nemt at tage på

Derfor er det så nemt at tage på - ifølge eksperterne

Som overvægtig giver man ofte sig selv skylden for de ekstra kilo. Men du skal ikke slå dig selv i hovedet. Overvægt skyldes nemlig forskellige faktorer – og det er desuden også vigtigere at være sund end slank, siger to eksperter, som her gør os meget klogere på overvægt.

”Luk munden og let røven!”

Har du også hørt den sætning mange gange – ja måske ligefrem slået dig selv oven i hovedet med den? Så er du ikke alene, for 81 procent af befolkningen mener nemlig, at fedme er selvforskyldt.

Men virkeligheden ser noget mere kompleks ud, fortæller både overlæge Jens Meldgaard Bruun og ernæringsfaglig chefkonsulent i Hjerteforeningen, Natasha Selberg.

"Grunden til, at vi udvikler overvægt, er et komplekst sammenspil imellem vores gener, vores livsstil og det omgivende samfund. De færreste vælger at veje 140 kilo, og både fysiologiske, psykologiske og samfundsmæssige faktorer, som ikke er under vores egen kontrol, spiller ind. Derfor giver det heller ikke mening at placere ansvaret udelukkende hos individet," lyder det fra Natasha Selberg.

Om eksperterne

Jens Meldgaard Bruun er klinisk professor og overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus. Natasha Selberg er ernæringsfaglig chefkonsulent hos Hjerteforeningen.

Det bliver bakket op af Jens Meldgaard Bruun:

"For titusindvis af år siden var det en smart overlevelsesmekanisme, at vi udviklede og forfinede de gener, der gjorde, at vi var gode til at holde på energien. Den genpulje bliver kun langsomt udskiftet. Det, kombineret med, at vi er havnet i et samfund, hvor vi har ad libitum adgang til energirig mad og mulighed for at være inaktive hele døgnet – tage bilen på arbejde, sidde på en kontorstol, se serier i sofaen – gør, at nogen kan få problemer med vægten."

"Samtidig har nogle bare generne imod sig. Kig på din familie. Hvordan ser de ud? Hvis de har lidt for meget på sidebenene, skal du sandsynligvis have endnu mere fokus på at spise fornuftigt og være fysisk aktiv. Jeg vil ikke fjerne det individuelle ansvar fuldstændig, men meget hænger sammen med faktorer, vi ikke selv styrer."

Sådan får butikkerne dig til at købe mere

  • Større pakningsstørrelser, for eksempel en slikpose på 400 gram i stedet for 100 gram.
  • Flere butikker, der ikke før solgte mad, er nu fyldte med usunde fødevarer, f.eks. tanken og byggemarkeder.
  • Flere velsmagende og energitætte fødevarer med et højt indhold af salt, sukker og fedt, der endda er billige.
  • Flerstykssalg, hvor forbrugeren tilbydes større portioner for samme eller bedre pris.
  • Mersalg, hvor du kan opgradere til en store menu for ti kroner ekstra, eller hvor du billigt får en croissant med til kaffen

Kilde: Hjerteforeningen

Slik i byggemarkedet

"Den måde, vores samfund er indrettet på, har stor indflydelse på, hvad og hvor meget vi spiser. Og ofte kommer vi helt ubevidst til at købe mere, end vi havde tænkt os. Men det kan være enormt svært at se, hvordan vi ofte helt ubevidst bliver lokket til at købe mere, end vi havde tænkt os," fortæller Natasha Selberg.

I dit lokale byggemarked kan du pludselig få billigt bland-selv-slik. Tankstationen er nu en udvidet kiosk med fast food og søde sager. Supermarkederne placerer de usunde fødevarer på strategiske steder og bruger gode tilbud og forskellige smarte tricks til at få dig til at købe – og dermed spise og drikke – mere, end du har brug for.

Størrelsen på slikposer og andre fødevarer har fået vokseværk, engang var en normal pose slik f.eks. på 100-150 gram, nu er den oppe i 300- 400 gram.

"En fremskrivning viser, at hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil to ud af tre danskere være overvægtige i 2045. Overvægt er altså hovedsageligt et produkt af, hvordan vores samfund er indrettet. Det handler langt mindre om manglende selvdisciplin og viljestyrke. Hvis problemet skal løses, skal vi fra politisk side indrette et samfund, hvor det er lettere at tage de sunde valg," forklarer Natasha Selberg og fortæller, at i England må supermarkederne f.eks. slet ikke placere usunde fødevarer de steder, hvor man ofte foretager impulskøb.

