PCO

”Det har været et kæmpe tabu for mig hver eneste dag”

TV-vært Cecilie Hother lider af sygdommen PCO. Den øger mængden af mandligt kønshormon og har givet hende skægvækst i mange år. I ALT for damerne bryder hun nu tabuet for første gang. Sygdommen er blevet hendes drivkraft til at åbne en klinik, der skal hjælpe andre kvinder med PCO.

Af Louise Gade Sig 

Du kender hende sikkert som tv-vært, men fra på torsdag er Cecilie Hother også ankerkvinde på klinikken CeriX – et sted, som blandt andet hjælper kvinder, der lider af PCO, med de kosmetiske gener, hormonforstyrrelsen kan give dem. Cecilie Hother åbner ikke bare for klinikken, men også for sig selv. Aldrig før har hun talt offentligt om sin sygdom PCO, og de følgevirkninger, den har givet hende som skægvækst og svingende kropsvægt.

LÆS OGSÅ: Anklager: Du er nødt til at tænke på den anklagede som din egen søn

– Da min partner Rie og jeg besluttede os for at gå all in og åbne klinikken, vidste jeg, at jeg samtidig måtte åbne op om min egen sygdom. Det skal jo starte et sted. Der er så meget hjerteblod i det her, og jeg tror på, at jeg kan gøre en forskel for andre kvinder. Det er den største motivationsfaktor. Det er det hele værd, hvis jeg bare kan hjælpe ti kvinder og sikre mig, at de ikke skal gennemgå alt det, jeg gennemgik, siger hun til ALT for damerne.

Allerede som 13-årig bemærkede hun, at hun havde markante, mørke hår i ansigtet, men hun talte aldrig med nogen om det – heller ikke da hun midt i 20'erne opgav at holde hårene væk med voks og hårfjerningscreme og i stedet overgav sig til barberskraberen.

-Der er så meget symbolværdi i den der lille skraber. Som kvinde kan du sagtens bruge den på dine ben og i armhulerne, for det har samfundet sagt, er o.k., men når du skal sætte den op til dit ansigt, føles det så forkert. Jeg vendte ryggen til spejlet og stod i hjørnet på badeværelset. Jeg får næsten tårer i øjnene ved bare at sige det højt, men sådan gjorde jeg i mange år. Det rører bare så meget ved ens selvværd, at man slet ikke forstår det. Der er ikke noget bedre og mere maskulint end en mand, der står med barberskum i ansigtet og barberer sig. Det er det mest maskuline for mig, ever, og derfor har jeg selv nu svært ved at være åben omkring, at jeg selv begyndte mine morgener på samme måde, siger hun.

LÆS OGSÅ: Man kan ikke blive voldtaget af sin partner – eller kan man?

Kom tabuet til livs

I mange år vidste Cecilie ikke, at hendes skægvækst udsprang af en sygdom. Men da hun midt i 20'erne oplevede, at hendes menstruation udeblev i et helt år, konstaterede en gynækolog via en blodprøve, at Cecilie havde PCO. Men selv med en diagnose i hånden forsvandt hendes problem ikke. Forgæves forsøgte hun med den ene behandling efter den anden at komme skægget til livs, men intet hjalp hende for alvor, og problemet blev blot endnu mere presserende, da hun fik job som tv-vært:

-Når du lever af dit ansigt, bliver du pludselig ekstra skrøbelig og fokuseret, fordi du har et kamera i hovedet meget af tiden. Falder lyset nu, så det ses tydeligt? Hvad nu hvis jeg ikke fik fjernet alt i morges? Hvis, hvis, hvis! Og for mig var det den vildeste forbandelse, at der kom HD-TV til. I løbet af en arbejdsdag kunne jeg få sådan nogle tics, hvor jeg kørte hånden hen over overlæben og mærkede efter. Den der tvangstanke havde jeg kørende hele tiden – som hvis du har en kæmpe bums midt i panden, hvor man konstant tænker, er den nu dækket godt nok? Kigger folk på den? Det er lidt det samme, men denne bums forsvinder bare aldrig. Det lå hele tiden i baghovedet, om jeg nu havde et spejl og en skraber i tasken, og hvis jeg så mærkede antydningen af stubbe, mistede jeg fokus, blev nærmest manisk og tænkte, det skal bare væk. Det er der ingen, der skal se. Så var det bare om at gå ud på toilettet og få det fikset.

