Derfor skal du pudse din næse hver morgen
Selvom din næse ikke løber, er der god grund til at bruge lommetørklædet alligevel.
Af Christina Bølling
Det er vinter, og rundt om os løber næser om kap. Og nej, det er ikke noget delikat emne, men ikke desto mindre, kan man undre sig over, hvor al det snot kommer fra. En af dem, der ved det, er Therese Ovesen, der er professor, overlæge og dr.med. på øre-næse-hals-kirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
LÆS OGSÅ: Hér er den bedste langsigtede slankekur
– Snottet kommer fra slimhinderne i næsen. Der sidder nogle små kirtler oppe, som producerer slimlaget, og den produktion bliver sat op, når det er nødvendigt, siger hun.
Selve snottet består primært af vand, og er derfor klart, så længe, der ikke er en infektion. Men når der er en infektion, kommer der hvide blodlegemer i snottet for at bekæmpe den, og det er her, at produktionen stiger, og farven skifter fra klar til alskens gullige og grønlige nuancer.
LÆS OGSÅ: 6 gode grunde: Derfor skal du ikke sidde med benene over kors
– Normalt har slimlaget i næsen den funktion at opvarme og fugte luften, inden den kommer ned i lungerne, samtidig fungerer det også som et lille filter, der fanger partikler, vi inhalerer, for eksempel støv, virus og bakterier. Men når vi bliver snottede, er det, fordi vi har en virus, og så bliver slimproduktionen sat op med det mål at skille os af med virus, forklarer Therese Ovesen, der råder dig til at hjælpe kroppen med dens forehavende og pudse næse. Også til daglig.
– Det er en god ide at pudse næse – for eksempel om morgenen, når man alligevel lige skyller ansigtet, siger hun.
Nogle oplever også, at deres næse begynder at løbe, når de træner. Det er ifølge Therese Ovesen en reaktion på, at kroppen bliver varm.
– Når kroppen bliver varm, øger den sin slimproduktion. Det sker også, hvis du sidder i en sauna. Hvorfor det er sådan, ved man ikke, men det har formentlig noget at gøre med, at kroppen prøver at komme af med varmen.
LÆS OGSÅ: Hvorfor får kvinder menstruation samtidigt?
LÆS OGSÅ: Atjuh: Er du forkølet? Her er 5 ting du kan gøre for at blive rask
LÆS OGSÅ: 6 uventede fordele ved at sove nøgen