hun en forskel.

"Kvinder har et indre urmoderinstinkt, som gør, at vi passer ekstra godt på hinanden, når vi cykler. Instinktet bliver endnu mere udtalt med alderen. 

Når kvinder cykler, er vi gode til at give tegn til hinanden undervejs, når huller i vejene eller gående kan være en udfordring. Selvom vi kører hurtigt, så kører vi hensynsfuldt og passer meget bedre på, end mænd gør. 

Cykling er en hurtig sport, som måske ikke umiddelbart taler til kvinders DNA, men hvis rammerne er sikre og i orden, er det en fantastisk måde at være sammen på. 

Det er derfor, jeg arbejder hårdt på at få endnu flere kvinder i sadlen."

'Charlie Cycling' fejrer sit jubilæum med en kæmpe fest. Selvfølgelig. 

Rikke er selv helt forundret over, at klubben har eksisteret så længe, men når hun tænker frem i tiden, kan hun sagtens se sig selv og de andre kvinder på cyklerne i mange år endnu.

"Jeg har en veninde, der bor i Malaga, som ikke er en racercykelpige. Men vi kører sammen alligevel, for hun kører på sin elcykel, og jeg kører på min normale racer. Sidst, jeg besøgte hende, kørte vi 110 kilometer og 1000 højdemeter – det er altså noget – og jeg vil bare sige, at vi havde en fantastisk oplevelse sammen.

På samme måde kan jeg sagtens se, at vi hen ad vejen vil inkludere et elcykelhold i Charlie. Jeg er selv 55 år, og udover yngre kvinder har jeg også kvinder i klubben, der er 10-15 år ældre end mig. 

Måske kommer der skader og slitage hen ad vejen, der gør, at man ikke kan køre så hurtigt eller på en racer, men så kan man køre med på elcykel og stadig være en del af fællesskabet.

I udlandet er det cool at køre på elcykel, det er det ikke helt i Danmark endnu, men jeg tror, at det kommer. 

Og så er vi med."

Om Rikke Cedervall Laursen, 55 år

  • Indehaver af cykelholdet 'Charlie Cycling', som blev årets klub i 2017 ved Danish Bike Awards, og som har 10-års jubilæum i april. 
  • Ejer og driver caféen Capito Øresund Skovshoved, hvorfra cykelholdet kører flere gange om ugen. 
  • Stod i 2018 bag tv-programmet 'Cykeludfordringen' og bliver brugt som cykelekspert på TV 2 bl.a. i forbindelse med Tour de France.
  • Blev verdensmester i World Masters Cycling Championships for kvinder i 2019.
  • Har en datter og en søn fra et tidligere forhold og er i dag gift med Flemming Fisker, der har herrecykelholdet Puncheur, som også holder til i Capito Øresund.
Foto af Rikke Cedervall Laursen.