Op mod 100.000 kroner har hun i tidens løb brugt på behandlinger. Hun har følt sig stigmatiseret og frustreret over ikke at møde ordentlig behandling i sundhedsvæsenet, for intet hjalp hende for alvor, indtil hun for seks år siden mødte specialsygeplejersken Rie Jensen i en privatklinik. Med laserbehandling fik Rie formindsket Cecilies hårvækst så meget, at hun blev hårfri i lange perioder, og sammen åbner de to kvinder altså nu klinikken CeriX. Cecilies håb er, at hun kan give andre kvinder med PCO den håndsrækning, hun selv havde håbet at få, da hun fik sygdommen konstateret.

-Kvinderne med PCO skal vide, at det ikke er så svært at gøre noget ved det, og jeg vil gerne inspirere dem til at være åbne omkring deres sygdom. Det har været et tabu for mig, og noget jeg var decideret pinlig og flov over, men den eneste måde, vi kan komme tabuet til livs på, er ved at tale om det!

Du kan læse hele Cecilie Hothers historie om at leve med PCO i ALT for damerne den 18. februar.

LÆS OGSÅ: Mettes sms: "Jeg har brystkræft. Jeg ringer senere"

LÆS OGSÅ: Hvornår bliver angst unormalt?

LÆS OGSÅ: “Jeg lå som en våd karklud og ventede på, det var overstået”

Klinikken CeriX

En ny klinik med speciale i skønhed, hudforyngelse og rynkereducerende behandlinger åbnet af tv-vært Cecilie Hother og specialsygeplejerske Rie Jensen.

Klinikken tilbyder bl.a. behandling af de kosmetiske gener, som sygdommen PCO kan medføre.

Navnet CeriX er en sammentrækning af "Cecilie" og "Rie" plus et x for "x-kromosom."

Sammen med flere andre eksperter vil Rie Jensen stå for klinikkens behandlinger, mens Cecilie Hother vil være ansigt udadtil, og hvis nogle klienter ønsker det, tager hun gerne en snak med dem om hendes eget liv med PCO.

Læs meget mere på www.cerix.dk

Fakta om PCO

Hvad er PCO?

PCO er den mest udbredte hormonforstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder og rammer hver 5. kvinde. PCO står for "polycystisk ovariesyndrom" og betyder, at man har:

· Mange ægblærer i æggestokkene

· Forhøjet mængde mandligt kønshormon

· Menstruationsforstyrrelser og sjældne eller manglende ægløsninger

De første symptomer kan hos nogle ses allerede i 14-års alderen og vise sig som:

· Forstyrret menstruationscyklus: Lange intervaller mellem blødningerne – eller udebleven menstruation. Mere regelmæssige men kraftige menstruationer ses også

· De manglende ægløsninger bevirker, at det kan være svært at blive gravid

· Tendens til vægtøgning – især som "æblefacon"

· Tendens til øget behåring

· Tendens til uren hud

· Forhøjet mandligt kønshormon (ses ved kontrol af blodprøver)

Derudover fortæller mange kvinder med PCO, at de har tendens til:

· Træthed

· Hovedpine

· Hedeture

· Sukke-"narkomani"

· Manglende mæthedsfornemmelse

· Søvnproblemer

· Humørsvingninger

Hvordan behandler man PCO?

Den mest effektive behandling er kostomlægning, vægttab og motion. Generelt anbefaler man PCO-patienter at spise en proteinrig og kulhydratmodereret kost. Øget hårvækst og uren hud kan sommetider behandles med P-piller, hormoner eller laser-epilering hos speciallæge.

Kilde: PCO-foreningen