Men selvom det er svært at kæmpe imod strukturer i samfundet, kan du heldigvis gøre noget selv, lyder det fra eksperterne.

I stedet for at gå på den ene quickfix-slankekur efter den anden, så bliv bevidst om de her tricks, butikkerne bruger.

"Et fokus kan være at downsize, når det kommer til dine madvalg: Køb den lille slikpose, lad være med at tage en croissant med til kaffen, selvom den kun koster ti kroner ekstra, vælg en sodavand på 250 ml i stedet for to liter. Lav indkøbslister og bestem dig på forhånd for, hvad du gerne vil købe, så du ikke bliver lige så fristet af impulskøb på din tur rundt i supermarkedet. Eller fyld kurven godt op med frugt og grønt, før du handler videre, så der er mindre plads til det usunde," siger Natasha Selberg.

Sund og overvægtig

Jens Meldgaard Bruun ser også gerne, at vi flytter fokus fra at være slank hen på at være sund. For hvis idealet er en myndekrop, men resten af din familie mest af alt ligner små, tætte hobbitter, vil du sandsynligvis fejle.

"Her er det også vigtigt at skelne imellem overvægt og svær overvægt. Du kan sagtens være sund og have et BMI imellem 25 og 30. Hvis du ellers ikke har følgetilstande som diabetes og hjertekarsygdomme, viser undersøgelser, at du ikke reducerer dødeligheden ved at tabe i vægt," forklarer han og fortsætter:

"Hvis dit BMI kommer over 30 år, skal du være opmærksom på følgetilstandene, men selv hvis dit BMI ligger imellem 30 og 35, er det ikke nødvendigvis farligt. Først når det kommer over 35 – og specielt over 40, begynder det at være problematisk. Vigtigst er egentlig, at din vægt ikke konstant stiger. Du kan sagtens have et BMI på 30 og være sund og rask."

Derfor bliver vi tykke

  • Samfundsudviklingen med mere stillesiddende arbejde
  • Mere skærmtid og mindre naturlig bevægelse og motion
  • Billigere madvarer og ofte større mængder i emballagen
  • Øget udbud af kalorierige madvarer og drikke
  • Man regner med, at 99 % af alle tilfælde af fedme eller overvægt skyldes disse livsstilsbetingende årsager.

Kilde: sundhed.dk

Vi kan altså med fordel ændre vores syn på overvægt. Både når det kommer til at forstå, at et BMI over 25 ikke nødvendigvis går ud over sundheden, og især når det kommer til at forstå, at du ikke bare kan tage dig sammen og så blive åleslank.

"Faktisk kan vi se fra undersøgelser, at det at du og samfundet tænker, det er din egen skyld, du vejer for meget, i sig selv påvirker vægten negativt. Overvægt hænger derfor paradoksalt nok også sammen med samfundets stigmatisering," lyder det fra Natasha Selberg.

Hun bliver suppleret af Jens:

"Desværre tager det nok lidt tid at ændre det syn. Også fordi mediebranchen gerne fodrer os med den fordom, for eksempel når de laver tv-programmer, hvor en gruppe ”slappe og dovne” mennesker, kokke eller ægtepar, skal konkurrere om at tabe sig. Det holder liv i myten om, at vi jo bare kan lukke munden og tage os sammen."

4 råd til dig, der synes, du vejer for meget

  • Hvis du kan se, at du og din familie har gener, der gør, at I nemt tager på, skal du forsøge at spise så sundt som muligt og være endnu mere fysisk aktiv.
  • Accepter, at du aldrig kommer til at få en myndeslank krop og et BMI på 22, og at det også udelukkende er et æstetisk ønske.
  • Forsøg at vikle dig mentalt ud af den vægtfokusering, der er i samfundet. Det er svært. Men sig til dig selv, at når du har en sund krop, så har du det godt.
  • Dyrk både styrketræning og kredsløbstræning. Muskler forbrænder kalorier, og muskelmassen falder automatisk med alderen, derfor er styrketræning, selv i mindre mængder, godt givet ud.

Kilde: Jens Meldgaard Bruun